Ako želite da tokom zime krenete na putovanje u toplije krajeve, Abu Dabi je savršeno mesto. Sa svojim zlatnim plažama, akva parkovima i turama po pustinji, ovaj grad je postao jedno od vodećih mesta za odmor…

Šta raditi i šta videti u Abu Dabiju

1. Prošetajte šetalištem
Korniš je čuveno šetalište dugačko oko 6 kilometara sa mnoštvom različitih mesta na kojima se možete zaustaviti i uživati. Možete odabrati dugu popodnevnu šetnju ili, ako nemate toliko vremena, iznajmiti bicikl i provozati se Kornišem.

Ovde dve stvari upadaju u oči. Jedna je zastava UAE, veličine autobusa, na barjaku visokom 105 metara. Druga je neboder Kapija grada, koja je građena pod ugrom od 18 stepeni (nagib tornja u Pizi je četiri stepena).
Avenija kod Kula Etihad je novi tržni centar, posvećen isključivo visokoj modi. Ukoliko krenete nekoliko ulica napred, naićićete na kulu Kasr al Hosn, najstariju građevinu u gradu. Ako želite da ručate u gradu, izbor je više nego širok – od etiopijskih, preko tradicionalnih bliskoistočnih i evropskih do iranskih jela.

2. Ostrvo avantura

abu dabi putovanje

Ostrvo Jas, u blizini aerodroma, je „najvrelija“ tačka u gradu što se tiče zabavnih vožnji koje dižu adrenalin. Sedite, držite se i gledajte kako Vam zglobovi blede. Za Akva park, koji je otvoren pre par godina, kažu da je najveći akva park na svetu, sa vrtoglavim raftinzima, zastrašujućim uvalama i mašinama koje proizvode ogromne talase.
„Svet Ferarija“ je prvi tematski park posvećen ovim fascinantnim trkačkim kolima. Možete se voziti njima – nezaboravna vožnja je zapravo najbrža „vrteška“ na kojoj ste se ikad vozili, Formula Rosa, koja dostiže brzinu i do 250 kilometara na sat.

Staza Formule 1 u Abu Dabiju se takođe nalazi ovde. Svakog utorka je ulaz besplatan, tako da ovde možete trčati ili voziti bicikl. Du Arena je još jedna od ostrvskih atrakcija, i u njoj nastupaju svetske zvezde, poput Stinga koji je nedavno gostovao tamo.

3. Iznenađujuća umetnost
Kako Emirati sve brže napreduju u svakom smislu, jedan od poslednjih planova je da se u državu donese što više svetski poznatih umetnina, koje bi bile smeštene u kulturnom centru grada na ostrvu Sadijat, koje se nalazi na 10 minuta vožnje od samog centra grada.

Frenk Geri je rešio da ponovi svoj trik – svetlucavi srebrni luk koji je karakterističan za muzej Gugenhajm u Bilbau nalazi se i na muzeju Gugenhajm u Abu Dabiju. Luvr Abu Dabija, koji je „pozajmio“ ime čuvenog pariskog muzeja, otvara se 2015. godine. Stalna izložba će se zvati „Istorija ostrva Sadijat“, što dovoljno govori o temi izložbe.
Još jedna novina je otvaranje Velike džamije šeika Zajeda za posetioce. U njoj se nalazi soba u koju može da stane 40.000 ljudi, a u džamiji se nalaze najveći tepih i najveći luster na svetu. Stubovi su mermerni i ukrašeni poludragim kamenjem.

putovanje abu dabi

4. Pustinja kao dragulj
Samo sat vremena vožnje od grada nalazi se peščana dina visoka oko 30 metara sa visokim, veoma oštrim vrhom nalik na žilet. Postoji mnogo turističkih ponuda koje uključuju obilazak pustinje džipom, zato iskoristite ponudu i idite da vidite ovaj drevni, zlatni svet, potpuno prazan kad izuzmemo nalazišta nafte i naftne plarforme. Al Ain, poznatiji i kao „grad-bašta“ zbog mnoštva zelenih površina, je mesto koje obavezno morate posetiti.
U tvrđavi Al Džahili nalazi se stalna izložba posvećena velikom britanskom piscu putopisa i istraživaču Vilfredu Tesigeru, koji je boravio u ovom regionu četrdesetih godina XX veka.

5. Odsednite blizu plaže i iskoristite sve što Vam to pruža
Jedan od boljih hotela na plaži je Park Hajat Abu Dabi na ostrvu Sadijat. Obično tamo odsedaju evropski turisti tokom zime.
Nakon doručka prošetajte do plaže, razgledajte peščane dine u pozadini i na plaži razgledajte rezervate gde ugrožene vrste kornjača polažu svoja jaja u pesku.
Kada je u pitanju večernji provod, na ostrvu postoji mnoštvo barova i restorana gde možete večerati, popiti piće i dobro se provesti.

putovanje u abu dabi

6. Gradovi budućnosti
Najveće iznenađenje vezano za Abu Dabi jeste to što se neprestano širi i oko njega niču novi gradovi koji predstavljaju turističke atrakcije za sebe.
Grad Masdar, koji se nalazi odmah pored aerodroma, obavezno morate posetiti. Pristup motornim vozilima ovde nije dozvoljen, jer je grad u razvoju (još uvek veličine prosečnog sela, ali se neprestano širi) i pošto je u planu da bude ekološki najčistiji grad na svetu u kom će se stanovnici služiti samo obnovljivom energijom.
Zgrade su uredno „sabijene“ jedna do druge u uskim uličicama, što je imitacija drevnih arapskih ulica, a takođe je pogodno i za protok hladnijeg vazduha.
Na ovom mestu studenti i istraživači razvijaju tehnologije koje će se možda u bliskoj budućnosti koristiti u svim (većim) gradovima na svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here