Kao drugi najveći grad na italijanskm ostrvu Sicilija, Katanija je veoma važan ekonomski centar zemlje i deseti po veličini grad u Italiji.

U gradu živi oko 315.000 ljudi, a u širem gradskom području oko 767.000 ljudi. Katanija se nalazi na istočnoj obali Sicilije, između Pakina na jugu i Mesine na severu. Grad je osnovan kao grčka kolonija i od tada je bio deo mnogobrojnih država: Kartagine, Rimske republike, Kraljevine Ostrogota i na kraju Kraljevine Italije.

Tokom renesansnog perioda, Katanija je bila jedan od najuticajnijih gradova u državi i bila je poznata po svojoj kulturi i umetnosti. Danas se to kulturno nasleđe vidi svuda u Kataniji. Tu je veliki Gradski muzej u kom možete naučiti mnogo o istoriji Katanije i Sicilije, kao i predivne građevine, poput bazilike svete Agate, koje govore o bogatom kulturnom nasleđu ovog grada.Predivan sicilijanski grad Katanija se nalazi u blizini legentarne Etne i odatle možete otići na jednodnevni izlet do ovog najpoznatijeg evropskog vulkana.

Sada da vidimo koje su najveće znamenitosti Katanije.

 1. Katedrala svete Agate

katanijaKatedrala svete Agate u Katanji je predivna zgrada i pravo remek-delo normanske i barokne arhitekture.Nalazi se u centru Starog grada, na Pjaci del Duomo, u blizini mnogih drugih atrakcija.Sagrađena je oko 1078. godine na ruševinama starog rimskog kupatila i mnogo puta je obnavljana zbog čestih zemljotresa u ovom regionu.Prednji deo fasade je od kamena sa mnoštvom statua koje prikazuju religiozne figure.Unutrašnjost je oslikana divnim freskama, a tu je i mnoštvo drugih umetničkih dela. U crkvi se nalazi grob kompozitora Vičenca Belinija.

 1. Dvorac Ursino

Katanija ItalijaNa Siciliji se nalazi nekoliko lepih zamaka. Svi oni su podsetnik na duge periode osvajanja, kada je ostrvo prelazilo iz ruke u ruku raznih osvajača.Dvorac Ursino je sagrađen u 13. veku, kada je Sicilija bila kraljevstvo, i dvorac je sagradio car Fridrih II. Danas je ovaj dvorac još uvek u izvanrednom stanju, a prvobitne četiri kule i zidine su neoštećene. I ostaci zidina oko zamka su prilično očuvani.U samom zamku se nalazi Gradski muzej.

 1. Etna

italija katanijaKatanija se nalazi u planini Etne, a ovaj aktivni stratovulkan je još uvek jedna od glavnih turističkih atrakcija na Siciliji.Planina Etna se uzdiže do čak 3.329 metara nadmorske visine i najviši je aktivni vulkan u Evropi.Poslednja erupcija se desila 2015. godine.Ako dolazite u Kataniju, nikako nemojte propustiti da se popnete na Etnu i vidite kalderu izbliza.Do vulkana možete stići pešice, biciklom ili terenskim vozilom.Kada se nađete na vrhu, zadiviće vas pogled na gotovo celu Siciliju.

 1. Benediktinski manastir

katanija putovanjeU centru Katanije se nalazi velik benediktinski manastirski kompleks i jedan je od najvažnijih i najvećih predstavnika svoje vrste u Evropi.Ovaj manastir je pravo remek-delo arhitekture. Sagrađen je još 1558. godine, a danas je pod zaštitom UNESCO-a. Veoma je interesantan, pošto je mešavina nekoliko različitih stilova.Ako dođete do ovog manastira, popnite se na kupolu u bazilici – odatle se pruža predivan pogled na grad.

 1. Pjaca del Duomo

Kao glavni trg u Kataniji, Pjaca del Duomo je sama po sebi velika atrakcija.Nalazi se u srcu grada, u blizini luke, i jedno je od glavnih gradskih okupljališta, kako meštana, tako i turista.Na trgu se nalaze impresivna fontana del Elefante, kao i katedrale i Palaco delji Elefanti, predivna stara građevina u koju je danas smeštena gradska većnica.Tu je i niz kafića i restorana u kojima možete uživati i posmatrati trg uz kafu.Ovo je najbolje mesto sa kog možete početi obilazak grada, jer se u blizini nalazi većina atrakcija.

 1. Gradski muzej

sicilija katanijaGradski muzej u Katanji se nalazi u dvorcu Ursino i ovde možete videti mnoštvo relikvija i artefakata vezanih za sam grad i region.U muzeju se nalazi velika kolekcija koja je nekada bila smeštena u muzeju Biskari i koja je svojevremeno bila jedna od najvažnijih muzejskih kolekcija u Evropi.Tu možete videti grčke i rimske skulpture, porculan, grnčariju, mozaike, drevno oružje i druge artefakte sa Sicilije.Na drugom pratu se nalazi velika kolekcija slika iz perioda od 15. do 18. veka.

 1. San Nikolo l’Arena

Crkva San Nikolo l’Arena je sagrađena na mestu nekadašnjeg grčko akropolja i na prednjem delu zdanja se još uvek vide neki od prvobitnih stubova. Ova crkva se nalazi u sklopu benediktinskog manastira.Ovo je najveća crkva na Siciliji i verovatno najneobičnija – prednji deo fasade nikada nije završen i zato izgleda prilično čudno.Takođe, stari grčki stubovi nisu u skladu sa ostatkom građevine, tako da crkva izgleda, u najmanju ruku, neobično.Manastir je unutra veoma lepo ukrašen.

 1. Rimski teatar

Na Siciliji se nalazi nekoliko rimskih pozorišta i svi su još uvek odlično očuvani, a ovaj rimski teatar nije izuzetak.Smešten između benediktinskog manastira i katedrale, teatar je lako uočljiv i lako ćete stići do njega. Obavezno ga posetite ako ste zainteresovani za istoriju ovog grada.Sagrađen je u drugom veku pre nove ere.Sama sedišta i nekoliko delova teatra su napravljeni od lave koja se uzimala sa Etne, tako da je teatar generalno u dobrom stanju.

 1. Porta Garibaldi

Ovo je jedna od najvećih znamenitosti Katanije. Monumentalna kapija Porta Garibaldi je sagrađena 1768. godine i posvećena je kralju Ferdnandu IV i njegovoj ženi Mariji Karolini.Kapiju su projektovali i sagradili Frančesko Batalja i Stefano Itar, a ime je dobila po Đuzepeu Garibaldiju, revolucionaru i borcu za slobodu Italije.Osim raznolikog kamenja i mermernih statua na vrhu kapije, tu su i crno-beli zidovi i okvir koji stvaraju neobičan kontrast.Na vrhu kapije se nalazi sat, a iznad njega statua orla.

 1. Bašta Belini i park Maestrance

 

Ako želite da se prošetate i opustite u nekom lepom parku, obavezno posetite Đardino Belini i park Maestrance. Oni se nalaze nadomak trga Karla Alberta u centru grada.Bašta čini istočni deo parka i u njoj se nalaze lepa fontana i cvetne leje.Sam park Maestrance je prošaran mnogobrojnim stazama koje idu kroz gusto rastinje i drvorede.

 1. Ači Kastelo

Ako krenete na sever duž obale, na 15 kilometara od Katanje ćete naići na Ači Kastelo, predivno selo koje se raširilo oko zamka na obali i postoji još otkad su Normani osvojili Siciliju.Glavna atrakcija je zama koji se nalazi malo dalje, na velikoj litici iznad mora.Sagrađen je 1076. godine i vekovima je jedno od glavnih obeležja ovog dela sicilijanske obale.Prošetajte se oko zamka i popnite se na vrh zidina. Odatle se pruža predivan pogled na more i okolinu.

 1. Botanička bašta

Botanička bašta se u Kataniji nalazi u sklopu univerziteta, u blizini bašte Belini u centru starog dela grada.Ako želite da provedete opušteno popodne diveći se Majci Prirodi, nema boljeg mesta za to od botaničke bašte. Ovde ćete videti mnoštvo drveća, biljaka i egzotičnih vrsta iz celog sveta.Bašta je savršeno organizovana i veoma prijatna za šetnju.

 1. San Đovani li Kuti

Ova plaža je prirodni fenomen, jer se na njoj nalazi crni vulkanski pesak i mnoštvo vulkanskog kamenja.Plaža San Đovani li Kuti se nalazi na istočnoj obali Sicilije i sjajno je mesto da pobegnete od gradske gužve.Mala luka se nalazi na severnom delu plaže i puna je drvenih ribarskih čamaca koje lokalno stanovništvo još uvek koristi, a iza nje je nekoliko manjih restorana.Na ovoj plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Plaža je savršena za odmor i uživanje u moru.

 1. Lido Azuro

Jedna od najpoznatijih plaža nadomak Katanije je Lido Azuro, savršeno mesto za opuštanje, lenčarenje na suncu i zabavu.Ova plaža se nalazi na oko 15 minuta južno od Katanije, blizu luke i dugačka je nekoliko kilometara. Na plaži možete iznajmiti ležaljku i suncobran i uz piće uživati u pogledu na Sredozemno more.Tu je i uređeni deo za decu i nekoliko kafića gde možete kupiti i nešto za jelo.

 1. Via dei Kroćiferi

Ova istorijska ulica je jedna od glavnih ulica u gradu Katanija i u njoj se nalazi mnoštvo istorijskih zgrada.Smeštena je između Đardini Belinija i rimskog porozišta. U ulici Kroćiferi se nalazi nekoliko impresivnih crkava: crkva svetog Franciska Bordžije, crkva svetog Benedeta, crkva sv. Franje Asirškog i crkva svetog Julijana.Svaka od njih ima svoj jedinstven izgled i znatno se razlikuje od ostalih.U blizini se nalazi i jezuitski koledž.Ako planirate da posetite rimsko pozorište, obavezno se prošetajte i ovom ulicom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here