U Beču postoji toliko stvari koje treba videti i posetiti, pa je jako teško nabrojati samo nekoliko najvećih atrakcija. Glavni grad Austrije je jedan od najlepših gradova za život, a razlozi su: bogata kultura, istorija i tradicija, fantastična arhitektura, način života, bezbrojne kafeterije, to što se smatra prestonicom klasične muzike i još mnogo toga.

1. Ringstraße

sta videti u becu
Ringstrasseili „Krug“ je kružna avenija oko istorijskog centra grada, u kom se nalaze neke od najvećih znamenitosti poput Bečke opere, palate Hofburg, Parlamenta i Gradske većnice. Dok šetate ulicama, sedite u predivni park Burgarten i pojedite nešto ili popijte kafu u Palmenhausu. Dalje niz put ćete naići na Zavetnu katedralu, a zatim na Dunavski kanal, duž kog se nalazi mnogo restorana. „Krug“ je jedan od najlepših delova Beča zbog svojih znamenitosti i atmosfere koja vlada u njemu.Svaki turista koji poseti Beč će videti Ringstraße.

2. Popijte kafu… ili više kafa

Žitelji Beča obožavaju da piju kafu. Bečka kuća kafe je svetski poznato mesto i od 2011. godine je pod zaštitom UNESCO-a kao svetska kulturna baština. Ovo mesto se opisuje kao mesto „gde konzumirate i vreme i mesto, a naplaćuju Vam samo kafu“ i to je istina. Naravno, postoji još stotine mesta gde možete popiti kafu, ali ovo je najpoznatije i posetite ga čisto da biste stekli osećaj i o tradicionalnim i o modernim delovima Beča.

3. Beč-Bratislava brodom

Beč i Bratislava su najbliže evropske prestonice. Ako ostajete u Beču duže od par dana, idite rečnim brodom do Bratislave. U jednom pravcu put traje samo sat i 15 minuta, a za jedan dan možete videti dve prestonice.

4. Zamak Šenbrun (sa zoološkim vrtom) i Glorijet

sta posetiti u becu
Dvorac Šenbrun je jedan od najvažnijih kulturnih zdanja i turističkih atrakcija u Austriji. Šenbrun je mnogo više od predivnog zamka – park oko njega je zadivljujuća oaza ako želite da odmorite od gradske gužve. Perfektan je za dugačke šetnje ili džoging. Mesta na kojima možete džogirati u Beču su retka, tako da je ovaj park često pun džogera. Zato je najbolje, ako u tu svrhu posećujete park, da odete rano ujutru ili kasno uveče.
Ako dolazite tokom božićnih praznika, nemojte propustiti božićnu pijacu koja se održava ispred zamka.
Glorijeta je najveći kafić u Beču, poslednja zgrada koja je sagrađena u krugu dvorca dok je građen, korišćena je kao trpezarija i sala za prijeme. Danas je pretvorena u kafe gde možete sesti i uz kafu uživati u pogledu na čitav kompleks.
Zoološki vrt je osnovan 1752. godine, što ga čini najstarijim zoološkim vrtom na svetu. Danas je ne samo obični zoo vrt, već služi i kao naučni centar za istraživanje zaštićenih vrsta. Ovo je jedan od tek nekoliko zooloških vrtova na svetu u kom žive i džinovske pande. Sem toga, druge atrakcije uključuju i „kišnu šumu“, u kojoj je simulirana prava atmosfera amazonske džungle i podzemni akvarijum ispod nje, kroz koji idu posetioci kako bi videli simulaciju Amazona „odozdo“, kao i mnoštvo životinja koje ovde žive u rezervatima.

5. Pijace Našmarket i Brunenmarket

putovanje u bec
Pijaca Našmarket je najpoznatija bečka pijaca i veoma popularno mesto. Bez obzira na to da li idete tamo na ručak ili piće, naćićete kafić ili restoran po svom ukusu. Naravno, na pijaci možete kupiti ukusno sveže voće i povrće, egzotične biljke i začine, sir, peciva, meso i ribu.
Pijaca Brunenmarket je najduža ulična pijaca u Evropi i predstavlja „novi“ Našmarket. Tokom godina, mnogo lepih restorana se pojavilo duž ove ulice i Ipenplaca, nastavka ove pijace. Ovo područje postaje sve življe i modernije za izlazak, što pijacu čini sve poznatijom.Ovo su mesta koje će skoro svako sa našeg područja obavezno posetiti.

6. Lajncer Tirgate

Lajncer Tirgate je mesto za one koji žele da se odmore od gradske gužve. Ovo je ogroman rezervat u jugozapadnom delu beža. Oko 80% površine je pokriveno šumom, tako da je ovo idealno mesto za dugačke šetnje. Godine 1561. ovo mesto je služilo za odmor i lov Ferdidandu I Austrijskom i njegovoj porodici. Ovde možete doći kako biste proveli mirno popodne uz ručak i kafu, ili posetiti Hermesvilu (ili, naravno, i jedno i drugo). Car Franc Jozef I je sagradio ovaj zamak svojoj ženi, carici Elizabeti (poznatoj i kao Sisi) jer je obožavala prirodu i želela je svoj zamak. Ime Hemlesvila je dobio po statui Hermesa, napravljenoj od belog mermera, koji se nalazi u bašti ispred vile. Carica je zamak zvala „zamkom snova“.

7. Tipičan „heuriger“

Heuriger je tipična austrijska kafana gde se služi vino i određene vrste hladnih jela (poput hleba sa sirom i sl.). Heurigeri nisu otvoreni tokom cele godine, već obično dve do četiri nedelje tokom godine. Otići u neki od njih je nezaboravno iskustvo, jer je tipično za Autstriju, tako da ako dolazite u Beč tokom sezone, nemojte propustiti da posetite neki od njih.

8. Centralno groblje

Iako se nekome može činiti morbidnim, Centralno groblje je zadivljujuće mesto. Centralno groblje u Beču je najveće u Austriji i drugo po veličini u Evropi. Otvoreno je 1874. godine i predstavlja znamenitost jer na njemu možete videti austrijsku istoriju u proteklih 200 godina. Crkva Karla Luegera je sagrađena u modernističkom stilu i jedna je od najpoznatijih crkava na groblju. Nalazi se u centru groblja. Od glavne kapije, jedan prolaz vodi ka „grobovima velikana“, gde počivaju poznate ličnosti. Neke od njih su Betoven, Brams, Šubert i Johan Štraus (otac i sin).
Ako prošetate i jevrejskim grobljem, možda ugledate i jelena – da, groblje je toliko veliko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here