10 stvari koje morate videti u Solunu

0
14908

Koje su najveće znamenitosti Soluna i šta videti u ovom gradu? Evo 10 stvari po kojima je ovaj grad prepoznatljiv:

1. Bela kula

sta videti u solunu

Simbol Soluna na samoj obali je 500 godina stara morska tvrđava koja je kasnije služila kao zatvor. Sada se u njoj nalazi Solunski muzej i sa vrha kule se pruža očaravajuć pogled na more i grad. Poseta Solunu ne može da prođe bez bar jedne slike ispred Bele kule.Mesto broj 1 koje morate videti u Solunu.

2. Arheološki muzej

Grčka je prepuna drevnih artefakata i u Solunu se nalaze mnogi od njih. U Arheološkom muzeju možete videti mnogo sjajnih eksponata iz praistorije, kao i makedonske i rimske civilizacije. Muzej nije velik i možete ga obići za oko sat vremena, sem ako ste velik ljubitelj istorije i zanima Vas ponešto o svakom eksponatu.

3. Muzej vizantijske kulture

Solun je u Vizantiji bio drugi grad po važnosti, tako da se u njemu nalazi mnogo stvari značajnih za ovaj istorijski period. Godine 2005. Evropski savet je proglasio ovaj muzej muzejem godine.

4. Morska obala

sta posetiti u solunu
Najveća solunska turistička atrakcija! Šetnja solunskim kejom je jedno od najlepših stvari koje možete iskusiti, pogotovo uveče. Ponašajte se kao pravi Solunac i prošetajte kejom (dug 4,5 km) do Solunske koncertne hale.Ovo će videti svaki turista koji poseti Solun.

5. Aristotelov trg

sta obici u solunu
Centralni trg u Solunu, odlično mesto za šetnju pored mora do Venizelosove statue ili popodnevnu kafu. Na kioscima po trgu možete kupiti mapu Soluna.

6. Pijace Kapani i Modiano

Glavne pijace u Solunu, odmah pored Aristotelovog trga kada se krene ka zapadu. Na pijaci Kapani možete videti i iskusiti pravi duh Soluna – dodatno, tu ćete naći mnogo prodavnica koje prodaju sveže voće, povrće i ribu, začine i jeftine kućne potrepštine. Susedna pijaca Modiano je nešto mirnija, pošto je dosta radnji zatvoreno, ali je ipak zanimljivo obići je i pogledati kakav je stil dominirao u arhitekturi tokom ranog XX veka i pojesti obrok u nekoj od taverni na pijaci.

7. Crkva Svetog Dimitrija

Najpoznatija crkva u Solunu iz vizantijskog perioda je crkva Svetog Dimitrija. Mnogi posetioci dolaze u grad samo da bi videli ovu crkvu i njene katakombe – predivno je mesto ne samo za vernike, već i za ljubitelje arhitekture i istorije. Ne propustite da posetite katakombe!

8. Rotunda (Luk i grobnica Galerija)

Velika cilindrična rimska građevina koju je sagradio rimski car Galerije. Još uvek nije poznato zbog čega je tačno sagrađena, ali je pretvorena u hrišćansku crkvu tokom vizantijske vladavine, a nakon otomanskog osvajanja u džamiju. Još uvek se otvara kao crkva jednom mesečno. U svakom slučaju, vredi je posetiti.
Nalazi se u centru studentskog grada u Solunu, tako da ćete u blizini uvek naći masu studenata i njihovih okupljališta.

9. Ladadika

putovanje u solun
Odmah pored luke nalazi se četvrt u kojoj se nekada prodavalo ulje i koja je nekada bila poznata siromašna gradska četvrt, dok krajem XX veka nije pretvorena u četvrt u kojoj se nalazi najviše mesta za izlazak. Danas je prepuna odličnih restorana, barova i upadljivih noćnih klubova. Tamo idite ako želite odličan ručak, večeru ili kriglu piva.

10. Ano Poli (Stari grad)

videti u solunu
Severno od ulice Svetog Dimitrija nalazi se Stari grad, jedini deo grada koji nije bio zahvaćen velikim požarom 1917. godine. Fantastično mesto za obilazak jer ima predivan pogled i tamo namerno možete zalutati u neku od mnogobrojnih uličica. Ano Poli je mirno, urbano područje, prepuno malih dvospratnica i ulica sa malo saobraćaja. Ako bolje pogledate, videćete da je to kraj u kom se stiče utisak da se nalazite na selu ili u manjoj varošici koliko je mirno. To je najstrmiji deo grada, tako da ako se umorite, uzmite autobus do Kule Trigoniou kako biste se odatle divili panorami grada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here