10 stvari koje morate videti u Solunu

Koje su najveće znamenitosti Soluna i šta videti u ovom gradu? Evo 10 stvari po kojima je ovaj grad prepoznatljiv:

1. Bela kula

sta videti u solunu

Simbol Soluna na samoj obali je 500 godina stara morska tvrđava koja je kasnije služila kao zatvor. Sada se u njoj nalazi Solunski muzej i sa vrha kule se pruža očaravajuć pogled na more i grad. Poseta Solunu ne može da prođe bez bar jedne slike ispred Bele kule.Mesto broj 1 koje morate videti u Solunu.

2. Arheološki muzej

Grčka je prepuna drevnih artefakata i u Solunu se nalaze mnogi od njih. U Arheološkom muzeju možete videti mnogo sjajnih eksponata iz praistorije, kao i makedonske i rimske civilizacije. Muzej nije velik i možete ga obići za oko sat vremena, sem ako ste velik ljubitelj istorije i zanima Vas ponešto o svakom eksponatu.

3. Muzej vizantijske kulture

Solun je u Vizantiji bio drugi grad po važnosti, tako da se u njemu nalazi mnogo stvari značajnih za ovaj istorijski period. Godine 2005. Evropski savet je proglasio ovaj muzej muzejem godine.

4. Morska obala

sta posetiti u solunu
Najveća solunska turistička atrakcija! Šetnja solunskim kejom je jedno od najlepših stvari koje možete iskusiti, pogotovo uveče. Ponašajte se kao pravi Solunac i prošetajte kejom (dug 4,5 km) do Solunske koncertne hale.Ovo će videti svaki turista koji poseti Solun.

5. Aristotelov trg

sta obici u solunu
Centralni trg u Solunu, odlično mesto za šetnju pored mora do Venizelosove statue ili popodnevnu kafu. Na kioscima po trgu možete kupiti mapu Soluna.

6. Pijace Kapani i Modiano

Glavne pijace u Solunu, odmah pored Aristotelovog trga kada se krene ka zapadu. Na pijaci Kapani možete videti i iskusiti pravi duh Soluna – dodatno, tu ćete naći mnogo prodavnica koje prodaju sveže voće, povrće i ribu, začine i jeftine kućne potrepštine. Susedna pijaca Modiano je nešto mirnija, pošto je dosta radnji zatvoreno, ali je ipak zanimljivo obići je i pogledati kakav je stil dominirao u arhitekturi tokom ranog XX veka i pojesti obrok u nekoj od taverni na pijaci.

7. Crkva Svetog Dimitrija

Najpoznatija crkva u Solunu iz vizantijskog perioda je crkva Svetog Dimitrija. Mnogi posetioci dolaze u grad samo da bi videli ovu crkvu i njene katakombe – predivno je mesto ne samo za vernike, već i za ljubitelje arhitekture i istorije. Ne propustite da posetite katakombe!

8. Rotunda (Luk i grobnica Galerija)

Velika cilindrična rimska građevina koju je sagradio rimski car Galerije. Još uvek nije poznato zbog čega je tačno sagrađena, ali je pretvorena u hrišćansku crkvu tokom vizantijske vladavine, a nakon otomanskog osvajanja u džamiju. Još uvek se otvara kao crkva jednom mesečno. U svakom slučaju, vredi je posetiti.
Nalazi se u centru studentskog grada u Solunu, tako da ćete u blizini uvek naći masu studenata i njihovih okupljališta.

9. Ladadika

putovanje u solun
Odmah pored luke nalazi se četvrt u kojoj se nekada prodavalo ulje i koja je nekada bila poznata siromašna gradska četvrt, dok krajem XX veka nije pretvorena u četvrt u kojoj se nalazi najviše mesta za izlazak. Danas je prepuna odličnih restorana, barova i upadljivih noćnih klubova. Tamo idite ako želite odličan ručak, večeru ili kriglu piva.

10. Ano Poli (Stari grad)

videti u solunu
Severno od ulice Svetog Dimitrija nalazi se Stari grad, jedini deo grada koji nije bio zahvaćen velikim požarom 1917. godine. Fantastično mesto za obilazak jer ima predivan pogled i tamo namerno možete zalutati u neku od mnogobrojnih uličica. Ano Poli je mirno, urbano područje, prepuno malih dvospratnica i ulica sa malo saobraćaja. Ako bolje pogledate, videćete da je to kraj u kom se stiče utisak da se nalazite na selu ili u manjoj varošici koliko je mirno. To je najstrmiji deo grada, tako da ako se umorite, uzmite autobus do Kule Trigoniou kako biste se odatle divili panorami grada.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment