Jerusalim predstavlja mikrokosmos celog sveta na nešto manje od 130 kvadratnih kilometara. Jevreji sa crnim šeširima i u kaputima idu po ulicama ovog svetog grada, iako je žega; izraelski Arapi sa strahopoštovanjem ulaze u Omarovu džamiju kako bi se pomolili; hrišćani idu na hodočašće na mesto gde je nekada živeo Isus; imigranti iz Amerike, Etiopije i bivšeg SSSR-a dolaze iz svojih enklava preko sedam gradskih brda. Ruševine iz različitih istorijskih razdoblja su skupljene ovde, praktično jedna preko druge, i zato je ovo grad iz snova svakog arheologa – antičke rimske ruševine se nalaze odmah pored ruševina iz skorašnje, burne izraelske istorije. I, u sred ovih svetih i istorijski značajnih područja, Izraelci žive, rade, zabavljaju se i žive kao ljudi u svakom drugom gradu.

Većina posetilaca dolazi u Jerusalim kako bi videla religiozne znamenitosti Starog grada u kom se nalaze jevrejske, hrišćanske i muslimanske religijske znamenitosti. Ako Vam neko ponudi da Vam bude vodič, ljubazno odbijte jer će, naravno, na kraju tražiti da mu platite.

Užurbano, ne traćeći ni minut, svi jure da vide Zid plača, Put suza, Hram Vaskrsenja Hristovog, a zatim u Betlehem ili u neki od nekih najpoznatijih izraleskih muzeja. Zid plača je jedini zid koji je ostao od Jevrejskog Drugog hrama. Omarov hram (ili Hram na steni) je mesto za koje muslimani veruju da se odatle Muhamed uzdigao na nebo. Put suza je ulica koja vodi do Hrama Vaskrsenja Hristovog, koja je sagrađena na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i na kraju vaskrsao (neki hrišćani veruju da je sahranjen u Baštenskoj grobnici, koja se nalazi van starog grada; i ovo mesto je otvoreno za turiste). I, naravno, obavezno je zaustavljanje kako bi se kupili suveniri.

Jerusalim je ogroman grad i ako ne odovojite dovoljno vremena za posetu (idealno bi bilo najmanje tri dana) verovatno ćete se vratiti premoreni – nemoguće je obići sve atrakcije za samo jedan dan.

Kada izuzmemo najpoznatije lokacije, možete uživati i u kupovini, kafi u nekom od kafića u pešačkoj zoni Bena Jehude ili posetiti neki od mnogobrojnih muzeja. Ekskurzije van grada uključuju obilazak plaža i znamenitosti prestonice, Tel Aviva, upečatljivih ostataka Masade kao i obale Mrtvog mora.

U Jerusalimu, ako ste u mogućnosti, kupite karte za obilazak Tunela zapadnog zida, koji povezuju Muslimansku četvrt sa Hramovnom gorom. Kod Jafskih vrata, koja se nalaze između hrišćanske i jermenske četvrti, nalazi se Davidova kula – istorijski muzej Jerusalima, u kom možete videti istoriju ovog grada dugu 4.000 godina. Nadomak starog grada nalazi se Hram Uspenja Presvete Bogorodice, mesto za koje se veruje da je Devica Marija provela svoju poslednju noć i gde je Isus imao svoju čuvenu Poslednju večeru.

Nad Starim gradom uzdiže se Maslinova gora, koja je u religijskom smislu takođe značajno mesto, jer se pominje i u Starom i u Novom Zavetu. Tamo se trenutno nalazi nekoliko crkava. Ovde je Isus držao svoje propovedi i Jevreji veruju da će, kada Mesija ponovo dođe, Bog vaskrsnuti mrtve koji su tamo sahranjeni (na padinama se nalazi veliko jevrejsko groblje).

Jad Vašem je memorijalni muzej žrtvama holokausta. Ovaj ogromni kompleks obuhvata i istorijski i umetnički muzej, kao i memorijalne i spomen-ploče ne samo Jevrejima, već i onima koji nisu bili Jevreji, ali su rizikovali svoje živote da pomognu Jevrejima tokom holokausta.

Umetnost i arheologija Svete zemlje su zaštitni znakovi Izraelskog muzeja, najveće kulturne insitucije u državi. Ovde se u Oltaru Knjige čuvaju Svici Mrtvog mora – najstariji pronađeni biblijski zapisi (između 2. veka pre nove ere i 1. veka nove ere), kao i mnogi srednjovekovni zapisi.

Hrišćani obično hrle u Betlehem, za koji se smatra da je mesto u kom je rođen Isus, kao i kralj David. Kolima se brzo stiže iz Jerusalima. Tamo se nalazi Crkva Rođenja Hristovog, jedna od najstarijih hrišćanskih crkava, sagrađena u blizini pećine u kojoj je navodno Isus rođen. Druga mesta na koja idu hodočasnici su i Mlečna pećina, gde se sveta porodica krila tokom Pokolja nevinih, kao i pećina u kojoj je Jeronim Stridonski prevodio hebrejske tekstove na latinski. Ne zaboravite da se Betlehem nalazi na Zapadnoj obali, odnosno palestinskoj teritoriji, tako da morate preći granicu kako biste stigli tamo. Ponesite pasoš. Izraelski autobusi i taksiji ne mogu da prelaze granicu, tako da ćete morati da izađete i od granice idete palestinskim prevozom.

Na obali Sredozemnog mora nalazi se Tel Aviv, izraelski kulturni centar, pun galerija, umetničkih muzeja, raznolike arhitekture i burnog noćnog provoda. Tokom dana možete ići na plažu ili šetati obalom mora, jesti u restoranima ili obilaziti prodavnice u obnovljenoj luci. Ovde nećete naći istorijske atrakcije – ako želite da vidite tako nešto, idite u Staru Jafu, koja je nekada bila zaseban grad, a sad je deo Tel Aviva.

Ako ste već odvojili vreme da odete iz Jerusalima i obiđete Izrael, obavezno posetite Masadu i Mrtvo more. U Masadi posetite tvrđavu koju je sagradio Irod Veliki u 1. veku pre nove ere. Tokom jevrejske pobune protiv Rimljana u 1. veku nove ere, jevrejski fanatici i pobunjenici su zauzeli tvrđavu i borili se protiv Rimljana čitave tri godine pre nego što su počeli sa masovnim samoubistvima, jer su radije hteli da umru nego da ih zarobe.

Mrtvo more je najniža tačka na zemlji i nalazi se na 422 metra ispod nivoa mora. Salinitet vode je toliki da plivač ne može da potone, nego samo da pluta, a za blato na obali se smatra da ima lekovita svojstva. Može biti zabavno valjati se po blatu sa društvom, a zatim plivati u Mrtvom moru. Nemojte propustiti da obiđete i oazu Ein Gedi, koja je prirodni rezervat, u kojoj ćete videti predivne bašte i gde možete uživati u nekom od spa centara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here