Iako je jedno od najbližih letovališta u Grčkoj, budući da je od prestonice Makedonije, Soluna udaljeno tek oko 30 kilometara, mnogi turisti iz Srbije zaobilaze Nea Kalikratiju, pa se češće mogu sresti turisti iz drugih zemalja, a prvenstveno Rusije.

Osnovni razlog za to je možda činjenica da je Nea Kalikratia naseljena tokom cele godine, te da ne podseća na uobičajena letovališta, budući da je gornji deo grada kao i bilo koji drugi grad, u kome se nalaze čak i višespratnice. U donjem delu grada, koji je bliži plaži praktično je letovalište, pa u tom smislu ne podseća na mnoga druga grčka letovališta.

Međutim, možda baš zato i treba letovati u ovom gradu, jer za razliku od mnogih drugih letovališta u oblasti Halkidikija, ali i drugih delova Grčke, Nea Kalikratija ima i bolnicu i apoteke i poštu, banke i sve što ima bilo koji drugi grad.

nea kalikratija

U gradu živi oko deset hiljada stanovnika i mesto je živo tokom cele godine. Na samom ulasku u grad postoji i super market “Lidl”, što značajno olakšava nabavku u ovom gradu, stim da postoje i mnogi drugi manji marketi.

Takođe, osim kafića na plaži koji su posećeni skoro tokom cele godine, Nea Kalikratia može da se pohvali i izuzetno bogatim noćnim životom. U mestu postoje tri disko kluba, stim da je jedan u blizini centra, a ostali malo dalje od njega. Takođe, kao i u svim drugim gradovima, tako i u ovom postoji i bioskop, ali i izuzetno veliki broj prodavnica različite robe.

Plaže u Nea Kalikratiji

Kao i u gotovo svakom drugom grčkom letovalištu, tako i u Nea Kalikratiji postoji glavna gradska plaža, koja je prekrivena sitnim peskom, a na njoj se nalaze brojni kafići. Da biste mogli da koristite ležaljke i suncobrane važi isto pravilo kao i u mnogim drugim letovalištima širom Grčke, to jest da morate da naručite piće ili dva (u zavisnosti od izbora kafića).

plaza kalikratija

Gradska plaža u Nea Kalikratiji ima vrlo specifičan ulazak u vodu, koji se još retko u kom mestu može sresti. Na samom početku, pa oko 50 metara dalje je relativno plitak ulaz u vodu, a zatim sledi deo čija je dubina oko dva metra, a posle opet nailazite na plićak. Ova plaža je lepo uređena i na njoj postoje i kabine u kojima možete da se presvučete i tuševi.

U neposrednoj okolini mesta se nalaze manje, takozvane divlje plaže. A budući da su one poznate po izuzetno čistoj vodi lako se može dogoditi da ugledate ponekog ježa, pa se savetuje oprez.

Takođe, na par kilometara udaljenosti od Nea Kalikratije se nalazi i jedna plaža koja je nadaleko poznata u ovoj oblasti i to po aqua parku koji je prvenstveno namenjen najmlađim korisnicima i gde je potrebno da posetioci plate ulaz. Takođe i na njoj se nalazi kafić, u okviru koga je moguće koristiti ležaljke i suncobrane na isti način kao i na gradskoj plaži.

Nea Kalikratia – iskustva i utisci

Utisci putnika o ovom mestu su vrlo podeljeni i dok su jedni oduševljeni letovanjem u Nea Kalikratiji, jer na jednom mestu imaju sve što imaju u velikim gradovima, a ujedno mogu da uživaju i u lepoti mora i brojnim plažama.

nea kalikratija nocni zivot

Sa druge strane su oni turisti čija su iskustva potpuno drugačija i koji se sa letovanja u Nea Kalikratiji vrate vidno razočarani, jer imaju osećaj kao da nisu ni otišli iz svoga grada.

A da i vi ne biste bili u ovoj drugoj grupi, preporuka je da najpre razmislite šta želite od svog letovanja, pa da prema tome i birate mesto u kome ćete letovati.

Nea Kalikratija je gradić smešten na lepoj plaži poznatoj po predivnim zalascima sunca.Ako se nađete u ovom mestu ne propustite da naparavite nekoliko slika

Solun nije daleko pa možete priuštiti sebi jednodnevni izlet, ponude možete naći u svim lokalnim agencijama.

Ako planirate da provedete desetak dana u maksimalnom opuštanju na plaži uz večernje šetnje sa uživanjem u zalascima sunca ovo mesto može biti pravi izbor.Na plaži je tokom vikenda nešto veće gužva zbog većeg broja grka koji dolaze da uživaju u kupanju i sunčanju.

nea kalikratija plaza

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here