bern svajcarski grad

Ukoliko vas zanima koji su to najveći gradovi Švajcarske, koliko stnovnika imaju i zbog čega su dobri za život to možete otkriti u okviru ovog članka.

Svako naselje koje ima preko 10.000 stanovnika u Švajcarskoj se smatra gradom. U Švajcarskoj postoji 133 grada, prema poslednjim procenama. Ovde postoji nemačko, francusko i italijansko govorno područje.

Ova zemlja ima direktan oblik demokratske i federalne vlasti i jedna je od najrazvijenijih zemalja u svetu. Švajcarska ima jedan od najviših standarda življenja na planeti. Njen BDP po glavi stanovnika zauzima osmo najveće mesto u svetu i ima više milionera nego bilo gde u Evropi. Turizam, osiguranje, međunarodne organizacije i bankarstvo predstavljaju oslonac njenoj snažnoj ekonomiji. Izvoz satova, mašina, hemikalija i elektronike takođe daje prednost ovoj državi. Gradovi Cirih i Ženeva su dva švajcarska grada koja su najbolja za život, gledano na svetskom nivou. Populacija Švajcarske broji oko 8.341.000 građana od 2014. godine.

Gradovi Švajcarske se uglavnom nalaze u neposrednoj blizini skijaških centara i prirode. Ova zemlja je blagoslovena sa divljim ravnicama i brdovitim terenima prošaranim sa velikim alpskim jezerima. Topla vlažna leta sa padavinama su zastupljena na pašnjacima i livadama, a umerene zime u ledenim planinskim predelima, dok su slabe zime zastupljene u nizijama. Švajcarska ima velike transportne čvorove, a Internacionalni aerodrom u Cirihu je jedan od najprometnijih u zemlji danas, sa železničkim vezama sa Bazelom i Ženevom.

Kao što pokazuje spisak ispod, najveći gradovi Švajcarske su po broju stanovnika daleko manji od značajnih gradova u drugim državama Evrope.

Najveći gradovi u Švajcarskoj, rangirano po brojnosti populacije:

  1. Cirih (366.445)
  2. Ženeva (177.500)
  3. Bazel (165.000)
  4. Bern (140.228)
  5. Lozana (129.273)
  6. Vintertur (91.908)
  7. Lucern (77.491)
  8. Sankt Galen (72.000)
  9. Lugano (57.000)
  10. Bil/Bjen (50.000)
  11. Tun
  12. Kenic
  13. Šo de Fon
  14. Šafhauzen
  15. Fribur/Frajburg
  16. Hur
  17. Nešatel
  18. Vernije
  19. Uster
  20. Sion
  21. Lansi
  22. Emen
  23. Iverdon le Ben
  24. Cug
  25. Krijens
  26. Rapersvil-Jona
  27. Dibendorf
  28. Montre
  29. Dijetikon
  30. Frauenfeld

Cirih

Živopisan grad Cirih, pored toga što je bankarski centar, to je i najviše naseljen grad u alpskom delu u Švajcarskoj. Populacija koja broji 366.445 Švajcaraca uživa u najboljem od kulture, kupovine i kuhinje.

grad cirih svajcarskaŽeneva

Ženeva je drugi najveći grad u Švajcarskoj, naseljen sa 177.500 švajcarskih građana koji uglavnom govore francuski jezik. Grad je takođe bankarski centar, ali je najpoznatiji kao centar za diplomatiju sa mnogim agencijama UN-a u gradu. Njegov arhitektonski inventar je deo švajcarske baštine.

jezero zenevsko

Bazel

Bazel je treći najnaseljeniji grad u zemlji sa 165.000 Švajcaraca koji govore nemački, prema podacima od 2016. godine. Ekonomija Bazela je zasnovana na bankarstvu i hemijskoj industriji.

grad bazel svajcarska

Bern

Kada su najveći gradovi u Švajcarskoj u pitanju, četvrti je Bern, sa populacijom od 140.228 stanovnika. Njegove atrakcije su Park medveda, muzeji, bašte i stari grad.

bern svajcarski gradIstorijski centar grada, u kom su uglavnom veoma dobro očuvane srednjevekovne građevine, uvršten je 1983. godine na UNESCO-vu Listu mesta svetske baštine u Evropi, kao jedinstven primer skoro nedirnutog srednjevekovnog grada i odličan primer moderne arhitekture koja se uklopila u srednjevekovne okvire.

Lozana

najveci gradovi svajcarskePeti od najvećih gradova Švajcarske jeste Lozana, sa populacijom od 129.273 stanovnika koji pripadaju francuskom govornom području. Ovde stanovništvo uživa status olimpijskog grada od 1994. godine, gde se zasniva Međunarodni olimpijski komitet.

Vintertur

Vintertur je bitan industrijski grad, kako za kanton Ciriha, tako i za čitavu Švajcarsku. Smatraju ga „najvećim predgrađem“ najvećeg švajcarskog grada Ciriha. Broj stanovnika: 91.908.

Lucern

gradovi u svajcarskojLucern je središte središnje Švajcarske i nalazi se na istoimenom Lucernskom jezeru. Ovaj sedmi po veličini grad u Švajcarskoj je nekada važio za veliki industrijski grad u ovoj zemlji. Međutim, proteklih decenija se industrija postepeno povlačila pred uslužnim i upravnim delatnostima. Lucern je prometno saobraćajno čvorište. Broj stanovnika: 77.491.

Sankt Galen

gradovi svajcarskeKada su najveći gradovi Švajcarske u pitanju, Sankt Galen (Sen Galen) je osmi po veličini. Nalazi se u krajnje severoistočnom delu Švajcarske, blizu granice sa Austrijom, nedaleko od Bodenskog jezera. Broj stanovnika: 72.000.

Lugano

svajcarska gradoviOvaj deveti po veličini grad u Švajcarskoj se nalazi se na krajnjem jugu zemlje (samo 6 km od Italije), i broji populaciju od 57.000 stanovnika. Pripada jedinom italijanskom kantonu u Švajcarskoj. Ovaj grad je središte italijanske zajednice u Švajcarskoj. Lugano je smešten na istoimenom Luganskom jezeru. Posle Ciriha i Ženeve, ovo je treći bankarski centar u državi.

Bil/Bjen

Grad Bil/Bjen (nem. Biel, franc. Bienne, ital. Bienna) je poznat po izradi švajcarskih časovnika, a najpoznatije marke satova kao što su “Svoč”, “Omega” ili “Roleks” se baš ovde proizvode. Ovo je mesto sa mešovitim (nemačko-francuskim) stanovništvom u Švajcarskoj, pa je zvanično Bil/Bjen dvojezični grad. Broj stanovnika: 50.000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here