spanija andaluzija putovanje

Andaluzija je zemlja mašte i snova, okupana suncem, gde se sudaraju strast, poezija i drama. Neustrašivi matadori, poznati festivali i flamenko su simboli ove španske regije. Tradicionalni duh ove regije, veličanstveni mavarski zamkovi i stare jevrejske četvrti joj daju svojevrsnu mističnost pa mnogi turisti požele da krenu na putovanje u Andaluziju .

Stare džamije i sinagoge su zamenjene hrišćanskim bogomoljama, ali je ipak duh prošlosti ostao.Ako kpođete na putovanje u Andaluziju potražite arabeske na islamskim građevinama i oslušnite melanholiju u zvucima španske gitare. Prošetajte uzbudljivim, kamenitim ulicama i istražite bašte pune mirisnog drveća pomorandži.Putovanje će vam otkriti da je Andaluzija prepuna suprotnosti – planina sa snežnim vrhovima, rečnim dolinama sa bujnim zelenilom i divljim klisurama. Od čudesne katedrale u Sevilji do veličanstvene Alhambre u Granadi i Velike džamije u Kordobi, Andaluzija je dom nekim od najlepših istorijskih spomenika na celom svetu.

Sevilja – pravi andaluzijski grad

sevilja putovanjeRomantična, iskričava i senzualna, Sevilja je oličenje Andaluzije. Živopisni religijski festivali i flamenko su sastavni deo kulture ovog grada. Posetioci su obično oočarani tradicionalnom atmosferom Sevilje. Neobične kamenite ulice i elegantni trgovi su oivičeni čarobnim kućama. Noću je centar osvetljen staromodnim uličnim lampama, što ovom gradu daje specifičan ambijent.

Najvažnija atrakcija u Sevilji je Katedrala, koja se nalazi na mestu nekadašnje Velike džamije, i najveća je hrišćanska crkva sagrađena u gotskom stilu. Najznačajniji i najlepši spomenik mavarske arhitekture je zamak Alkazar, predivno dekorisan i sa divnim baštama, fontanama i mirisnim pomorandžinim drvećem. Drugo mesto u Sevilji koje obavezno morate posetiti je Bario Santa Kruz, sa čuvenim zavojitim ulicama i lepo uređenim dvorištima. Ova istorijska četvrt datira iz Srednjeg veka i nekada je bila Jevrejska četvrt, a sada je istorijski deo grada i turistički deo Sevilje. Odvojte jedno popodne ili veče da posetite Park Marije Luize i trg Plaza de Espanja, ili da uživate u vožnji čamcem na kanalu u parku.

Granada – poslednje mavarsko uporište

Andaluzija putovanjeKada su Mavari stigli u Španiju iz pustinja severne Afrike u 13. veku, bili su zadivljeni bujnim zelenilom Granade. Podno planina Sijera Nevada teče Rio Daro, koji omogućuje napredak šuma i razvoj poljoprivrede. Mavari su ovde sagradili impozantno utvrđenje – Alhambru – i postavili po celom brdu mnoštvo fontana, koje simbolizuju bogatstvo. Remek-delo islamske arhitekture, Alhambra je poznata po divnim parkovima, ružičnjacima i kanalima. Granada se razvijala kao mavarski grad do 15. veka. Kada su katolici ponovo osvojili grad 1491. godine, Granada je bila poslednje uporište Mavara u Andaluziji. Legenda kaže da je poslednji sultan Boabdil plakao kada je poslednji put pogledao ovaj predivni pejzaž.

Alhambra i Stari islamski grad su danas pod zaštitom UNESCO-a zbog njihove kulturne i istorijske vrednosti. Da biste bolje doživeli arapsku atmosferu ovog grada, posetite Pijacu začina (Alkacerija), a onda se zaputite u Hamam al Andaluz, tradicionalno arapsko kupatilo. Nemojte zaobići ni renesansnu katedralu i Kapiljo Real, mesto gde su sahranjivani katolički monarsi. Poslednja nezaobilazna atrakcija u Granadi koju treba obići je svakako autentični flamenko, koji igraju lokalni stanovnici u Ciganskoj pećini na Sakomonteu.

Velika džamija u Kordobi

andaluzijaAndaluzija je bila deo mavarskog carstva.U desetom veku, Kordoba je bila prestonica Kordopskog kalifata, mavarskog carstva koje se protezalo po većem delu Pirinejskog poluostrva. Dok su Pariz i Rim još uvek bili u Mračnom srednjem veku, Kordoba je bila najvažniji evropski grad. Ovaj grad je bio centar civilizacije, gde su čuveni filozofi poput Mojsija Majmonida (jevrejskog porekla) i Ibn Rušda živeli i stvarali, kao i mesto gde su pripadnici tri religije – hrišćanstva, islama i judaizma – živeli u miru i slozi.

Nezaobilazna atrakcija u Kordobi je Velika džamija (nalazi se pod zaštitom UNESCO-a), sa svojim enterijerom koji naprosto oduzima dah. Neki kažu da se unutra nalazi „prava šuma lukova i stubova“. Poznata i kao La Mezkita, ova džamija je jedna od najlepših islamskih građevina ikada sagrađenih. Oko džamije se nalaze istorijske četvrti Kordobe. Juderija (stara jevrejska četvrt) je posebno autentična i ovde možete osetiti duh starih vremena. Ulice su uske i predviđene samo za pešake, tu je mnoštvo uređenih dvorišta i kuća okrečenih u belo, ukrašenih cvećem. Ova četvrt je poznata po uređenim dvorištima, i mnogi žitelji ih ukrašavaju ljupkim cvećem. U maju se održava Konkurso de patios, festival tokom kog se bira najlepše uređeno dvorište u gradu.

Španija Ronda

andaluzija putopisVeoma dramatična, Ronda neprestano zadivljuje posetioce svojom divljom prirodom. Sagrađena u strmoj uvali, Ronda je karakterističan Pueblo Blanco, sa kućama okrečenim u belo koje kao da se klate sa ivica litice. Ponosna na tradicionalnu andaluzijsku kulturu, u Rondi se nalazi druga najveća arena za borbu sa bikovima u Španiji. Na trgu Plaza de Toros još uvek se održava festival Feria Goyesca, festival borbe sa bikovima, pun pradavnih običaja. Na ovom festivalu možete videti klasičnu borbu sa bikovima i ljudi nose kostime iz 18. veka, iz doba Fransiska Goje.

Ronda je ljubak gradić pun starovremenskog šarma. Turisti koji su krenuli na putovanje po Andaluziji uživaju u lutanju uređenim ulicama istorijskog mavarskog grada u Rondi, La Suidada. Kada je lepo vreme, gradski parkovi su perfektno mesto za šetanje u senci drveća i opšutanje. Parkovi Alameda del Taho i Alameda de Hose Antonio su savršeni za razgledanje grada, jer se odatle pruža divan panoramski pogled. U Rondi se nalazi i Muzej bandita, i tu možete videti istoriju ovih hrabrih antiheroja.

Plaže u Marbelji

marbelja spanija letovanjeMarbelja je glamurozno letovalište na Kosti del Sol. Ovaj živopisan gradić leži na fantastičnim peščanim plažama i pun je ulica okruženih palmama. Pošto je Marbelja elitno letovalište, tu je mnoštvo privatnih klubova i kurseva za golf. Ipak, Marbelja je mnogo više od primorskog grada namenjenog samo za letovanje. U njoj se nalazi mnoštvo zanimljivih spomenika i muzeja. Istorijski centar grada je Kasko Antigvo, staro mavarsko selo sa mnoštvom divnih iznenađenja koje se nalaze u ovim kamenitim ulicama.Ako dođete ovde na letovanje izdvojte vreme i za putovanje po okolini. Siguno ćete uživati dok otkrivate malene crkve iz 16. veka i tiha dvorišta velikih kafića sa opuštenom atmosferom. Plaža narandži je puna terasa restorana, i naravno, mirisa pomorandžinih zasada. Ako želite luksuznu večeru, idite u Puerto Banjus, luku punu skupih jahti. Ako želite večeru na plaži, na plaži Plaja de Alikante se nalazi mnoštvo dobrih restorana. U gradu se nalazi i Muzej savremene umetnosti, i u njemu su izložena dela velikih španskih umetnika – Goje, Pikasa, Miroa i Dalija.

Herez de la Frontera

andaluzija 2018Herez de la Frontera se nalazi na 35 kilometara od Kadiza, i reč je o aristokratskom gradiću prefinjenog ambijenta. Ovaj grad je verovatno najpoznatiji po rasnim konjima, i privlači mnogo posetilaca koji ovde dolaze na izložbe.Opisuju ga i mnogi putopisi. Kraljevska andaluzijska škola jahanja je smeštena u elegantnoj zgradi na Avenidi de Duk de Abrantes, i ovde se održava popularni šou po imenu Ples andaluzijskih konja. Sajam konja se održava svake godine u maju. Ovde se mogu videti konji sa najboljim pedigreom u čitavoj pokrajini, a Sajam se održava već 500 godina. Sigurno ćete uživati u ovdašnjoj hrani, a ako ste pošli sa svojim najmlađima, tu je i uređen zabavni park.

Herez de la Frontera je poznat i po plesu i po cante jondo („dubokom pevanju“, obliku tradicionalnog andalužanskog folklora). Cante jondo je dramatičan stil pevanja. Na trgu Plaza San Huan se nalazi Andaluzijski centar za flamenko, i smešten je u Palati Pemartin. Ovaj čudesan zamak iz 18. veka je svakako vredan posete, i zadiviće vas ova arhitektura, a najviše dvorište. Posetioci ovde mogu pogledati snimke različitih vrsta flamenka i obići galeriju u kojoj je izloženo mnoštvo eksponata vezanih za flamenko. Ostale atrakcije su edukativne prezentacije o istorijskim ličnostima koje igraju, pevaju ili sviraju flamenko. Krajem februara i početkom marta se odražava tradicionalni festival u Herezu, gde se igraju i tradicionalne i savremene verzije flemenka, najčešće u Teatru Viljamarta.Ako dodjete ovde i sami ćete moći da napišete divan putopis.

Malaga

malaga spanijaMalaga je drevna mediteranska luka, a tu je i ogromna kula kao dokaz. Uzdižući se na vrhu brda sa pogledom na zaliv, stari dvorci Alkazaba i Kastiljo de Gibraltaro gledaju na luku i odatle se pruža spektakularan pogled. Malaga je danas svojevrstan uljez na Kosti del Sol, u beskrajnom pojasu letovališta, jer je ovo grad koji funkcioniše na svoj način.Ovo nije grad samo za mirno letovanje. Oni koji žele miran odmor na plaži bi trebalo da odu u neki obližnji grad, ali oni koji su zainteresovani za istoriju i kulturu će uživati u Malagi. Ovaj divan primorski grad ima mnoštvo drevnih ruševina, čudesne bašte i fantastičan Pikasov muzej, kao i još nekoliko manjih, ali ništa manje izvrsnih muzeja. Istorijski centar grada je takođe čarobno mesto, sa starinskom armosferom. Dok se šetate uređenim pešakim zonama, naći ćete divne male butike, ali i trgove preplavljene uređenim baštama restorana. Ako želite da probate izvanrednu morsku hranu, prošetajte se po luci i jedite u bilo kom restoranu u blizini – nećete se pokajati.

Renesansna arhitektura u Ubedi

andaluzija spanijaPutovanje po Andaluziji se pamti i po specifičnoj arhitekturi.Okružen zasadima maslina, gradić u Ubeda na reci Gvadalkivir je poznat po svojoj renesansnoj arhitekturi. Zbog svoje jedinstvene, harmonične arhitekture, zovu ga i „andaluzijska Salamanka“. Ovaj grad je poznat po svojim predivnim istorijskim zdanjima. U centru grada se nalazi dugačak Trg Vaskeza Moline, okružen čudesnim renesansnim građevinama. Glavna atrakcija je crkva iz 16. veka, El Salvador, i nalazi se u severoistočnom delu trga. Na crkvi se nalaze dve okrugle kule. Unutar crkve se nalazi velika, polukružna kapela sa impresivnom kupolom, a u crkvi se nalazi i rezbarija Preobraženja, rad Alonsa Berugete.

U blizini Ubede se nalazi ljubak gradić Kasorla, nad kojim dominira drevni zamak. Ovo je najznačajniji grad u prirodnom rezervatu Sijera de Kasorla, i ako želite da krenete na planinarenje ili u šetnju po ovom rezervatu, najbolje je krenuti odatle.

Istorijski spomenici u Baezi

putovanje u andaluzijuAndaluzija je poznata po brojnim istorijskim gradovima.Istorijski grad Baeza je osnovan u dolini reke Gvadalkivir, u podnožju Lome de Ubeda, i okružen je maslinjacima i velikim poljima kukuruza. Baeza je poznata po drevnom rimskom, mavarskom i hrišćanskom nasleđu, i zadržala je duh prošlih vremena. U 16. veku, Baeza je postala važan trgovački i univerzitetski centar. Napredak ovog grada se jasno vidi po starim kućama i zamkovima. Prostrana promenada Paseo de la Konstitusion se nalazi u centru grada i oivičena je očuvanim kućama i zamkovima iz 17. veka. Plaza de los Leones (Trg lavova) se nalazi na zapadnom kraju ove promenade, i ime je dobila po fontani koja se nalazi u centru trga, i koju krase figure četiri lava.

Andaluzija bela sela (Pueblos blancos)

spanija andaluzija putovanjeBela sela su uzbudljive turističke destinacije po kojima je Andaluzija poznata, i rasute su po strmim brdima Las Alpuharasa, Sijera de Grazaleme i Sijera Nevade. Vožnja automobilom je jedini način da stignete u neko od ovih zabačenih mesta, ali se taj put zaista isplati. Ova živopisna mesta su rasuta po celoj Andaluziji, i odatle se pruža neverovatan pogled na planinske vrhove okovane snegom i zelene doline. Ova sela kojima se Andaluzija ponosi su karakteristična po belim kućama, načičkanim na planinskim padinama, a ostala su takva još iz doba Berbera i Mavara, koji su ovde došli iz severne Afrike. Kada stignete u neko od njih, videćete da je još šarmantnije nego što izgleda iz daljine, jer je svako puno zavojitih, kamenih ulica i malih crkava. Ulazom u ovaj deo se smatra Arkos de la Frontera, sa svojim rednim, belim kućama, sagrađenim u polukrug na vrhu litice. Ronda se smatra najdramatičnijim belim gradom koji ima Andaluzija, i poznata je po borbama bikova, ali i po divnom šejzažu. Selo Grazalemais je smešteno u dolini i okruženo uređenim stazama do vrha planine.

Andaluzija provincija Haen

andaluzija sta videtiHaen se nalazi podno planina Sijera de Habalkuz i Sijera de la Pandera, čije su padine pokrivene velikim zasadima maslina.Španija i Andaluzija su poznate po proizvodnji maslimovog ulja. Provincija Haen je jedna od najvećih proizvođača maslina na svetu. Kao i cela Andaluzija i Haen ima zadivljujuću istoriju. Iznikao je još u Kartagini, a tokom vladavine Rimljana, bio je poznat kao rudnik srebra. Tokom vladavine Mavara, Haen je bio prestonica jedne male arapske kneževine, koju je hrišćanska vojska ponovo osvojila.Najvažnije istorijsko mesto u Haenu je Kastiljo de santa Katalina, koji se veličanstveno uzdiže na strmom vrhu brda. Ovo staro mavarsko uporište je kralj Ferdinand III uspeo da osvoji 1246. godine.Iako Andaluija ima brojne zamkove  ovaj zamak je renoviran i pretvoren u hotel. Hotelske sobe su dekorisane u tradicionalnom andaluzijskom stilu i iz njih se pruža panoramski pogled na čitavu okolinu. U restoranu, dekorisanom u klasičnom arapskom stilu, služe se autentični lokalni specijaliteti, poput pipirane (mešane salate od povrća) i salate od jarebica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here