grac austrija putovanje

Drugi najveći grad u Austriji, Grac, leži na reci Muri i odavno je popularan među turistima.Doduše mnogi ljudi sa naših prostora su više zainteresovani za posao u Austriji nego za razgledanje znamenitosti posebno kad je u pitanju Grac ali ima i onih čiji je cilj samo turističko putovanje.

Najatraktivnija mesta koja možete videti u Gracu uključuju mnoštvo istorijskih zgrada, posebno u Starom gradu, koji je poznat po svojim baroknim zdanjima.

grac austrija putovanjeNajpoznatija atrakcija je, svakako, Šlosberg, veliko brdo koje se uzdiže nad ovim gradom. Naučna istraživanja su dokazala da je ovaj grad prvi put naseljen još 800. godine pre nove ere, a grad se prvi put pominje 1128. godine, kada je pao u ruke Habzburške monarhije, i odmah postao veoma važan trgovački centar.

Većina drevnih zgrada koje i danas postoje i koje su važne znamenitosti u Gracu nastale su u italijanskom arhitektonskom stilu, uključujući i zamak Egenberg. Kao rezultat toga što se na tako malom prostoru nalazi toliko važnih građevina, Grad Grac je danas važan kulturni centar na samo kad je Austrija u pitanju i nalazi se na UNESCO-ovoj listi svetske baštine od 1999. godine. Grac je rodni grad holivudske legende Arnolda Švarcenegera, i u gradu se nalazi i mali muzej posvećen ovom glumcu. Nikola Tesla je takođe studirao u Gracu.

Stari grad

GracOvaj deo grada je najbolje obići pešice. Stari grad u Gracu je postao mesto Svetske kulturne baštine 1999. godine, zbog svoje jedinstvene arhitekture. Na levoj obali reke Mure nalazi se Glavni trg, a na njemu se nalazi statua nadvojvode Johana od Austrije, koji je pokrenuo industriju u ovom regionu, i poboljšao komunikacije i trgovinu.U Gracu treba obići i Gradsku većnicu, sagrađenu 1893. godine, i poznatu kuću Lueg, sagrađenu u 17. veku. Zapadno od Glavnog trga nalazi se franjevačka crkva, poznata po svojoj zapadnoj kuli sagrađenoj 1643. godine. U crkvi se nalazi kapela svetog Antonija, odvojena od glavne zgrade. Ostale atrakcije u Starom gradu ključuju Gradski muzej, Farmaceutski muzej, posvećen istoriji apoteka, i Muzej Roberta Štolca, poznatog austrijskog kompozitora rođenog u Gracu 1880. godine. I na kraju, obavezno se prošetajte pešačkom zonom i pogledajte predivne stare kuće i zamkove. Obratite pažnju i na Oslikanu kuću – tamošnje freske datiraju jošiz 1742. godine.

Muzej oružja

grac austrijaDavne 1644. godine, ova zgrada je postala skladište oružja iz provincije. Danas se u ovom muzeju čuva jedinstvena kolekcija savršeno očuvanog oružja i štitova iz 17. veka, uključujući i eksponate iz doba ratova sa Turskom. Ovde ima dovoljno oružja da se potpuno naoruža 28.000 ljudi, a u tu opremu bi spadali štitovi, šlemovi i oružje, čak i stare muskete i pištolji.

Landhaus

grac putovanjeU pešačkoj zoni u Starom gradu nalazi se veličanstveni Landhaus, sedište pokrajinske vlade Štajerske. Sagrađen u renesansnom stilu 1565. godine, smatra se jednom od najlepših zgrada u celoj Austriji. Oduševiće vas veliki, okrugli prozori, a u dvorište je nadsvođeno lukovima sa puzavicama, i u njemu se nalazi čudesna renesansna fontana. Ako ste u mogućnosti, da krenete na putovanje u Grac u ono doba godine kada se ovde održavaju koncerti i predstave na otvorenom. Obiđite i raskošni Hol vitezova i oslikani plafon u njemu, koji datira iz 1746. godine. Još jedna upravna zgrada u Gracu kojom se ponosi Austrija je Burg, stara palata iz 15. veka, poznata po duplom spiralnom stepeništu koje se spaja na svakom spratu i stvara zanimljivu optičku varku.

Prirodnjački muzej

austrija gracPrirodnjački muzej je osnovao nadvojvoda Johan od Austrije 1811. godine, i ovaj muzej je deo grupe najvažnijih muzeja u Gracu. Prostire se na sedam spratova, i u njemu se nalaze ogromne kolekcije eksponata vezanih za geologiju, zoologiju i botaniku. Ovde možete naučiti mnogo toga o istoriji ovog regiona još od stvaranja zemlje, zahvaljujući fascinantnim fosilima, eksponatima iz Ledenog doba i eksponatima vezanim za drevne vulkane.Još jedno mesto koje vredi videti iako mu glavna tema nisu baš Grac i Austrija.

Katedrala i mauzolej

putovanje gracGotska katedrala u Gracu posvećena je svetom Egidiju i građena je između 1438. i 1462. godine, na mestu na kom se ranije nalazila katedrala. Na ulazu se nalazi grb cara Fridriha III, koji je podigao katedralu, a na južnom spoljnom zidu, koji gleda na maleni trg, nalaze se ostaci stare freske iz 1485. godine, koja predstavlja Grac u opasnosti od Turaka i pošasti. Barokno ukrašena, ova katedrala je zaista čarobna, i brod je odvojen od hora lukom sagrađenim 1477. godine. U horu dominira visok oltar, koji predstavlja Čudo svetog Egidija, dok se u prolazima nalazi još nekoliko manjih oltara. Posetite i mauzolej u ovoj crkvi. Sagradio ga je car Ferdinand II u ranom 17. veku, a poznat je po grobnici ukrašenoj slikama i skulpturama.

Šlosberg i Sahat-kula

sta videti u gracuAko idete na putovanje u Grac ne propustite ni ovu atrakciju.Iznad Starog grada uzdiže se Šlosberg, brdo visoko 473 metara na koje se stiže vozom (potrebno je samo tri minuta do vrha), ili peške, za dvadesetak minuta. Na brdu se nalazi Kula sa satom visoka 28 metara, najpoznatija znamenitost ovog grada. Sagrađena 1561. godine, ova Kula je jedino što je preostalo od masivnih zidina koje su nekada ovde postojale, i koje su razrušene i sklonjene nakon Bečkog sporazuma 1809. godine. Tu su i turski bunar, dubok 94 metra, zvonik visok 35 metara, sagrađen 1588. godine, u kom se nalazi zvono teško osam tona, kafić iz kog možete videti ceo Grac, pozorište na otvorenom i igralište za decu.

Zamak Egenberg

sta obici u gracuNa vrhu brda, koje se nalazi na samo tri kilometra od centra Graca, nalazi se zamak Egenberg. Završena 1635. godine, ova očaravajuća barokna palata ima četiri velike kule i enterijer koji morate videti. Zamak je poznat po zidovima i plafonima u sali za bankete, koji se smatraju remek-delom barokne arhitekture, a oslikani su sa više od 600 slika, među kojima se nalaze i slike zodijačkih znakova i planeta. Zidovi su oslikani i u takozvanoj Sobi planeta, koju je oslikao poznati štajerski umetnik Hans Adam Visenkirher. U zamku se i nalazi i poznata zbirka slika i skulptura.

Kuća umetnosti

putovanje u gracOd milošte nazvana “Dobroćudni vanzemaljac”, ova moderna zgrada je sagrađena 2003. godine, kako bi se obeležilo to što je Grac proglašen evropskom prestonicom kulture.Od svoje izgradnje privlači sve turiste koji su krenuli na putovanje u Grac. U Kući umetnosti su pretežno izložena savremena umetnička dela, iz sredine 20. veka, i tu se mogu videti radovi mnogih svetskih umetnika, a postavke se često menjaju. Najbolje je zgradu pogledati noću, kada svetli poput svemirskog broda.

Ostrvo na reci Muri (Murinsel)

posao u gracuJoš jedna od znamenitosti Graca, sagrađena u čast toga što je Grac 2003. godine proglašen evropskom prestonicom kulture, jeste ostrvo na reci Muri, Murinsel. Napravljeno od čelika, nalik na ogromnu školjku, to je zapravo veštačko ostrvo na Muri dugačko 47 metara i spojeno je sa obalom sa dva pešačka mosta. U sredini se nalazi amfiteatar, u kom se održavaju koncerti, kao i kafe i igralište za decu.

Gradski park i Botanička bašta

smestaj gracGradski park, nadomak Opere, osnovan je 1869. godine na mestu starog gradskog utvrđenja. Najveća atrakcija u parku je verovatno fontana Franca Jozefa, okružena brojnim figurama i spomenicima koji predstavljaju poznate austrijske pisce, naučnike i političare. Drugi poznat gradski park je Botanička bašta, koji se nalazi u elitnom delu grada. Poznata je po modernom stakleniku, u kom se uzgajaju egzotične biljke iz svih delova sveta. Botanička bašta je podeljena u četiri glavne klimatske zone: tropsku, mediteransku, umerenu i alpsku, a u svaku se ulazi preko interesantnih drvenih mostića.

Kad kreću na putovanje u Austriju mnogi se opredeljuju samo za Beč izbegavajući Grac ali pošto ste videli šta sve možete obići u ovom gradu možda se predomislite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here