Dvorac Alhambra je jedinstveno stvorenje nastalo od zlatnih riznica Mavarskih sultana… (…kreativne misli pesnika i filozofa, kao i agonija ropskog rada na izgradnji palate).

Ratovi, opsade i godine neodržavanja palate ipak nisu umanjile lepotu ove palate, koja i dalje svake godine privlači milione turista na brdo koje se uzdiže iznad Granade.

Ovo je poslenja i najlepša od svih arapskih palata sagrađenih u Španiji tokom sedmovekovne mavarske vladavine. Mavri su bili daleko jači od svojih evropskih protivnika u svakom kulturološkom aspektu i palata Alhambra je postala jedinstveni simbol ne samo njihovog bogatstva i moći, već i nenadmašnog umetničkog talenta i arhitektonskog umeća.

Dvorac alhambra je sagrađen i kao tvrđava i kao rezidencija za sultane nakon što su Hrišćani ponovo zauzeli Kordobu, koja je do tada bila prestonica moćnog zapadnog islamskog carstva poznatog pod imenom An Andaluz.

alhambra granada spanija

Od sredine 13. veka pa nadalje, mavarska dinastija Nasrid je počela sa izgradnjom citadele i palate kakva do tad nije postojala na svetu. Na vrhu brda se još uvek nalazi arapska tvrđava iz 10. veka, za čiju su gradnju sultani dovodili najbolje i najveštije arhitekte i zanatlije kako bi na egzotičan način što bolje ukrasili palate, dvorišta i bašte unutar zidina koje su podignute zbog odbrane od napada hrišćanskih vojski.
Ukoliko danas posetite Alhambru, videćete gotovo istovetnu očaravajuću mešavinu detaljno i besprekorno ručno rađenih pločica, filigranske dekoracije i mozaike u kraljevskim odajama i senovitim baštama. Senzualni zvuk vode iz fontana, tamnozeleni bazeni, podovi od belog mermera i široki prolazi će Vas vratiti nekoliko vekova u nazad na mesto gde su nekada sultani vldadali i odmarali se na svilenim jastucima, dok su obnažene lepotice plesale za njih (uz sviranje oslepljenih muzičara!).

dvorac alhambra

„Dragulji u kruni“ Alhambre uključuju nadaleko poznat Dvorac lavova, čuven po predivnoj fontani, zatim Dvorana kraljeva i Dvorana kraljica, kraljevska kupatila i Dvorana dve sestre, raskošno dekorisana zlatom i lapis lazulijem.
Unutar kompleksa Alhambre se nalazi napopularniji luksuzni hotel u Španiji, koji je sagrađen tokom 15. veka kao manastir koji je bio deo mavarske palate pre nego što su je Hrišćani zauzeli 1492. godine. Hotel je zapravo nekadašnja kapela gde su nekadašnji osvajački i katolički monarsi Izabela od Kastilje i Ferdinand bili privremeno sahranjeni dok nisu premešteni na groblje u Granadi. Ukoliko želite da odsednete u ovom hotelu, morate ga rezervisati nekoliko meseci unapred.

Tokom jula i avgusta se u dvorcu održava godišnji Međunarodni festival muzike i plesa, na koji dolaze najbolji orkestri, igrači flamenka i baleta iz svih delova sveta.
Ako želite da posetite dvorac Alhambra tokom sezone, obezbedite ulaznice i rezervacije na vreme, jer je ovo jedna od najvećih španskih turističkih atrakcija i broj mesta je uvek ograničen.

Šta videti u palati Alhambra

Brdo Sunca
Kompleks na visokoj zaravni koji gleda na jugoistočni deo grada. U njemu se nalazi prelepa palata mavarskih vladara koji su vladali Granadom, a u njoj najduže živeli vladari iz dinastije Nasrit, Jusuf I (1333-1354) i Muhamed V (1354-1391). Masivne kule i kapije kojima je kompleks okružen jasno ostavljaju utisak da je u pitanju bila tvrđava odnosno odbrambene zidine Alkasabe.

Alkasabu je sagradio Muhamed V od svetlucavo-crvenog kamena, zbog čega se naziva i Kalat Alhambra (Crveni dvorac).
Sa vrha tzv. Kule bdenja, visoke 29 metara, pruža se magičan vidik na planinski venac Sijera Nevada. Kada odatle idete u Alhambru, prolazite kroz park, a zatim kroz Vrata Granade, trijumfalnu kapiju ukrašenu sa tri manja ornamenta nalik na nar koju je projektovao Pedro Mačuka. Na desnoj strani, na planini Mauror, vidi se tvrđava Bermehas iz 12 veka; ovo je deo utvrđenja koji je povezuje sa Alkasabom.
Dalje stižete do Vrata pravde, koje je sagradio Jusuf I 1348. godine. Prvi luk kapije je u obliku potkovice i u njemu je izrezbarena ruka koja simboliše borbu protiv zla. Drugi potkovičasti luk je dekorisan izrezbarenim arapskim izrekama i predivnim plavim i zelenim pločicama.

palata alhambra

Nakon što prođete kroz ovu prostoriju kvadratnog oblika, stižete do ulaza u samu palatu Alhambra. U blizini se nalazi renesansna fontana napravljena 1545. godine koju je takođe projektovao Pedro Mačuka. U 14. Veku sagrađena su

Vrata vina kroz koja se stiže na Trg bunara.
Vrata vina su ipak sagrađena u arapskom stilu. Na zapadnom delu trga se nalaze ostaci nekadađnjih građevina Alkasabe. Na istoku je palata Karla V, a na severu „Arapska palata“ odnosno sama palata Alhambra.
Alkasaba je ograđena bedemima i kulama, čiji ostaci još uvek postoje. Kula bdenja je najznačajnija i dominira ovim veličanstvenim zdanjem i sa nje se pruža zadivljujuć pogled na grad i okolno područje. Zanimljive su i Kula pomena, Kula useka i Kula Adargero. Kroz Vrata pekare, u istoimenoj kuli, može se takođe ući u neke od kraljevskih palata.
Palata Meksaur je prvobitno služila kao administrativni centar i sudnica, a dvorski savet se sastajao ovde. Iako je sada u fazi renoviranja, i dalje se može posetiti i glavni deo je dvorana u kojoj se nalaze četiri stuba i moderna fontana. Ova dvorana je služila kao kapela od 18. do sredine 20. veka.

Severno pročelje služi kao ulaz u tzv. Zlatnu sobu.

Pročelje sa suprotne strane je nazvano „saraj“ i poznato je po predivno ukrašenim nadstrešnicama.
Iza Saraja se nalazi Bašta blagoslova, sa predivnim bazenom u sredini. Lukovi su mu polukružni, od isklesanog kamena. Posebnu pažnju zaslužuje drveni plafon u severnoj galeriji, kao i postolja za lampe od alabastera i keramike, koji se nalaze na dovracima.

Hala brodova se nalazi imeđu stepeništa i Dvorane sa Tronom. Ime je dobila po tome što je plafon urađen u obliku brodskog trupa.

Sledeći je Salon ambasadora, koji je zapravo bio centar političkih i diplomatskih zbivanja. Iako je ova prostorija nekada bila više nego raskošno i bogato dekorisana, sada je ostalo „samo“ ono što ima umetničku i arhitektonsku vrednost.

Kada se prođe kroz kupatila, ulazi se u Dvorište vladara, sa predivnom fontanom okruženom čempresima. Odatle se dolazi u Baštu lindahara, koja nema veze sa periodom mavarske vladavine, već datira iz 16. veka. Osmišljena je da ulepša baštu na koju je gledala soba kralja Karla V. Kasnije je ovde premeštena jedna stara arapska fontana, koja se i dalje nalazi u centru bašte.

Kraljevska kupatila se nalaze odmah do Bašte lindahara i dekorisana su u raznim bojama, najviše u plavoj, zelenoj, zlatnoj i crvenoj u najvećoj sobi, gde se takođe nalazi mala fontana iz 16. veka. Kraljevska kupatila su podeljena u tri dela. Kraljičine odaje se nalaze između Salona ambasadora i Harema. Ova soba je izgrađena za kraljicu Izabelu i na zidovima se nalaze predivne freske. Pored vrata jedne od soba nalazi se ploča na kojoj piše da je Vašington Irving, nekadašnji američki ambasador koji je dosta pisao o istoriji Španije, jednom odseo ovde. Umetnički ukrašena Dvorana prozora je prva od soba napravljenih u haremu i plafon je restauriran u 16. veku. Dvorana dve sestre se nalazi ispod Balkona lindahara. Ovde je živela majka nekadašnjeg vladara kada ga je nasledio Mula Hasan i prognao njegovu majku. Soba je ukusno dekorisana i ukrašena lepom kupolom.

Dvorac lavova je dobio ime po tome što je fontana u sredini dvorišta okružena statuama dvanaest lavova. Ovo pravougaono dvorište, koje je sagradio Muhamed V, je okruženo galerijom čiji krov podupiru 124 prelepa stuba od belog mermera.

Dvorana kraljeva, poznata i kao Dvorana pravde se nalazi istočno od Dvorca lavova. Ovo je postala hrišćanska crkva kada je kraljevska džamija uništena tokom gradnje Crkve Svete Marije od Alhambre i ostala je ukrašena slikom deset mavarskih vladara kako sede na sastanku.

Dvorana Abenseragijevih je još jedna poznata prostorija, jer su u njoj pogubljena deca Mula Abu Hasana kada se oženio Zorajom.

Poslednja soba u haremu je Dvorana Mokarabes (mokarabe je tepih napravljen sa motivima isprepletanih prizmi) i sada je poznata po barokno uređenom plafonu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here