Od 2000. godine, dvorci u dolini Loare od Silija na Loari do Šalona na Loari dodati na spisak svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Navodimo 10 najlepših dvoraca u dolini Loare.

1. Šambor

dvorci loare
Prestižan, veličanstven, kolosalan, ekstravagantan… svi ovi pridevi nisu dovoljni da u potpunosti opišu lepotu Šambora. Najveći dvorac u dolini Loare je svakako pun iznenađenja za srećnike koji imaju priliku da ga posete. Ova fantastična građevina je svakako više od običnog zamka – to je Kraljev san pretvoren u stvarnost.

2. Bloa

dvorci na loari
Od svih kraljevskih zamaka u Francuskoj, Bloa je jedan od onih koji svakako ne možete zaobići ukoliko se nađete u ovom regionu. Zamak Bloa, sagrađen oko glavnog dvorišta, je fascinantna palata sa nekoliko krila u kojima ima 564 sobe, 75 stešeništa, 100 spavaćih soba i kamin u svakoj sobi.

3. Ševerni

dvorci u dolini loare
Dvorac Ševerni je sagrađen u prvoj polovini 17. veka i savršeno je simetrično dizajniran. Fasada je napravljena od svetlucavog belog kamena donošenog iz obližnjeg kamenoloma u dolini reke Šer. Zamak je okrušen predivnom baštom u engleskom stilu. Ovaj dvorac je poslužio kao inspiracija za izmišljeno mesto „Zamak Mulisart“ i stripovima Eržea Tintina.

4. Ambroaz

loara dvorci
Ambroaz se nalazi na granici francuske provincije Tur i simbol je krilatice „život je sladak“ i poznat kao Bašta francuske. Zamak se nalazi na visokom, kamenitom planinskom rtu koji dominira gradom i izdiže se nad Loarom.

5. Šenonso

dvorac senonso
Dvorac Šenonso je jedan od najlepših, najpoznatijih i najromantičnijih dvoraca u dolini Loare, sa lukovima na kojima je smešten na reci Šer. U ovom zamku su živele mnoge poznate žene, poput Dijane od Poatjea i Katarine Mediči, koja je i naredila izgradnju krila dvorca u samoj reci.

6. Vilandri

SONY DSC
SONY DSC

Vilandri je imanje iz doba renesanse i najpoznatije je po svojim prelepim baštama, napravljenih od beskrajnih i raznovrsnih geometrijskih obrazaca, pažljivo i besprekorno održavanih. Vilandri je jedan od poslednjih velikih renesansnih dvoraca sagrađen u dolini Loare i danas ga posećuje oko 350.000 turista koji dolaze tu kako bi se divili lepoti, različitosti i harmoniji ovog zadivljujućeg mesta.

7. Isi

dvorac isi
Dvorac Isi je takođe poznat među lokalnim stanovništvom kao „dvorac Uspavane lepotice“, jer je bio inspiracija Šarlu Perou dok je pisao ovu poznatu bajku. U 15. veku ova srednjovekovna tvrđava je delimično renovirana kako bi se dodali neki renesansni detalji. Sa svojim visokim kulama, krovnim prozorima, krovovima „prošaranim“ elegantnim dimnjacima i renesansnim dvorištem, poseta Iseu će biti nezaboravna uspomena svakome ko ga poseti.

8. Aze le Rido

dvorac loare
Dvorac Aze le Rido je definitivno jedno od najromantičnijih mesta u dolini Loare, smešten na malom ostrvu u reci Indri, u čijoj se vodi ogleda njegova predivna fasada. Ovo remek-delo renesansne arhitekture sadrži svu prefinjenost, eleganciju i gracioznost na kakvu se pomisli kad neko pomene dvorce Loare. Bašta koja okružuje zamak je uređena u engleskom stilu.

9. Šinon

dvorac
Srednjovekovni dvorac Šinon je sagrađen u 12. veku na velikoj kamenitoj steni na reci Vjen. Šinon je značajan za francusku istoriju, posebno u perioduod 12. do 15. veka. Navodno je ovde Jovanka Orleanka čula „božje poruke“ i sastala se sa francuskim kraljem.
Iako nije tipičan renesansni zamak poput ostalih u dolini Loare, Šinon je ipak jedna od najvećih tvrđava u Francuskoj i restauracijom su mu vraćeni stari sjaj i slava.

10. Somir

dvorac somir
Dvorac Somir se uzdiže nad ušćem reke Tue u Loaru i istoimenim gradom. Prvobitno je sagrađen u 10. veku, što znači da je ovo jedan od najstarijih francuskih dvoraca. Ovekovečen je na slici u Molitveniku vojvode od Berija koji je napisan početkom 15. veka. Dvorac Somir je jedan od nekoliko „bajkovitih“ dvoraca u Evropi koji je poslužio kao inspiracija za sliku dvorca u Diznijevom crtanom filmu „Uspavana lepotica“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here