Bukurest

Bukurešt je grad kulture koji su oblikovali zemljotresi, rat i veliki diktator. Danas se još uvek nalazi u izgradnji – odavno se javio novi talas staklenih fasada i visokih zgrada koje i dalje niču po čitavom gradu.

Međutim, još uvek možete naći delove grada koji se nisu promenili od početka 20. veka i zbog kojih je ovaj grad dobio nadimak Mali Pariz.

Ako nikada niste razmišljali o Bukureštu kao o turističkoj atrakciji, sigurno će vas iznenaditi njegova lepota, pogotovo crkve koje se kriju u senci velikih komunističkih blokova zgrada. Neke od ovih crkava su uništene tokom osamdesetih godina, kada je grad preuređivan tako da postane evropski Pjongjang, ali su mnoge sačuvane.

Putovanje u Bukurešt nije previše skupo a u gradu ima mnogo stvari koje možete videti.Da vidimo koje su to najveće atrakcije u Bukureštu koje vredi posetiti.

 

1. Palata Parlamenta

BukurestOva zgrada apsurdne veličine danas služi kao zgrada Narodne Skupštine, ali savršeno odražava megalomaniju nekadašnjeg rumunskog diktatora Nikolaja Čaušeskua.Sa 365.000 kvadratnih metara, ovo je druga najveća administrativna zgrada na svetu (veći je jedino Pentagon) i, uprkos tome što se u njoj nalazi mnoštvo sala za prijem, muzeja i kancelarija, kao i velika sala za skupštinske sednice, gotovo tri četvrtine ove zgrade je i dalje prazno.

Palata je bila nezamislivo skupa, kako u pogledu novca, tako i u pogledu života hiljada ljudi koji su umrli tokom njene gradnje tokom druge polovine osamdesetih godina 20. veka.Palata je bila fokalna tačka Čaušeskuove pompezne restauracije Bukurešta nakon zemljotresa 1977. godine i ima osam podzemnih spratova, od kojih je poslednji nuklearni bunker.

Ako krenete na putovanje u Bukurešt, obavezno posetite ovu ogromnu zgradu – u njoj se nalazi Muzej komunističkog totalitarizma i Nacionalni muzej savremene umetnosti.


2. Stari grad

bukurest putovanjeAko želite da vidite kako je Bukurešt izgledao pre Drugog svetskog rata, Stari grad je najbolje mesto za to. Još od Srednjeg veka, ovo je bilo centralno mesto u gradu.Neke od ulica još uvek imaju imena gildi koje su se nekad tu nalazile, na primer Ulica krznara ili Ulica sedlara. Ovo je jedan od retkih delova Bukurešta koji je obnovljen nakon Drugog svetskog rata, a danas je pretvoren u veliku pešačku zonu sa mnogobrnojnim buticima, restoranima i barovima koji su smešteni u restaurirane zgrade.


3. Muzej rumunskog seljaka

putovanje u bukurestOtvoren 1906. godine, ovaj muzej je prekinuo sa radom tokom komunističke vladavine da bi ponovo bio otvoren 1990. godine, tek šest nedelja nakon diktatorove smrti.Tokom komunizma, ovaj muzej je pretvoren u muzej komunizma, a i danas se u podrumu nalazi deo te kolekije.

Ovaj muzej je danas posvećen istoriji i kulturi rumunskih sela – ovde ćete videti 400 godina istorije i neverovatne kolekcije nošnji, nameštaja, religijskih predmeta i keramike.Tu je i čitava drvena kuća doneta iz okruga Gorž, sa jugozapada zemlje.


4. Park Herastrau (Park Kralja Mihaja Prvog)

putovanje bukurestNajveći park u Bukureštu leži na severnom obodu grada, a velik njegov deo zauzima istoimeno jezero površine 74 hektara.Ovo jezero je napravljeno na reci Kolentina, kada su močvare duž reke isušene tokom tridesetih godina 20. veka.Obala je dugačka oko šest kilometara i duž nje se nalazi staza za džogiranje. Leti možete iznajmiti bicikl ili krenuti na obilazak čamcem.U parku se nalazi i Ostrvo Ruža i Japanska bašta, sa trešnjama koje cvetaju u rano proleće.Veoma lepo mesto za koje većina turista kad krene na putovanje u Bukurešt nema dovoljno vremena.


5.  Crkva Stavropelos

bukurest crkvaJedna od najlepših crkava u Bukureštu, Stavropelos je crkva sa mnoštvom lukova i arabeski na fasadi.Pri vrhu se nalaze oslikani sveci, a unutrašnjost je takođe oslikana freskama.Crkva je sagrađena početkom 18. vekai saršen je spoj vizantijskog, otomanskog, renesansnog i baroknog stila.Odmah pored crkve se nalazi zdanje u kom su izložene freske i ikone iz mnogih drugih crkava, koje su bile rušene tokom komunističkog režima.


6.  Nacionalni muzej umetnosti

bukurest muzejKada je nakon II svetskog rata rumunski kralj Mihail I abdicirao, neoklasična Kraljevska palata na Trgu revoluije je postala Nacionalni muzej umetnosti.Tokom revoluije 1989. godine su mnoge kolekcije oštećene, ali je ovaj muzej i dalje prava gozba za oči za svakog ljubitelja evropske, rumunske i savremene umetnosti.U delu za evropsku umetnost ćete videti slike mnogih znamenitih slikara: Lukasa Kranaha, Jana van Ajka, El Greka, Tintoreta, Rubensa i Monea.Upoznajte se i sa velikanima rumunskog slikarstva: Nikolajem Toniom i Stefanom Lukijanom, kao i sa surealistom Viktorom Braunerom.Svakako bez posete ovom muzeju putovanje u Bukurešt neće biti kompletno.


7.  Trg revolucije

bukurest sta videtiTrg revolucije je dobio ime nakon nasilnih demonstracija 1989. godine, koje su dovele do pada komunističkog režima. Na njemu se danas nalaze gotovo sve važne državne institucije i ministarstva.Jedna od najzanimljivijih zgrada je Ministarstvo unutrašnjih poslova.Ova zgrada je sagrađena da bude Centralni komitet Rumunske komunističke partije i odavde su 1989. godine diktator i njegova žena sa krova odleteli helihpterom pre nego što su uhapšeni, osuđeni i streljani na Božić iste godine.Ovo mesto je značajno i zato što je 20 godina pre tog događaja isti diktator objavio nezavisnost Rumunije od Kremlja i osudio sovjetsku invaziju na Čehoslovačku.Ovo je mesto koje će obići skoro svako ko dođe u Bukurešt.


8. Prolećna palata

bukurest sta obiciNedaleko od parka Herastrau se nalazi Prolećna palata koju takođe možete obići.Sagrađena je tokom šezdesetih godina i danas služi kao muzej. Pošto je i ovo bio dom nekadašnjeg diktatora, ovde možete videti prelepu zimsku baštu, vinski podrum, svilene tapete, vredna umetnička dela, veliki bazen, kupatila sa pozlatama, pa čak i bioskop.Najpoznatiji svetski političar koji je ovde bio je Ričard Nikson, koji je na ovom mestu pio čaj sa Čaušeskuom 1969. godine.


9. Muzej prirodnjačke istorije Grigore Antipa

bukurest sta posetitiNazvan po čoveku koji je bio direktor muzeja duže od 50 godina tokom 20. veka, ovaj prirodnjački muzej je značajno obnovljen pre par decenija i ponovo otvoren 2011. godine. Danas ovde možete videti multimedijalne i interaktivne izložbe, a tu su, naravno, i skeleti dinosaurusa, preparirane životinje i diorame, a mnoge od njih je u muzej doneo upravo Antipa.U podrumu se nalazi velika izložba koja prikazuje biodiverzitet Rumunije, dok su u prizemlju izložbe koje prikazuju sve velike ekosisteme na planeti.Ovde možete videti i mnoštvo kurioziteta iz oblasti mineralogije, entomologije, pomorske biologije i antropologije.

10.   Bašte Ćišmiđiju

bukurest znamenitostiJedan od najstarijih parkova u centru Bukurešta i jedna od gradskih znamenitosti je park Ćišmiđiju i osnovan je sredinom 19. veka. Glavni arhitekta je bio Karl Mejer, te nije čudo što je park u nemačkom stilu.Na mestu koje je nekada bilo vinograd nadomak jezera, on je posadio hiljade stabala i drugih biljaka koje je doneo iz bečke botaničke bašte i sa rumunskih planina.Zanimljivo je posetiti ovo mesto bez obzira na godišnje doba.Na jezeru se leti možete voziti čamcem, a zimi se pretvara u veliko klizalište.

Rondul Roman je memorijalna bašta, sa bistama dvanaest rumunskih najpoznatijih pisaca, a tu su i spomenici francuskim vojnicima koji su poginuli u Rumuniji tokom I svetskog rata i američkim vojnicima koji su poginuli u Rumuniji tokom II svetskog rata.


11. Palata Kotročenj

bukurest atrakcijeSagrađena 1895. godine za prvog rumunskog kralja, Karola I, palata Kotročenj je od tada rezidencija rumunskih vladara.Nakon abdikcije poslednjeg rumunskog kralja, Mihaila I 1947. godine, palata je korišćena za prijeme stranih državnika.Kada je ponovo uspostavljena demokratska vlast, ova palata je postala zvanična rezidencija predsednika Rumunije.

Najstarije krilo u zgradi je otvoreno za javnost i služi kao muzej u kom možete videti veličanstvenu biblioteku, spavaće sobe i sobe za prijem, kao i ogromnu kolekciju slika, skulptura, grafika, keramike, nameštaja, tekstila i predmeta od stakla.

Mnogi od ovih predmeta su pripadali Mariji od Edinburga, poslednjoj rumunskoj kraljici, i njenom suprugu, kralju Ferdinandu, koji su bili vladari Rumunije početkom 20. veka.Palata spada u atrakcije grada i vredi je posetiti.


12. Muzej umetničkih zbirki

bukurest gradIstureno odeljenje Nacionalnog umetničkog muzeja, ovaj muzej se nalazi u zgradi sagrađenoj 1822. godine, koja je bila privatna kuća da bi na kraju postala zgrada Ministarstva finansija.Nakon što su komunisti preuzeli vlast nakon II svetskog rata, ovo je postala riznica umetničkih dela koja su oduzeta nekadašnjem plemstvu i bogatim porodicama.U muzeju se nalazi 44 kolekcije i ovo je najbolji način ne samo da upoznate grad Bukurešt već i da se upoznate sa rumunskom umetnošću 19. i 20. veka.Tu je i očaravajući lapidarijum, u kom su izloženi fragmenti zgrada poput manastira Vakarešt, koji je srušen 1986. godine.


13  Avenija Pobede (Calea Victoriei)

U ovoj poznatoj ulici se nalaze mnoge atrakcije koje smo već opisali.Ova ulica počinje na Trgu revolucije i nastavlja se sve do reke Dambovita. Nakon pada socijalističkog režima je postala popuparna ulica za šoping i zabavu, prepuna kafića, skupih butika, restorana i umetničkih galerija.Na severnom kraju ulice počinje stabmena zona.

Stotinama godina je ova ulica bila jedna od “žila kucavica” Bukurešta, uglavnom zato što je bila jedna od retkih popločanih ulica (u početku je put bio pokriven drvenim daskama), tako da bogati građani nisu morali da gacaju po blatu koje je tokom proleća i jeseni bilo po čitavom gradu.Putovanje u Bukurešt sa bilo kojom agencijom će vas dovesti na ovo mesto jer je ova ulica nezaobilazna atrakcija koju će svi koji dođu u ovaj grad obići.


14.  Botanička bašta

Sa više od 5.000 biljnih vrsta na 17 hektara, Botanička bašta je deo Univerziteta u Bukureštu.Za simboličnu cenu možete ući u samu baštu, a ulazak u staklenike se dodatno plaća.Na otvorenom se nalaze jezerca i krivudave staze koje će vas odvesti u baštu sa ružama ili baštu sa više od 1.000 vrsta egzotičnog cveća tokom leta.


15. Ruska crkva u Bukureštu

ruska crkvaPoznata i kao Studentska crkva, jer su je koristili studenti i profesori sa Univerziteta, ova crkva je sagrađena zahvaljujući pozamašnoj donaciji ruskog cara Nikolaja II. Na početku 20. veka, ona je služila isključivo za ruske vernike.Projekat je vodio ruski ambasador i crkva je završena 1909. godine. Ako se nađete u blizini, ne možete je promažiti – ima sedam kupola, koji su tipični za ruski stil.

Sigurno će vas oduševiti freske i drveni ikonostas, koji je izrađen po uzoru na ikonostas iz Crkve dvanaest apostola u Moskvi.


16. Trijumfalna kapija

U blizini Japanske bašte kod parka Herastrau, nalazi se ovaj spomenik iz 1936. godine, koji je podignut u čast Rumunskog rata za nezavisnost i I svetskog rata.

Luk se nalazi na istom mestu kao njegova prvobitna verzija u drvetu, koja je napravljena u znak pobede u Ratu za nezavisnost, kada se Rumunija oslobodila turske vladavine 1878. godine. Nakon Prvog svetskog rata, stavljen je drugi drveni luk, koji je duborezom ukrasio Konstantin Baraši, najpoznatiji rumunski vajar tog doba.

Na krovu se nalazi platforma koja je tek ponekad otvorena za turiste, ali uglavnom možete samo da joj se divite izdaleka.


17.  Nacionalni muzej rumunske istorije

nacionalni muzejOvo istorijsko zdanje je nekada bilo sedište rumunske pošte, ali od sedamdesetih godina 20. veka je postalo Nacionalni istorijski muzej.Ovde ćete naći mnoštvo raznolikih kolekcija i gomilu zanimljivih stvari.Recimo, tu je verna reprodukcija kapitela Trajanovog stuba u Rimu.Pogledajte i Pjetrosalsko blago, koje se sastoji od 12 zlatnih predmeta sa kraja 4. veka, koji su pripadali černjahivskoj kulturi.I na kraju, u podrumu se nalazi Rumunska nacionalna riznica, sa draguljima Marije Edinburške (unuke kraljice Viktorije) i krunskim draguljima, gde spadaju skiptari, krune i ceremonijalni mačevi.


18. Nacionalni muzej seoskog života

bukureštČitava zapadna strana velikog parka Herastrau predstavlja muzej na otvorenom, u kom se nalazi više od 270 autentičnih istorijskih zdanja.Napravljene od kamena, drveta ili lepljenog blata, sve te zgrade su pažljivo rastavljene, a zatim ponovo sastavljene u ovom parku. Donete su iz svih delova zemlje, od Banata preko Transilvanije pa do Moldavije.Svaki region ima sopsveni stil – svetlo okrečeni zidovi iz delte Dunava ili pažljivo rezbarena vrata iz Berbeštija (centralna Rumunija).Muzej je osnovao čuveni sociolog Dimitrij Gusti 1936. godine, a najstariji eksponati datiraju iz 18. veka.Svaka kuća predstavlja određeni stil i region, a detaljni podaci o svakom od njih su dostupni i na engleskom.

Nadamo se da ste shvatili da je putovanje u Bukurešt pravi izbor!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here