skala maries

Predivni, živopisni lučki gradić Skala Maries na ostrvu Tasos se prostire kroz tri zaliva i doslovno čitavo naselje okružuje ove tri male, peščane plaže.

Prvi i najveći zaliv, na ulazu u selo, zove se Platanes. Ova mala plaža je prekrivena finim peskom. Ako odatle krenete dugačkom ulicom koja ide kroz celo mesto, stižete u malu luku u srcu naselja, odnosno na plažu Skala Maries.

skala maries

Ovo je drugi mali zaliv u kom su ukotvljeni čamci lokalnih ribara, a u blizini se nalazi dosta tradicionalnih taverni.

skala marias plaze
Atspas (šećerna plaža)

Dalje niz ovu ulicu, malo uzbrdo, leži i treći zaliv – prelepa peščana plaža sa plitkom i čistom vodom, Atspas. Ova predivna peščana plaža se nalazi na samom izlazu iz sela. Iako nije uređena u stilu velikih plaža u poznatijim turističkim gradovima po Grčkoj, veoma je lepa, a zalazak sunca na ovoj plaži je čudesan.

skala maries grcka

Arhitektura u ovom mestašcu vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Kuće su zbijenije nego u mnogim drugim grčkim mestima – tako su građene kako bi se ljudi lakše zaštitili od pirata. U mnogim starim kućama se mogu videti izrezbareni plafoni, kao i raznobojne konzole na balkonima, koje su nekada bile simbol prestiža i ekonomskog prosperiteta ovog regiona.

Sudeći prema spisima iz vizantijskog doba, Skala Maries ima posebnu vezu sa Svetom gorom, planinom na kojoj žive isključivo monasi i koja se, kada je dan sunčan i vedar, jasno vidi iz ovog mesta. Do 1926. godine, u ovom mestu su se nalazili „ogranci“ tri manastira sa svete gore – Karakaloua, Ksiropotamoua i Stavronikite.

skala maries tasos

Istorijski značaj ovog mesta, kao i predivan centar mesta, luka i očaravajuće plaže čine Skalu Maries mirnim, gostoljubivim i privlačnim mestom za opuštajuć odmor. Ako želite mir i tišinu, kao i uživanje u tradicionalnoj atmosferi pravog malog grčkog mesta, Skala Maries je pravo mesto za vas.


Plaže Skala Maries, Tasos

plaze skala maries

Skala Maries se sastoji od tri male plaže: Platane, Limanakija i Atspe. Skala Maries se nalazi u jugozapadnom delu ostrva, na oko 30 kilometara od centra Limenasa.

Platana je prva plaža na koju se nailazi kada se dolazi iz Limenasa. Reč je o peščanoj plaži sa plitkom vodom punom sprudova.

Plaža Limanaki se nalazi u centru sela i okružena je tavernama.

Atspas je treća plaža, sa plitkom vodom smaragdne boje. Ona je najbolje uređena i najprikladnija za porodice sa decom.

Gradska plaža Skala Maries

tasos plaza

Gradska plaža u Skali Maries je mala, peščana plaža. Ulaz u vodu je postepen, ali u plićaku ima i dosta kamenja.Mnogi turisti se žale na ježeve i alge.

Prednost ove plaže je to što nije pretrpana i ima dosta prirodnog hlada. Pored plaže se nalazi nekoliko dobrih restorana, kao i jedna od najpoznatijih ribljih taverni – Armeno. Ako se odlučite za letovanje u Skali Maries, ova plaža će vam verovatno biti najbliža; međutim, na samo 500 metara se nalazi prelepa plaža Sanset, a 800 metara ka Limenariji, još lepša plaža Atspas.

Gradska plaža u Skali Maries nije baš uređena – nema tuševa niti kabina za presvlačenje, ali su i pesak i voda kristalno čsti.

Smeštaj

Sunset studiji i apartmani – Skala Maries, Tasos

skala maries smestaj

Vila Sunset je jedno od najboljih mesta za odmor u Skali Maries, na prelepom Tasosu. Ovo je savršeno mesto za letnji odmor, a osoblje je vrlo ljubazno. Iz vile se priža predivan pogled na more i verovatno ćete bar jednom videti delfine kako se igraju u moru, a zalasci sunca su zaista nezaboravni. Gosti su uglavnom zadovoljni i hranom u ovom hotelu. Hotel se nalazi nadomak mora, između dve peščane plaže. U blizini se nalazi i igralište za decu, a na samo petnaest metara savršeno mesto za pecanje i ronjenje.

skala maries apartmaniU svakom studiju se nalazi kuhinja, a u celom hotelu besplatan WiFi. Sve sobe imaju klima-uređaj, televizor, frižider, fen i balkon sa prelepim pogledom na more.

Vila Sunset se nalazi na odličnoj lokaciji i smeštaj je veoma komforan. Reč je o porodičnom hotelu, a cene su veoma pristupačne.

Rezervacije i informacije info@studios-sunset.gr

Skala Maries Iskustva i utisci

Utisci su podeljeni, mngi bi se rado vratili u Skala Maries ali se često mogu čuti i komentari “Nikad više”.

Skala Maries je mesto bez ikakvog sadržaja, pogodno samo za ljude kojima treba pravi odomor.Nema mnogo mesta za izlazak ni većih marketa za kupovinu.Iskustva sa gradskom plažom su takođe često negativna zbog algi, trave i ježeva.Druge dve plaže su mnogo bolje ali ako vam smeštaj nije u blizini moraćete svakodnevno da idete do njih.Vikendom ima dosta grka pa postoji problem sa parkiranjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here