grcka aleksandropolis

Aleksandropolis najveća luka u Trakiji je odlična „baza“ odakle možete krenuti na više ekskurzija, ali i lepo odmaralište i turistički grad bogat kulturom i istorijom.

Grad Aleksandropoulis je danas velika luka i trgovinski centar – nije ni čudo, s obzirom da se nalazi na „raskrsnici“ između Azije, Evrope, Sredozemnog mora i Balkanskog poluostrva. Svako ko prolazi tu mora da stane i u Aleksandropolisu.

aleksandropolis komentariGrad je urbanistički dobro urađen – ulice su široke, promenada puna taverni, restorana, barova i hotela.

Aleksandropolis letovanjeAleksandropolis je lepa destinacija za letovanje u kojoj ćete naći sve što vam je potrebno.

Plaže u Aleksandropolisu

Obala u Aleksandropolisu je dugačka 25 kilometara i apsolutno svako može ovde naći plažu po svom ukusu. Tu je mnoštvo plaža punih turista na kojima imate sve šro vam može zatrebati, ali i dosta malih, živopisnih plaža sa bogatom vegetacijom koja se spušta sve do obale. Kada pričamo o plažama u Aleksandropolisu, moramo pomenuti i predivan vidik koji se pruža na ostrvo Samotraki, koje izgleda kao stena u moru.

Plaža Dimotiki Plac u Aleksandropolisu

aleksandropolis

Ova velika, uređena plaža se nalazi na manje od kilometar od centra grada. U blizini plaže se nalazi mnogo vila sa apartmanima za izdavanje, restorana, barova, kao i veliki park sa bioskopom na otvorenom.


Plaža Nju Čili

aleksandropolis plaze

Ova plaža se nalazi na tri kilometra zapadno od centra Aleksandropolisa. Do nje se lako stiže priobalnim putem koji spaja Aleksandropolis sa obližnjim selima Makri, Dikela i Mesimvrija. Plaža je okružena istoimenim naseljem koje je, u suštini, predgrađe Aleksandropolisa. U naselju se nalazi i nekoliko odeljenja univerziteta Demokrit iz Aleksandropolisa.

Plaža Nju Čili je peščana plaža sa smeđim, veoma finim peskom i idealna je za plivanje. Voda je besprekorno čista. Takođe, plaža je dobro opremljena u skladu sa zahtevima većine turista – tu su elegantni suncorani i ležaljke, kao i brojni kafići, restorani i barovi. Neki delovi plaže imaju podlogu od finog šljunka, a ne od peska.

Plaža Agija Paraskevi

aleksandroupolis plaze

Ova plaža se nalazi na oko 14 kilometara zapadno od Aleksandropolisa, u blizini gradića Makri, a tu je i čuvena plaža Makri. Na plaži Hagija Paraskevi takođe imate sve što vam može zatrebati na plaži – suncobrane, ležaljke, a tu su i kafići i restorani u kojima možete popiti piće ili pojesti lagan ručak.

Ova peščana plaža je javna plaža, tako da privlači ogroman broj turista i lokalnog stanovništva. Do plaže se lako i brzo stiže, čak i iz centra Aleksandropolisa. Mada plaža nije velika, veoma je široka, a pesak je sitan i prijatan.

Plaža Makri

plaza makriU blizini Aleksandropolisa nalazi se mali turistički grad Makri, sa istoimenom plažom. Ta plaža spada u najbolje u okolini Aleksandropolisa. Reč je o klasičnoj, odlično uređenoj plaži. Obala je peščana i veoma duga, a voda je prilično plitka, tako da je ova plaža savršena za porodice sa decom i neplivače. Tokom leta je ovde veoma velika gužva, a vikendom je svaki pedalj plaže zauzet.

U naselju ćete naći mnogobrojne hotele i vile nadomak mora, a u blizini plaže se nalazi dosta taverni i kafića. Ipak, čak i ako ste odseli u Aleksandropolisu, možete do Makrija doći autobusom ili kolima – plaža se nalazi oko 12 kilometara od centra.

Plaža Mesimvrija

aleksandropolis plaza

Plaža Mesimvrija se nalazi u istoimenom gradiću, na jugozapadnom delu Evrosa. Ovo je takođe jedno od poznatijih letovališta u okolini Aleksandropolisa i poznato je po arheološkom nalazištu u blizinu obale. Ispred ruševina drevne Mesimvrije nije dozvoljeno plivanje jer istraživanje još uvek nije završeno, a smatra se da je velik deo antičkog grada potopljen u blizini obale.

Ostatak peščane plaže Mesimvrija je otvoren za posetioce. Kristalno čista voda Egejskog mora, fini, smeđi pesak i blizina naselja čine ovu plažu jednom od najpopularnijih u okolini, iako su mnoge druge plaže – recimo, Skorpios i Dikela – podjednako lepe.

Na jednom delu Mesimvrije se nalaze ležaljke i suncobrani, a drugi delovi su potpuno besplatni – možete doći i staviti peškir gde god želite.


Šta raditi u Aleksandropolisu?

aleksandropolis grcka

Svetionik, glavno obeležje Aleksandropolisa

grcka aleksandropolis

Ovaj svetionik je visok 27 metara, kamene stepenice se protežu na šest nivoa, a svetlost se vidi sa čak 37 kilometara udaljenosti. Nemoguće je ne primetiti glavnu i najsvetliju atrakciju ovog grada, koja stoji u luci još od 1880. godine. Na pomorskim mapama se još uvek obeležava starim imenom ovog grada, Dede Agats.


Delta reke Marice (Evros)

AlexandroupolisPriroda je definitivno najveći umetnik, a delta reke Marice (Evros na grčkom) je san svakog ljubitelja prirode. Marica je prirodna granica između Grčke i Turske, kao i između Grčke i Bugarske. Još od antičkog doba, ova reka je određivala ljudske sudbine. Stari Grci su smatrali Maricu najdužom rekom na svetu (mada je najduža samo na Balkanskom poluostrvu). Ona izvire u blizini planine Rila u Bugarskoj, teče kroz doline i ravnice i uliva se u Egejsko more. Ravnica u delti ove reke se prostire u Grčkoj i Turskoj. Veći deo delte koji pripada Grčkoj je zaštićeno područje.

Delta je poznata po brojnim vrstama ptica. Od 423 vrste ptica, koje se mogu videti na teritoriji Grčke, ovde se može videti čak 314. Delta je široka 11 kilometara i predstavlja veliko mesto stanište na kom se ptice gnezde, kao i „usputnu stanicu“ za mnoge selice.

Skriveni dragulji Aleksandropolisa

Termalni izvori u Evrosu

Ako žudite za toplom kupkom u mineralnoj vodi, na putu do Aleksandropolisa obavezno svratite u Trajanopolis. Veliki izvor u ovom gradu je poznat po lekovitim svojstvima još od 14. veka.

Izlet u Kiklopove pećine

aleksandropolis utisciU Makriju možete posetiti brojne „Kiklopove“ pećine – nalaze se u blizini luke.

Preteče modernih klima-uređaja

aleksandropolis sta videtiU Evrosu se nalazi stari, priobalni grad Mesembrija (osnovan u 7. veku pre nove ere). Sudeći prema otkrićima arheologa, drevni stanovnici ovog grada su zakopavali amfore u dnevnim sobama kako bi umanjili vlažnost vazduha – to je bila neka vrsta antičkih klima-uređaja.

Iskustva i utisci

aleksandropolis iskustvaMnogi Aleksandropolis doživljavaju pre kao lučki grad nego neki turistički centar što je može se reći i istina.Ipak ako izaberete ovo mesto i pored toga što ćete morati da pređete skoro 950 kilometara teško da ćete se razočarati.Posebno su pozitivna iskustva mlađih turista koji žele dobar noćni provod jer je Aleksandropolis grad koji je “živ” tokom cele godine sa mnoštvom kafića, klubova i diskoteka.

Takođe cene svih usluga, pića i hrane u restoranima su primetno niže nego u većini grčkih letovališta.Utisci svih turista iz naše zemlje su da su ovde domaćini mnogo ljubazniji nego u drugim letovalištima koja uvek ističu gostoljubivost domaćina.Grad nije mali (preko 70.000 stanovnika) pa možete naći mnogo mesta za izlazak i šoping i svakao vam neće biti dosadno.Zbog ovoga su i sjajni utisci ljudi koji su navikli da letuju u malim mestima.

More je toplo a voda čista.Ležaljke se dobijaju uz naručeno piće za oko 3 evra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here