skala potamija

Skala Potamia je veoma popularan turistički gradić na ostrvu Tasos i nalazi se nadomak Zlatne obale, odnosno na južnom kraju Zlatne plaže (Golden beach) u ovom čudesnom zalivu, okružena spektakularnim granitnim stenama i planinama, zelenilom borova i maslinovog drveća.

Iza Skale Potamije se nalazi i najviši vrh Tasosa, Ipsarion, visok 1.204 metara.

skala potamija

Zlatna obala i Zlatna plaža (Golden beach) u Skala Panagiji su dugačke oko dva i po kilometra. Ovaj pojas je uglavnom prekriven finim, zlatnim peskom i tek na nekim mestima ima šljunka. Ranije su ove dve plaže bile razdvojene peščanim dinama i rečicom, ali danas čine jednu veoma dugačku i široku peščanu plažu, ponos Egeja i čitavog Sredozemlja.

Pesak je čist i održavanju plaža se posvećuje velika pažnja. Ovo je savršeno mesto za porodice sa decom. Plaža je dobila ime po boji peska – kada je sunce visoko na nebu, pesak je zaista zlatne boje. Ova plaža je dobila dve Plave zastavice za čistoću i uređenost.

Skala Potamia za letovanje

tasos golden beach

Posetioci koji žele da provedu letovanje u ovom mestu neće uživati samo u predivnoj plaži i kristalno čistom moru – plaža je okružena veličanstvenom prirodom.Skala Potamia je smeštena u zaista živopisnom okruženju. Ako ste ranoranilac, uživaćete u izlasku sunca iz beskrajnog mora u zoru, a kada je pun mesec, nema ničeg lepšeg od sedenja na plaži i posmatranja zvezdanog neba i meseca koji se ogleda u moru.

skala potamia plaza

Pristup je veoma lak, jer je Skala Potamia odlično povezana sa ostatkom ostrva. Ima dosta autobusa koji idu do Skale Potamije, a u gradu možete iznajmiti kola ili motor. Leti ovde ima i dosta taksista.

Turisti često dolaze u mesto Skala Potamija jer je odatle lako otići do mnogih drugih plaža na ostrvu, kao i do raznih arheoloških nalazišta i obližnjih gradića i sela, od kojih gotovo svako ima svoje jedinstvene atrakcije. Skala Potamija je odlično razvijena i postala je veoma atraktivno primorsko mesto – ovde su mnogi Grci, ali i stranci, sagradili vikendice i kuće za odmor.

Svake godine niče sve više prodavnica i restorana, tako da ćete ovde naći sve što vam je potrebno, čak i u zimskim mesecima.

Skala Potamija je popularano mesto za odmor i tu ćete verovatno naći smeštaj kakav vam odgovara, s obzirom na mnoštvo hotela i apartmana. Međutim, ta popularnost znači i da se aranžmani često rasprodaju još u predsezoni, tako da je najbolje da na vreme rezervišete smeštaj ako planirate da ovde provedete odmor.

Najbolje vreme da odete u Skala Potamiju

skala potamia iskustva

Lepo vreme tokom leta u Grčkoj se podrazumeva. Temperature prelaze 30 stepeni, sunce prži tokom celog dana. Kiša veoma retko pada u julu i avgustu. Ako želite da provedete letovanje na ovom ostrvu, ali vam više prijaju umerene temperature, posetite Tasos u proleće ili jesen –sunca ima, ali temperature retko prelaze 30 stepeni. Proleće i jesen su idealni za posetu ako želite odmor u prirodi i razgledanje znamenitosti. Tada nije pretoplo, čak ni u podne. Međutim, u jesen i proleće češće pada kiša.

Plaža kao sa razglednice

skala potamia letovanje

Golden beach se smatra jednom od najboljih u Grčkoj. Reč je o širokom zalivu sa zlatnim peskom koji oko dva kilometra „kruži“ oko Zlatne obale. Tu možete uživati i u vodenim sportovima. Dve plave zastave ponosno vijore na ovoj plaži, a toplo, smaragdno more zove plivače i veslače. Na plaži ima suncobrana za iznajmljivanje, kao i dovoljno restorana i barova.

Dnevni izleti u Limenas

Limenas Tasos
Limenas Tasos

Limenas je prestonica ostrva i nalazi se na oko 15 minuta vožnje od Skala Potamije. Limenas je grad sa dugačkom i bogatom istorijom, a arheoloških nalazišta praktično ima gde god da se okrenete. Za početak, tu su stara luka, kao i ostaci agore, zatim stari amfiteatar i arena za borbe gladijatora, a na brdu i akropolj i Atinin hram, odakle se pruža predivan pogled na grad.

Najbolje cene su na pijaci Prinos

pijaca tasosU Skali Potamiji se nalazi mala pijaca na kojoj možete kupiti osnovne stvari, ali u Limenasu imate mnogo veći izbor i bolje cene. Ulice Limenasa su pune suvenirnica, radnji u kojima možete kupiti maslinovo ulje, ukrase od mermera i ukusan med iz borovih šuma. Ako volite da se cenjkate, idite na pijacu Prinos koja se nalazi na oko pola sata vožnje. Tu se ponedeljkom ujutru održava velika pijaca na kojoj možete naći sve – sveže voće i povrće, proizvode od keramike, kože i lana, kao i raznovrstan nakit.

Utisci i iskustva

skala potamia

Kad je u pitanju Skala Potamia iskustva su veoma pozitivna.Pre svega ovo se odnosi na porodice sa decom i ljude koji žele miran odmor.Skala Potamia ima zaista prelepu plažu Golden Beach ali kako mesto nije baš veliko možda vam dodadi posle nekoliko dana.Da bi vaši utisci sa letovanja bili što bolji najbolje je da odete na neki izlet barem u Limenas kako bi razbili monotoniju.

Zaljubljenici u ostrvo Tasos često za svoju bazu biraju baš ovo mesto jer se iz njega lako može obilaziti celo ostrvo a ako vas to umori možete provesti dan na odličnoj plaži Golden beach.

Da bi vaši utisci bili što bolji najbolje je da na Tasos dođete svojim automobilom, tako ćete moću da uživate u ovom mestu i da obilazite ostrvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here