sen trope

Sam pomen Sen Tropea priziva slike najvećih svetskih zvezda na plažama, skupih butika i luksuznih jahti. Teško je poverovati da je ovaj glamurozni grad nekada bio samo obično ribarsko selo. Lepota Sen Tropea je prvi put otkrivena u poznom 19. veku, kada se u ovo mesto zaljubio impresionistički slikar Pol Sinjak, koji je ovde posle „namamio“ svoje kolege Matisa i Markea. Zatim se ovde 1955. godine snimao film I bog stvori ženu, u kom je briljirala Brižit Bardo, što je ovo malo lučko mesto pretvorilo u svetski poznato letovalište na čuvenoj Azurnoj obali.

Sen Trope je jedno od najglamuroznijih mesta u Francuskoj, sa mnogo sunca, peščanih plaža i senovitih ulica i trgova. Osim magičnog mora, Sen Trope je poznat i po svojim borovim i čempresovim šumama i zasadima maslina.

Stara luka

sen tropeŽivopisna stara luka je srce Sen Tropea, gde je zapravo i nastalo ovo ribarsko seoce. Posetioce uvek šarmira idilična scena ribarskih čamaca, ali i modernih jahti ukotvljenih u luci, oivičenoj kućama okrečenim u mediteranskom stilu i kafićima sa lepim terasama.

Na širokoj promenadi uz obalu, lokalni slikari prodaju svoje slike sa motivima ovog gradića. Jedno od poznatijih mesta u ovom delu grada je kafe Senekije, poznat po svojoj karakterističnoj crvenoj fasadi i tendi. Ovaj ili bilo koji drugi kafić je svakako sjajno mesto da stanete da se osvežite i uživate u suncu i gužvi. Još jedna turistička atrakcija u blizini luke je Zelena pijaca, stara pijaca na trgu koja je svakog jutra puna svežeg voća, povrća i cveća. Na obližnjoj ribljoj pijaci takođe svakog jutra možete kupiti svežu ribu, koju kupuju i mnogi restorani. U blizini luke na severu nalazi se mol Žan Revje, odakle se pruža izvanredan pogled na staru luku.

Ovaj idiličan pejzaž je inspirisao mnoge impresionističke slikare. Luksuzne jahte u luci su svojevrstan spektakl, posebno tokom regate La Niularž, koja se održava u septembru i oktobru.

La Ponš, stari grad

sen trope francuskaStari grad Sen Trope, poznat i kao La Ponš, nalazi se ispod gradske citadele, u blizini stare luke. La Ponš je istorijski centar nekadašnjeg ribarskog sela i svakako je najživopisniji deo u Sen Tropeu. Deo starog grada pretvoren je u pešačku zonu sa uskim, kamenitim uličicama punih butika, prodavnica, kafea i restorana.

Najbolje je početi obilazak od ove živahne četvrdi u Ru de la Sitadel koja vodi do centra Starog grada. Obavezno obišite i crkvu Notr Dam de l’Asomption, iz 18. veka. Sa svojom predivnom baroknom kulom, ova crkva dominira nad naseljem. Unutra se nalazi bista Sen Tropea, sveca zaštitnika ovog mesta, kao i mnogim duborezima.

Tokom božićnih praznika, ovde se postavlja scena Isusovog rođenja. Kada nastavite na severozapad i prođete pored Gradske većnice, naići ćete na palatu admirala Pjera Andrea de Sufrea, poslanika Malteškog reda i jednog od najvažnijih francuskih admirala u 18. veku.

Muzej Blagovesti

francuska sen tropeIako je SenTrope najpoznatiji po tome što je ekskluzivno letovalište svetskih zvezda, ovo mesto je i bogato kulturom i istorijom. Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Sen Tropeu je umetnički muzej, koji se nalazi u nekadašnjoj crkvi Blagovesti. Nalazi se u ludi i datira iz 1510. godine, a prvobitno je bila Crkva pokajnika, katoličkog bratstva nastalog u srednjev veku. U ovom muzeju nalazi se veličanstvena umetnička kolekcija čiji je mecena industrijalac Žorž Gramon iz Liona. U muzeju se nalazi kolekcija slika – od Sinjakovih pointilističkih radova, Matisovih živih boja, Fovisovih slika i Bonarovih nabističkih radova. Ova kolekcija predstavlja uglavnom radove impresionista koji su došli da žive i rade u Sen Tropeu tokom poslednje decenije 19. veka i početkom 20. veka. U ovom muzeju nalaze se radovi Pola Sinjaka, Andrea Derena, Kesa von Dongena, Žorža Braka, Pjera Bonara, Anrija Matisa, Aristida Majola, Eduara Vijara, Raula Difija, Feliksa Valotona, Anrija Edmonda Krosa, Rožea de la Frenea, Albera Markea i Morisa de Vlaminka. Ova izuzetna kolekcija sadrži umetnička dela nastala između 1890. i 1950. godine. Ove slike su najbolji primeri novih pravaca u impresionizmu.

Citadela

sen trope azurna obalaVisoko iznad naselja Sen Trope nalaze se kule citadele sagrađene početkom 17. veka. Na ulazu u citadelu nalazi se impresivni reljef autora Pola Landovskog, koji pokazuje brodski top spreman za paljenje. U ovoj tvrđavi sada se nalazi Muzej pomorske istorije, na mestu gde se nekada nalazila tamnica. U muzeju ćete otkriti mnogo o pomorskoj istoriji Sen Tropea kroz priče muškaraca i žena koji su krojili istoriju ovog mesta, kao i o lokalnim ribarima koji su putovali po svetskim morima, duž obala Provanse i u inostranstvo na trgovačkim brodovima. Početkom 16. veka, ribari su počeli da plove po Sredozemnom moru, čak do Otomanskog carstva, zatim u 18. veku do Afrike a u 20. veku i do najudaljenijih krajeva sveta – do rta Horn, Indije i na Daleki istok. Ovde će posetioci naučiti više o ovim egzotičnim destinacijama i lokalnim herojima. Iz ovog muzeja se pruža očaravajuć pogled na zaliv Sen Trope i planinski masiv Mor.

Javne plaže

sen trope plazeSen Trope je raj na zemlji za ljubitelje plaža. Iako postoji dosta privatnih plaža u klubovima duž Pampelona, postoji i nekoliko besplatnih, javnih plaža i plaća se samo iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Plaž de Bujbes je velika peščana plaža nadomak luke. Od 15. juna do 15. septembra je sezona kupanja. Plaž dez Granije je takođe u blizini centra, i do nje se brzo stiže i od Citadele. Na ovoj plaži je mešavina peska i šljunka. Ova plaža je oivičena liticama. Plaž dez Kanubije je velika peščana plaža sa besplatnim javnim tuševima i toaletom i najpopularnija je među lokalnim stanovništvom. Plaž de la Ponš i Plaž de la Fontanet se nalaze u staroj četvrti La Ponš, na obali gde su ribari nekada vezivali svoje čamce. Ove manje plaže su popularne među ljudima koji bi da se sunčaju i ne vole gužve, jer je atmosfera mnogo opuštenija. Plaž de la Mut je mala, peščana plaža koju ćete brzo prepešačiti i tu se nalazi mirna pećina. P

laž dez Salin je velika i lepa peščana plaža, oivičena borovima. I na ovoj plaži se nalaze besplatni tuševi i toaleti. Na svim plažama voda je čista i prikladna za kupanje i plivanje.

Plas de Lis

sen trope francuska rivijeraOvaj prijatan, senovit gradski trg nalazi se u srcu Sen Tropea, na maloj udaljenosti od Stare luke. Posetioce uvek šarmira ova seoska atmosfera. Na ovom ljupkom trgu u senci platana stariji meštani Sen Tropea se još uvek okupljaju da igraju drevnu igru pétanque, provansalsku verziju boćanja. Četvrtkom i subotom ujutru je ovde pijaca. Turisti uživaju u prizoru raznobojnih tezgi punih voća, povrća i cveća. Još jedna atrakcija na Plas de Lisu je Kafe dez Art, poznati kafić u kom se okuplja lokalno stanovništvo. Baš ovaj kafe daje trgu „domaću“ i svakodnevnu atmosferu i nije se promenio bez obzira na to što je Sen Trope odavno mondenski grad.

Muzej leptira

grad sen tropePoseta Muzeju leptira je odlična promena kada poželite da radite nešto drugo osim šetnje, kupanja i šopinga u Sen Tropeu. Sa više od 35.000 eksponata, u ovom muzeju ćete svakako naći čemu da se divite. U ovoj kolekciji ima kako običnih, tako i veoma retkih leptira. Zastupljene su i egzotične vrste iz Amazonije i sa Solomonovih ostrva i smatraju se najlepšim leptirima na svetu. Sve vrste leptira su svrstane u kategorije i ponekad se izlažu u okruženju nalik na njihovo prirodno, zbog boja. Muzeolozi smatraju da je ova kolekcija od neprocenjive vrednosti i svaki turista će se svakako oduševiti izložbom.

Sentje di Litoral – živopisni put uz more

Ovaj predivni morski putić počinje tik izvan stare četvrti La Ponš i ruševina duž poluostrvceta Sen Trope. Sentje di Litoral je divan način da razgledate prirodne lepote ove obale. Ovaj put uključuje stenovite staze uz more, staze po brdima i nešto pitomije staze na plažama. Ljudi koji vole prirodu i šetnje proći će ovu stazu za oko pola dana. Možete šetati i samo nekim delom staze na putu do plaže. Duž puta do plaže Salin se nalazi Krik de Salin i grobnica Emila Olivijea, nekadašnjeg vlasnika dvorca De La Mut i poslednjeg premijera Francuske pod Napoleonovom vladavinom. Lokalne vlasti mole turiste koji šetaju ovuda da ne pale nikakvu vatru i da ne puše. Preporučljivo je da obujete udobniju obuću kada krenete u ovo šetnju i da budete oprezni kada ste na delovima staze koji idu uz same ivice litica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here