kirenija letovanje

Kirenija je oduvek bila značajan grad i dragulj Kipra. Ova prirodna luka je nekada bila opsesija svakog vladara, a danas je podjednako popularna među turistima koji žele da uživaju u šetnjama pored mora i na jednodnevnim izletima kruzerom.

Ovde možete da se popnete na ostatke vizantijskog zamka, sa njega posmatrate zaliv i ribarske čamce koji se ljuljaju na vodi. Nakon toga se možete pridružiti gomili turista koji šetaju ispred nekadašnjih skladišta, a sadašnjih kafića i restorana, i uživati u posmatranju mora koje zapljuskuje ovaj istorijski grad.

kirenija letovanjeNekada su najveću gužvu ovde pravili trgovci i moreplovci – sada ih više nema i umesto njih, ovde se tiskaju turisti i meštani koji vam nude ekskurzije čamcem – ali i dalje postoji taj duh davnih dana i luta uskim ulicama Starog grada oko luke. Prošetajte ovde rano ujutru, pre nego što meštani krenu na posao i turisti u obilazak i osetićete pravu atmosferu Kirenije. Ili se prosto pridružite ostalima koji uveče šetaju promenadom pored mora i uživajte u ovom divnom gradu.

kirenija severni kiparStari grad

Oko stare luke, između Kanbulat Kadesija i Kale sokaka, nalazi se Stari grad, najživopisniji deo Kirenije. U vetrovitim ulicama načičkane su stare, kamene građevine koje čekaju obnovu, ali ima i novih kuća.

Prošetajte Sokakom Age Kafer Paše i razgledajte džamiju Age Kafer Paše, sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčkorimska grobnica.

kirenija stari gradZamak Kirenija

Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju, sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Ovaj zamak su sagradili Vizantijci, verovatno preko ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Svaki osvajač od Ričarda Lavlje Srce do Turaka je ovom zamku dao nešto jedinstveno.

kirenija putovanjeZamak je u obliku pravougaonika i tu su cisterna za vodu, tamnica, kapela i muzej, ali je svakako najveća atrakcija pogled koji se pruža sa bedema iznad luke.

U zamak se ulazi preko kamenog mostića, preko nekadašnjeg šanca, i ulazi se u malu vizantijsku kapelu sv. Đorđa iz 12. veka. Venecijanci su nekadašnje mozaike i korintske stubove, koji su se nekada nalazili van zidina, uklopili u veću zgradu.

U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gde je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I, mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman.

putovanje u kirenijuU severnoistočnoj kuli nalaze se lutke obučene u oklope. Venecijanska kula nalazi se u jugoistočnom uglu. Između ovih bastijona nalaze se dva mala muzeja.

Možete šetati između četiri dvorske kule bedemima i razgledati okolinu, ali se držite označenih puteva, jer su neki delovi opasni. Ako decu vodite sa sobom, neka bude uvek uz vas. Pogled na staru luku odavde je kao iz snova, posebno na jutarnjem svetlu.

Plaže u Kireniji

U samoj Kireniji ne postoje klasične plaže, već istočno i zapadno od grada i za to vam je potreban prevoz. Sve plaže zapadno od Kirenije su privatne i pripadaju obližnjim hotelima, a ako želite da uđete tamo morate da platite ulaz. Na tim plažama ćete naći sve što je potrebno tristima – ležaljke, kafiće i restorane i mnoštvo organizovanih vodenih sportova. Istočno od Kirenije nalazi se nekoliko javnih plaža, ali su uglavnom izolovane i nemaju toliko turističkih objekata. To znači da je tamo i manje posetilaca, tako da će sigurno odgovarati ljudima koji ne vole gužve.

Plaže zapadno od Kirenije

Plaža Kervansaraj

Oko šest kilometara zapadno od Kirenije nalazi se popularna peščana plaža Kervansaraj, privatna plaža u slikovitoj uvali. Posetioci se obično parkiraju duž puta i otpešače do plaže gde možete unajmiti ležaljke, a tu je i mali bar na plaži gde možete kupiti piće i sladoled. U blizini plaže nalazi se nekoliko restorana sa dobrim izborom hrane.

kirenija plazaPlaža od pet milja

Ova privatna plaža zove se „plaža od pet milja“, jer je otprilike toliko udaljena od Kirenije. Ovaj deo je pun zelenila i cveća. Pomalo je senovita. Na plaži možete iznajmiti ležaljku i suncobran, a tu je i velik restoran. U blizini se nalazi kamenito ostrvce, koje „štiti“ plažu od otvorenog mora, jer su se neki plivači koji su se usudili da plivaju dalje od ovog ostrvceta udavili zbog jake struje. Peščani pojas povezuje ovo ostrvce sa obalom, i tu možete i veslati ako želite.

kirenija plazeU ponudi je dosta vodenih sportova, uključujući džet ski, kanue i pedaline. Postoji i škola ronjenja. Na istočnom delu plaže je obično velika gužva leti i tada su zabranjeni čamci, te je mnogo mirnije. Otvorene žurke noću ovde privlače mnogo mladih. Iznad plaže se nalazi i beli spomenik, kao uspomena na mesto da je tu počela invazija 1974. godine.

Plaža sirena

Plaža sirena je još jedna privatna plaža, koja se nalazi u vlasništvu dva atraktivna hotela u zalivu, tako da je na ovoj plaži obično gužva i možete koristiti objekte na plaži po relativno niskoj ceni. Iznad plaže nalazi se veliki javni bazen sa svežom vodom. Na plaži možete iznajmiti ležaljke, a tu je i mnoštvo vodenih sportova, uključujući i surfovanje i skijanje na vodi. Ova plaža je prilično strma, tako da nije pogodna za ljude koji imaju poteškoća sa hodanjem

plaze u kireniji

Plaže istočno od Kirenije

Plaža Dijana

Oko 2 kilometra istočno od Kirenije nalazi se selo Karakoum i tu je i privatna plaža Dijana, gde ćete moći da vidite malu peščanu pećinu u blizini nekih skoro sagrađenih vila. Plaža je nasuta peskom kako bi bila atraktivnija turistima, ali plivači će brzo videti da morsko dno nije tako meko kada se uđe u vodu.

Ovde možete iznajmiti ležaljke, tu je i mali restoran, a možete iznajmiti i džet ski. Ako ne volite vodene sportove i želite dan bez galame, ipak se odlučite za neku drugu plažu.

plaza u kirenijiPlaža Katalkoj

Ova privatna plaža nalazi se na oko 7 kilometara od Kirenije i lako ćete je videti sa glavnog puta. Relativno je mala i nalazi se u maloj uvali koju okružuju stene. Osim standardnih ležaljki, ovde ćete naći i platformu za ronjenje, a tu je, naravno, i restoran na plaži. Ovde možete iznajmiti i konja i jahati duž plaže ili u planinama. Katalkoj je veliko, živopisno selo sa dosta lepih prodavnica i restorana smeštenih u podnožju planine Pentandaktilos. U ovom području su mnogi Evropljani sagradili luksuzne kuće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here