provansa putovanje

Sa toliko divnih mesta karakterističnih za Francusku, Provansa je živopisna i sigurno će i najizbirljiviji svetski putnici biti oduševljeni. Sa dramatičnim Alpima, neverovatnim selima koja datiraju još iz srednjeg veka načičkanim između velikih zasada maslina i sa još mnogo turističkih znamenitosti, Provansa je jedno od najlepših mesta na svetu za putovanje – a ako niste ljubitelj obilazaka, uvek možete uživati u fantastičnim plažama na Rivijeri.

Turizam u Provansi

Putovanje u Provansu nikog ne ostavlja razočaranim jer će se naći ponešto za svakoga, bez obzira na to da li ste ovde prvi put ili se svake godine vraćate ovde. Provansa je svakako jedna od najposećenijih regija u Francuskoj. Takođe, Provansa je najsunčaniji deo Francuske u poređenju sa svim ostalim regionima i obično je ovde jako toplo od marta do oktobra, tako da je ovo popularna destinacija za putovanja tokom skoro cele godine.

Ovde navodimo kratak vodič za putovanje kroz svaki deo Provanse, kako biste lakše odlučili da li ćete posetiti Provansu i koji njen deo.

Puno ime Provanse je zapravo Provansa-Alpi-Azurna obala i sastoji se od šest departmana, a to su: Gornjoprovansalski Alpi, Gornji Alpi, Primorski Alpi, Buš di Ron, Var i Vokliz.

provansa putovanje

Primorski Alpi

U Primorskim Alpima možete posetiti čuvene gradove Kan, Nicu i Antib. Osim ovih prestižnih odmarališta, treba svakako pomenuti i Menton i Vilfranš sir Mer, i, naravno, Monako koji je najpopularnija destinacija za putovanje.

Osim ovih većih gradova, ne treba propustiti i obilazak manjih gradova i sela na obali u srednjovekovnom stilu i odakle se pruža fantastičan pogled na more. Nemojte zaobići Ez i Sen Pol de Vans.

provansa putovanjaKako se krećete dalje od obale u ovom regionu, otkrićete neke od najlepših pejzaža ne samo u Provansi, već i u čitavoj Francuskoj. Među ovim živopisnim gradićima, posebno se izdvaja Gurdon, koji se smatra najlepšim selom severno od Grasa, francuske prestonice parfema. Nešto dalje na severoistoku ulazite u planine i stižete do Nacionalnog parka Merkantur, nadaleko poznatom po divnim alpskim pejzažima i omiljenom među svim ljubiteljima prirode i planina. Predlažemo i putovanje do Sospela, a zatim do Saorža i Tendea, poznatih sela u brdima.

Var

Var, na jugu Provanse, je departman u kom se nalazi jedan od najlepših delova Rivijere, a najpoznatije mesto je svakako čuveni Sen Trope. Duž obale se nalazi i poznati Nacionalni park Por Kros, kao i Il d’Or (Zlatna ostrva), nadomak obale u Varu. Kao i u ostalim delovima Provanse, i ovde će vas zadiviti sela u srednjovekovnom stilu koja se nalaze u brdima duž obale.

putovanje u provansuU nešto mirnijem delu, dalje od obale u Varu, ka severu, naći ćete mnogo zanimljivih destinacija, a najzanimljiviji je svakako Kot de Ron, vinski region.

Saznajte više>>>  Sen Trope

Posebno treba pomenuti gradove Antrekasto, Flejosk, Lezark, Salern i Turtur. Ovi gradovi u severnom delu Vara imaju svojevrstan šarm, iako su manje posećeni delovi ove regije.
Još jedan deo u kom ćete svakako uživati nalazi se na seveoristoku i zove se Pej d’Fajans. Kao i Sejan, i ovo mesto se smatra jednim od najlepših francuskih sela, a tu je i još nekoliko obližnjih mesta iz bajke – Kajan, Turet, Mons i Fajan. Tura kroz ova sela svakako neće biti uzalud potrošen dan.

Vokliz

Vokliz je severozapadni departman Provanse, savršena kombinacija pejzaža i tradicionalnih sela. Ako se zaputite tamo, ne zaboravite da se ovaj departman ne nalazi na obali.

Na severu Vokliza videćete Mon Vento, najpoznatiju planinu u Provansi , i veličanstvene litice Dentej de Monmiraja. Na severozapadu regije možete uživati u pogledu na polja lavande oko Vezon la Romena.

provansa francuskaKada idete ka jugu ovog regiona, ulazite u regiju Liberon, sa ljupkim selima i očaravajućim liticama, mnoštvom maslinjaka i farmi. Neka od ovih sela takođe spadaju u najlepša sela u Francuskoj, uključujući Fonten de Vokliz, Gord, Rusjon i Menerb. Na zapadu Vokliza nalazi se impresivna papska palata i čuveni most u Avinjonu, kao i rimski amfiteatar i ruševine u Oranžu.

Buš di Ron

Buš di Ron je departman na jugozapadu Provanse i ovde takođe postoji niz spektakularnih pejzaža, od močvarnih predela u Kamaržu u okolini prijatnog odmarališta Sen Mari de la Mer, do fantastičnog Marselja, sa belim liticama u blizini Kazija i Rut de Kret, koji se pruža duž obale i najviših litica u Francuskoj.

Najvažniji gradovi u Buš di Ronu su Arl, istorijski grad sa važnim spomenicima iz Rimskog doba i Van Gogov rodni grad, zatim Marsej i nekoliko manjih, trgovačkih gradova, ali sa karakterističnim provansalskim izgledom, kao što je Eks an Provans, putovanje po ovom delu pruža pravi doživljaj Provanse.

putovanja u provansuPogađate, i u ovoj regiji ima mnogo lepih sela koje treba obići, a najpoznatije je svakako Le Bo de Provans. Otkrićete mnogo zanimljivih gradića i sela dok putujete Buš di Ronom, a posebno preporučujemo one na istoku i na severozapadu regiju, uključujući i putovanja od Fontvijea i Sen Remi de Provansa na zapad, do Martiža i Salon de Provansa u centralnom Buš di Ronu.

Gornjeprovansalski Alpi

Najpopularnija destinacija za putovanje u Gornjoprovansalskim Alpima su Žorž du Verdon, poznata klisura do koje se obično dolazi iz Kastejana, i obližnji Lak de Sen Kroa.
U ovom regionu treba posetiti i poznata sela Ano, Mustje i Antrevo.

Dalje na zapadu nalaze se lepa sela u Liberonu koja spadaju u ovu regiju. Najvažniji gradovi u ovom delu regije su Manosk i Opedet.

U severnom delu Gornjoprovansalskih Alpa nalazi se deo Nacionalnog parka Merkantur, koji smo već pomenuli. Gradići koje bi svakako trebalo posetiti na severu su Sisteron i Barselonet, a sigurno ćete uživati i u šetnji kroz Kolmar lez Alp i Sein lez Alp.

francuska provansaGornji Alpi

Severni departman Provanse su Gornji Alpi, deo izuzetne prirodne lepote, u kom se nalaze Nacionalni park Ekren i Prirodni regionalni park Keira, koji zauzimaju velik deo ovog departmana.

Između ova dva nacionalna parka nalazi se utvrđeni planinski gradić Brijanson, koji je još od drevnih vremena bio vrlo važan jer se nalazi na raskršću velikih trgovačkih puteva koji idu kroz ovaj region.

Gornji Alpi su popularni za putovanje i leti otkad je obnovljeno nekoliko skijaških centara.
Na severozapadu departmana nalazi se još jedno od najlepših sela Francuske – La Grav. Na jugu regije se nalazi više odmarališta oko jezera Ser Ponson, koje je popularna letnja destinacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here