Sarti je malo naselje na drugom od „tri prsta“, Sitoniji, na Halkidikiju. Sam Sarti važi za jedno od najlepših letovališta na Sitoniji. Od Soluna i solunskog aerodroma je udaljen oko 130 km i nalazi se na jugu Sitonije. Pošto je samo poluostrvo brežuljkasto i generalno bogato zelenilom i prelepim šumama, na putu ka Sartiju, prvo što ćete primetiti je upravo to –predivna i bujna vegetacija, kao i kristalno bistro more koje će vam oduzeti dah. Iz Sartija se pruža fantastičan pogled na čuvenu planinu Atos, odnosno Svetu goru, a tu je i mnoštvo agencija koje organizuju izlete čamcem do tamo po veoma povoljnim cenama.

sarti

Drugi izleti koje turisti koji se nađu u ovom, još uvek malo poznatom, biseru ovog poluostrva, obično ne zaobilaze su obilazak Soluna, „grčke večeri“ i razna mini krstarenja.

U Sartiju se pored nekoliko luksuznih hotela smeštaj može naći i u vilama, bilo kao apartman, bilo kao studio ili obična soba, tako da svako može naći prikladan smeštaj koji će odgovarati njegovim potrebama – bilo da idete sa društvom, bilo na porodično letovanje.

Tu je, uz smeštaj, i sve ostalo: u samom gradiću se nalazi mnoštvo prodavnica, suvenirnica, kafića, taverni i restorana sa svežom morskom hranom (i naravno, tradicionalnim grčkim specijalitetima), kao i mesta za noćni provod.

Sarti plaže

sarti plaza
U poslednjih nekoliko godina, Sarti je postao poznat kao mirno mesto za porodični odmor, a plaže su uređene, čiste, voda kristalno bistra. Među brojnim manjim plažama, najpoznatija je tzv. „Orange beach“, poznata i pod imenima „Kavoutoripes“ ili „Portokali“ koja je označena „Plavom zastavom“ što znači da zadovoljava visoke standarde (prema standardima Evropske Unije) kada su u pitanju generalno čistoća i izgled plaže, čistoća vode i peska, a posetioci je često opisuju kao pravi „raj na zemlji“ i jedina „mana“ je to što je plaža načičkana turistima tokom sezone – svakako ne bez razloga. Ni ostale obližnje manje plaže ne zaostaju za ovom po lepoti i kvalitetu, a na posetiocu je da odabere da li više voli mirnu porodičnu plažu, plažu sa glasnom muzikom na kojoj će se svi mladi – ne samo po godinama, već svi koji se tako osećaju – sjajno provesti, ili čak neku od nudističkih plaža kakvih takođe ima u blizini.

Na nekim plažama je voda veoma plitka, što te plaže čini idealne za porodice sa malom decom. Svi se slažu u jednoj stvari: kakav god odmor da tražite, Sarti je fantastično mestašce za odmor ukoliko je u vašu viziju idealnog odmora uključena i slika nedirnute prirode i zelenila uz more.

Osim Kavourotripesa, poznatije plaže su i Platanitsi, Trapanos, Klimatarija, Kalamitsi, Karidi i još mnoge manje plaže. U zavisnosti od toga da li želite samo miran dan na plaži, zabavu uz muziku, plažu na kojoj ćete naći zabavu i za mališane – sa zabavnim parkovima i igralištima, ili želite da se oprobate u nekom vodenom sportu uz nadzor profesionalca, samo se raspitajte. U Sartiju će svako sasvim sigurno naći ono što mu odgovara.

Iako Sarti važi za generalno mirno mesto, kao turističkom mestu ne manjka mu ni burnog noćnog provoda u diskotekama, kao i tavernama i manjim kafićima, tako da će se ovo mesto svideti i onima koji plivanje i izležavanje na suncu nije kompletan odmor bez dobrog izlaska i provoda u diskoteci ili kafiću.

sarti sitonija

Sarti je grad u kome je još uvek popularnije odsedati po vilama ili čak privatnim sobama – tu je mnoštvo marketa i prodavnica gde se po pristojnim cenama možete kupiti potrebne namirnice, a svaki apartman je opremljen kuhinjom. Ukoliko odsedate u studiju ili sobi, takođe svuda imate dostupnu kuhinju u kojoj možete sami pripremati hranu ukoliko želite da uštedite i ne hranite se isključivo po restoranima i tavernama, mada su i u većini cene sasvim pristojne i nije prevelik trošak jesti samo tamo. U svakom slučaju, posetite bar nekoliko puta nekolicinu taverni i restorana kako biste isprobali čuveni grčki giros i ostala tradicionalna jela, kao i svežu ribu i plodove mora spravljene na mnoštvo različitih načina.

Kroz Sarti se proteže šetalište koje spaja stari i novi deo naselja, a plaža, iako izdeljena na manje, je dugačka oko 3 kilometra – u svakom slučaju, bez obzira na ostalo, svuda je pesak sitan, mek i beo, a voda kristalno čista. Pomenuta plaža „Orandž bič“ se nalazi izvan samog naselja, ali dovoljno blizu.

Za ljubitelje istorije i istorijskih znamenitosti i atrakcija, osim Svete gore do koje postoje svakodnevni organizovani izleti, na samo pola kilometra od Sartija se nalazi manastir Ksenofontos, sagrađan krajem 19. veka, a tu su i ruševine antičkog grada koje se nalaze iznad zaliva Sikije. Nije utvrđeno kada i zašto je ovaj grad porušen, ali se u nekim dokumentima koji datiraju još iz 14. veka pominje da se u tom području nalazilo mesto po imenu Sarti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here