Krakov je jedan od najpoznatijih i gradova kojima se Poljska najviše ponosi. Drevno sedište kraljeva i učenjaka, Krakov je gotovo mitski grad, i priziva najmaštovitije slike, od zmajeva koji žive u katakombama ispod Vavelja, preko tatarskih hordi koje se obrušavaju na kapije do vitezova koji čekaju povratak svog kralja. Krakov je perfekna slika za razglednicu klasičnog evropskog starog grada, a sliku upotpunjava najveći evropski srednjovekovni trg sa pijacom i dvorcem kao iz bajke koji gleda na reku.

Arhitektonski gledano, lako je uporediti luk sa lukom, toranj sa tornjem, spomenik sa spomenikom; međutim, UNESCO je ovaj grad stavio visoko na listu prioriteta kada je u pitanju očuvanje svetske kulturne baštine kad su u pitanju Stari grad i Jevrejska četvrt u Krakovu 1978. godine. Fantastično očuvani i restaurirani, danas su ovi arhitektonski spomeniti dom bezbroj muzejskih kolekcija i neprocenjihih umetničkih dela i artefakata i, ukoliko je verovati urbanim legendama, u ovom delu grada se nalazi najviše barova i klubova na tako malom području na svetu. Krakov je takođe jedan od prvih gradova u Evropi u kom su osnivani akademski centri.

Razgledanje Krakova

krakov
Krakov je uvek u svakom pogledu bio divan grad. Datira još iz 4. veka, kada je prvo naselje osnovano na brdu Vavelj i neverovatnim spletom srećnih okolnosti nije uništen tokom 13. veka kada su Mongoli nahrlili u ovo područje i postao je jedan od najznačajnijih gradova centralne Evrope. Najznačajniji grad Poljske je gotovo uništen tokom II svetskog rata, a i Sovjeti su uspeli da ostave svoj trag na ovaj očaravajuć grad tokom 45 godine vladavine njime, kada su prisilno postavili svoju komunističku zastavu na jedno prigradsko područje, Nova Huta. Kao rezultat toga, Krakov je danas jedan od najlepših gradova u istočnoj Evropi – i ovo potvrđuje to što je njegov istorijski centar 1978. godine dospeo na prvo mesto UNESCO-ve svetske baštine, zajedno sa obližnjim rudnikom soli i još samo 10 drugih mesta na svetu.

Grad fantastičnih arhitektonskih spomenika, kamenitih prolaza, kulturnog blaga, predivnih parkova, neprocenjivih umetničkih dela i legendarnih pivara i bašti, Krakov je istorijski centar i ponos Poljske.

Kultura i događaji

krakov znamenitosti
Najbogatiji istorijom grad u Poljskoj trenutno ima više od 40 muzeja i 11 velikih pozorišta. Krakov ke uvek bio „kulturna prestonica“ Poljske i postao je poznat po tome širom cele Evrope.

Najpoznatije galerije uključuju Bunkier Štuki, Starmač i Pauzu. Ljubitelji klasične muzike će uživati u muzici filharmonijskog orkestra i krakovskoj Operi, dok bi oni koji više vole nešto savremenije trebali da posete podrum Alhemije ili 40 Kleparz, Lizard Kinga ili Studio Klub. Kulturno bogatstvo ovog grada se lako može videti kroz mnoštvo festivala koji se održavaju u njemu svake godine, poput Uličnog pozoričnog festivala, Jevrejskog kulturnog festivala i Filmskog vestivala u Krakovu, kao i nekim ekscentričnim događajima, poput Parade zmajeva i jazavičara, Festival knedli i Juvenalije.

Noćni život


Ako verujete urbanoj legendi, u Krakovu se nalazi najviše barova na svetu. Stotine barova se nalaze po podrumima i parkova koji se prostiru od Starog grada do Jevrejske četvrti i šire. Kako broj turista koji dolaze u ovaj grad neprestano raste, cene su relativno visoke – jedno veliko pivo košta 7-10 poljskih zlota (2-3 eura).
Kad su u pitanju klubovi, najpoznatiji su oni u Florijanskoj i Ševskoj ulici, gde se nekadašnji srednjovekovni podrumi ne zatvaraju dok se masa studenata ne raziđe petkom i subotom noću. Tim danima ulaz je nešto skuplji, 5-20 zlota u zavisnosti od mesta. Iako zvanično postoji radno vreme, u praksi je mnogo fleksibilnije – sve dok ima ljudi koji naručuju pića, tu su konobari da ih usluže. Barovi i diskoteke u Jevrejskoj četvrti i četvrti Podgurže su donekle različiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here