Krit je najveće grčko ostrvo i peto najveće u Sredozemnom moru. Na ovom mestu se možete diviti ostacima fantastičnih civilizacija, istraživati poznate plaže, impresivne planinske vrhove, plodne doline i uske klisure i isprobati neki od mnogobrojnih tradicionalnih recepata sa ovog ostrva. Krit je, u suštini, svet za sebe, prepun lepota i blaga za koje bi Vam verovatno trebao čitav život da ih potpuno istražite.

Hanija

krit
Regija Hanija se nalazi na zapadnoj strani ostrva i njome dominiraju ogromne Bele planine i čuveni nacionalni park, koji zauzima veći deo ovog područja. Perfektura Hanija pruža sve vrste usluga turistima i za svakoga se nađe ponešto. Grad Hanija je ostao neizmenjen što se tiče izgleda još od venecijanske vladavine pa do danas.
Lutanje uličicama Starog grada, nalik na lavirint, punih predivnih venecijanskih palata će Vam pomoći da uronite u fantastičnu, odlično očuvanu istoriju ovog mesta. Lako ćete upoznati Haniju šetnjom ulicama, posetama muzejima i razgledanjem različitih arhitektonskih stilova koji oslikavaju istoriju ovog grada.Hanija je raj za ljubitelje hrane i vina. Ovde možete iskusiti čuvenu kritsku tradicionalnu kuhinju uz čašu originalnog kritskog vina. Ne propustite priliku da posetite neku od mnogobrojnih vinarija, gde možete naučiti mnogo toga o samom Kritu, pogotovo o specifičnosti lokalnih jela i – da ne zaboravimo – čuvenoj kritskoj gostoljubivosti.

Retimno

ostrvo krit
Region Retimno je najmanja prefektura na Kritu, smeštena između Belih planina i planine Psiloritis (poznate i kao „Idi“) i sinonim je za fantastične planinske pejzaže, neverovatne plaže, tradicionalnu kritsku muziku na liri, mesto gde možete osetiti pravi duh ovog regiona, legendarne pećine, istorijske manastire i spomenike, stara planinska sela i luksuzna turistička odmarališta. U ovom udaljenom planinskom i izdvojenom regionu na Kritu možete osetiti pravu atmosferu ovog ostrva.

Heraklion

krit grcka
Najveći i najgušće naseljen region na ostrvu je Heraklion. Smešten je između dva impozantna planinska lanca – Idi na zapadu i Dikti na istoku. U Heraklionu se nalazi izuzetno arheološko blago, značajna primorska naselja, mnoštvo živopisnih zaseoka, ogromne doline pune maslinjaka i vinograda, kao i najbolje organizovana turistička ponuda na Kritu. Jedinstvena kombinacija urbane sredine i prirodnih lepota čini ovaj region privlačnom turističkom destinacijom tokom čitave godine.

Lasiti

ostrvo krit grcka letovanje
Regija Lasiti se nalazi na krajnjem istoku ostrva iza planina, gde ljude žive u četiri poluurbana centra: Agios Nikolaosu, Irapetri, Sitiji i Neapoliju. Mitološka šuma palmi Vai, zaliv Mirabelo, vodenice na zaravni Lasiti (najvećoj na Kritu), plaže kristalno-čiste vode, predivni gradovi i luksuzni hoteli čine ovaj predeo još fascinantnijim.

Zahvaljujući geografskom položaju između Afrike, Evrope i Male Azije i blagoj klimi, Krit je bio centar drevnih kultura još od neolita. Prva praistorijska naselja su se pojavila na Kritu oko 6.000 godina pre nove ere, a oko 2.600 godine pre nove ere doseljenici koji su znali kako da prave bronzu su došli na Krit. To je bio zvaničan početak čuvene Minojske civilizacije, koja je dosegla svoj vrhunac oko 1950. godine pre nove ere podizanjem fantastičnih palata u Knososu, Faistosu i Maliji.

Istorija

Mitologija kaže da je u pećini na Kritu boginja Rea sakrila Zevsa kada ga je rodila. U tu pećinu su Zevsa odvele nimfe, dok su demonski Koribanti udarali u svoje štitove toliko glasno da Hronos nije mogao da čuje bebin plač i pojede ga. Takođe, na Kritu je Zevs, koji se pretvorio u bika, zaveo Evropu kako bi održavali ljubavnu vezu. Iz te ljubavi rođen je Minos, koji je vladao Kritom i pretvorio ga u moćno morsko carstvo. U Minojsko vreme, čak je i Atika plaćala porez Kritu, dok Tezej, atinski princ, nije ubio Minotaura. Istina koja stoji iza mita je mogućnost da je na kritu zaista postojalo moćno i bogato carstvo i civilizacija, koja se smatra najstarijom na evropskom kontitentu.

Godine 1450., a zatim ponovo 1400. pre nove ere Minojska civilizacija je je uništana, verovatno zahvaljujući erupciji vulkana Tera, što je dovelo do slabljenja ovog carstva. U to vreme su Dorci naselili ostrvo, a za njima su stigli Rimljani. Nakon rimske vladavine, Krit je postao vizantijska provincija, dok ostrvo nisu okupirali Arapi (824-961 godine pre nove ere). Tokom arapske vladavine, na ostrvu se krilo mnogo gusara koji su se uglavnom okupljali u Čandakasu, današnjem Heraklionu.

Nadalje, Krit je ponovo potpao pod vizantijsku vladavinu dok ga nisu okupirali Venecijanci i pod njihovom upravom ostrvo je bilo oko pet vekova, što je ostavilo velikog traga u kulturi ovog ostrva. Kada je Čandakas pao 1669. godine, počela je turska okupacija, obeležena svirepim i krvavim ustancima. Krajem 19. veka turskoj vladavini je došao kraj. Krit je postao država pod upravom grčkog kralja i njome je upravljao visoki komesar. Godine 1913. Krit je zvanično postao grčka teritorija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here