Šarm el Šeik je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za letovanje u svim arapskim državama. Međutim, postoji još dosta drugih razloga da ga posetite i ako niste običan turista koji bi samo da se sunča na plaži po ceo dan. Ovo je jedno od najboljih mesta za ronjenje na svetu, a obilazak pustinje je svakako nezaboravna avantura.

Sinajsko poluostrvo je udaljeno i „odsečeno“ od kopna planinskim vencem. Ove stenovite planine su odvojene od predivnog mora pustinjom. Ova kombinacije pustinje i mora je neverovatna kad je u pitanju turizam – kada se nađete tamo, imaćete utisak da se nalazite na drugoj planeti.

Pre oko 40 godina Šarm el Šeik je bio malo ribarsko mestašce sa oko stotinak stanovnika – beduina. Kada je Izrael okupirao Sinaj 1967. godine, Šarm el Šeik je počeo da se razvija kao turističko mesto (kao i ostatak poluostrva). Izraelci su evakuisali žitelje Sinaja u periodu 1979-1982 godine, sledeći mirovni ugovor sklopljen između dveju država. Od početka 80-ih godina 20. veka, Egipćani su nastavili da rade na promociji i uređenju Šarm el Šeika kada ga je Izrael vratio njima. Od oko 100 žitelja, seoce se razvilo u grad u kom živi oko 10.000 ljudi. Sada ima lepo šetalište, Hard Rok Kafe, jednu od najmodernijih bolnica u Egiptu itd.

sarm el seik letovanje

Klima

Kao pustinjski grad, u Šarm el Šeiku vlada suva klima, uglavnom je toplo i suvo, iako u letnjim mesecima može biti i dosta vlage. Voda je uvek topla, iako se u ovom regionu s vremena na vreme, tokom zimskih meseci, može dosta ohladiti.

Šarm el Šeik nije privlačna turistička destinacija samo zbog drvoreda palmi, plavog neba i mora i planina; suva i topla klima privlače turiste u ovaj grad tokom cele godine. Ovaj grad na Crvenom moru je poznat po tome što stalno vlada tropska klima, što omogućuje turistima iz celog sveta da ovde „pobegnu“ od kiše i snega koji često padaju u državama u kojima žive.

Bogat podvodni život i stotine koralnih grebena u Crvenom moru čine Šarm el Šeik pravim „magnetom“ za ljubitelje ronjenja i turiste koji vole ekologije. U poslednjih nekoliko decenija, ovaj grad na Sinajskom poluostrvu je doživeo ekonomski procvat zahvaljujući turizmu, što je dovelo i to doga da se u njemu sagradi mnoštvo ekskluzivnih hotela i postane poznat po burnom noćnom provodu.

Stari grad Šarm – taksijem lako možete stići do starog dela grada i krenuti u obilazak. Samo pitajte taksistu ili nekog od prolaznika gde je stara pijaca. Ovo je znatno drugačije iskustvo za svakog turistu od onog koje će iskusiti u „novom“ području grada.

Poseta pustinji je nešto što ne biste trebali da propustite ako odete u Šarm el Šeik. Različite ture, posete beduinima, predivni „Kanjon u bojama“ i put po planini Sinaj. Oni koji su više avanturističkog duha bi trebali da krenu sa privatnim vodičem koji bi ih mogao odvesti na višednevnu ekskurziju u planinu i pustinju na kamili. Možete šetati skrivenim udolinama, odmarati se u zabačenim oazama i noću spavati pod vedrim nebom koje će Vas sigurno očarati.

Poseta nacionalnom parku NABQ je fantastično iskustvo – pustinja ide do mora i na plažama raste samo mangrov; potpuna suprotnost namenski uređenom gradu za turiste.

Neobična atmosfera će svakako biti egzotična za svakog „sa Zapada“ koji želi da iskusi osećaj svežeg vazduha dok ispija piće u bašti nekog kafića ili terasi u hotelskoj sobi.

Takođe, možete uživati u predstavi i muzici koja se svakodnevno održava kao šou u „1001. noći“. Predstava je zaista zadivljujuća i uključuje nekoliko nastupa, od kojih je glavna zvezda trbušni plesač poznat pod imenom Mero, kao i još mnogo trbušnih plesačica. U ovom kabareu možete videti kako izgleda tradicionalno egipatsko venčanje, tanura ples i slični tradicionalni plesovi.

sarm el seik egipat

Restorani

U Šarm el Šeiku postoji mnoštvo odličnih restorana, u kojima možete naći šta god poželite – od tradicionalnih, lokalnih jela do internacionalne kuhinje – italijanske, kineske, indijske i tajlandske. U zavisnosti od ukusa, najlepše iskustvo je da kombinujete svoj omiljeni obrok sa nekom dobrom lokacijom, bio to predivan pogled na grad ili prometno mesto u gradu odakle možete posmatrati ljude.

Vodič za porodični odmor u Šarm el Šeiku

Ovaj grad je odličan za porodični odmor, jer u njemu možete raditi mnogo više stvari od prostog plivanja i sunčanja. U ovom gradu se može naći ponešto zanimljivo za svakog, nezavisno od pola i starosne dobi – od uličnih zabavljača i plesačica do zabavnih parkova za decu. Tu je i mnoštvo butika i mesta za šoping, restorana i barova gde se odrasli mogu zabavljati. Za one koji vole da vide što više, tu je mnoštvo akva parkova. Jedan od najpoznatijih je „Aqua Blu“, koji je otvoren za turiste i nalazi se u delu grada Hadaba. Za decu ili one koji zbog nečega ne mogu da rone, tu je tzv. Žuta podmornica, sa prozorom kroz koji se može videti ovaj predivni, egzotični podvodni svet. Za avanturiste, tu su obilasci zaliva vodenim skuterima ili gliserima ili, za potpun doživljaj, postoji i opcija da se kasno popodne ode u obilazak čamcem do ostrva Tiran, gde se mogu videti delfini kako plivaju i iskaču iz vode.

Ronjenje je jedna od glavnih sporskih aktivnosti u Šarm el Šeiku. Kada zaronite u toplu vodu Crvenog mora i za sobom ostavite zabačenu pustinju, ulazite u živopisni svet pun raznobojnih biljaka i životinja.

Grebeni ostrva Tiran i Ras Muhamed su pozati kao dva najbolja mesta za ronjenje na svetu. Do njih se za dva sata može stići čamcem iz grada. Ras Muhamed je ime najjužnije tačke na Sinajskom poluostrvu. Tamo se Akapski zaliv spaja sa Sueckim zalivom. Zahvaljujući bujanju planktona u vodi, brojnost i vrste riba su neverovatno velike. Možete videti ogromne barakude, ajkule i moraj jegulje.

Šarm el Šeik je popularna turistička destinacija prvenstveno zahvaljujući dobroj lokaciji na Crvenom moru, odakle se lako i brzo stiže do renoviranih i uređenih mesta za ronjenje. Kada sunce zađe, većina turista izlazi u provod ili posetu nekom od lokalnih restorana i barova ili bar u šoping. Šoping u Šarm el Šeiku možete voleti ili mrzeti. Neki ljudi ne podnose nametljive prodavce, dok drugi obožavaju da se pogađaju oko cena.

letovanje sarm el seik

Šarm el šeik noćni život

Šta je još dobro sem opuštanja uz hladno piće nakon dugačkog dana na plaži ili obilaska grada ili okoline? U Šarm el Šeiku se nalazi mnogo ekskluzivnih barova, u kojima se služi sve, od egzotičnih koktela do piva uvezenog iz Evrope.

sarm el seik nocni zivot

Šarm el Šeik je poznat po burnom noćnom životu, gde svako može naći provod po svom ukusu. Možete uživati u piću u stilizovanom baru po imenu „Mali buda“ ili gasiti žeđ koktelom u „Autobuskoj stanici“ pre nego što krenete u provod. Zatim možete krenuti u jedan od najvećih i najpoznatijih noćnih klubova u gradu, po imenu „Pacha“. Bez obzira na to da li želite samo da popijete piće pred spavanje ili ludujete do zore – u ovom gradu ćete sigurno pronaći mesto za izlazak kakvo priželjkujete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here