Zatvorite oči i samo zamislite. Ležite na plaži gde je pesak sitan poput pudera, okruženoj topaznoj vodom, a iza se nalaze mala brdašca i stene. Materijal iz turističkih brošura? Ne, uobičajena slika na Sejšelima. Sa geografskim karakteristikama iz snova, Sejšelska ostrva su definivno, što svakako nije iznenađujuće, često mesto za medeni mesec. Međutim, za one koji traže više od običnog odmora na plaži ili romantike, ovaj arhipelag nudi brojne aktivnosti koje zahtevaju energiju. To podrazumeva obilazak džungle i obale, ekskurzije čamcem i ronjenjem u kom će te uživati. Ekoturizam ovde cveta – na ostrvima postoji mnoštvo marinskih parkova i prirodnih rezervata punih endemskih vrsta koje lako možete videti.

sejselska ostrva

Put na Sejšelska ostrva je jeftiniji nego što zaistaa mislite. Sem uobičajenih luksuznih ponuda, u ovoj zemlji postoji mnogo samostalnih hotela i pansiona gde možete iskusiti pravu atmosferu ovog ostrva. Zato, ako patite od halucinacija kad je u pitanju tropski raj – ovo je pravi lek.

Nije potrebna viza za državljane bilo koje zemlje, iako svi stranci moraju imati pasoš koji važi bar 6 meseci i moraju imati dokaz da su obezbedili smeštaj pre dolaska. Turisti koji dolaze bez rezervacije za smeštaj će verovatno biti primorani da nađu smeštaj dok su na aerodromu za vreme celog planiranog boravka pre nego što dobiju dozvolu da napuste aerodrom. Prvobitna dozvola za ulazak važi mesec dana i može biti produžena na 3 meseca, a maksimalno trajanje boravišne dozvole je godinu dana.

Ostrvo Mahe

Ostrvo Mahe
Ostrvo Mahe

Kad je reč o tipičnom, idiličnom ostrvu, nemoguće je ne pomisliti na to kako su ovi čuveni zalivi nastali „radom“ vode predivnih nijansa. Na severoistoku se nalazi venac granitnih stena, gde se nalazi i najviša tačka Mahea, Morne Sejšelois (905 m nadmorske visine), koja samo doprinosi lepoti panorame ovog ostvrva.

Na najvećem i do sad najrazvijenijem od svih Sejšelskih ostrva, Maheu (koje je dobilo ime u čast francuskog guvernera Mauricijusa iz 18. veka, Mahea de Laburdona) nalazi se glavni grad ove države, Viktorija, i tu živi oko 90% žitelja Sejšela.

Čudesno je to što na ovako malom mestu možete imati fantastičan odmor i toliko mogućnosti za istraživanje, od istraživanja planinskih džungli do ronjenja u podvodne pećine zajedno sa kitopsinama. Ili možete prosto ne raditi ništa i samo se izležavati na porcelansko belom pesku na nekoj plaži. Za šta god da se odlučite, raj Vam je na dohvat ruke – autobusom ili kolima Vam ne treba više od 20 minuta do bilo koje od prirodnih atrakcija na ostrvu.

Klima

Klima na Sejšelskim ostrvima je topla i vlažna. Prosečna godišnja temperatura vazduha je 29° C, a prosečna temperatura mora retko pada ispod 27° C. Ipak, vrućinu često „ubijaju“ osvežavajući vetrovi sa mora, pogotovo na plažama. Najhladnije doba na Sejšelima je tokom jugoistočne sezone monsuna (od maja do septembra), a toplija sezona je kada su monsuni severozapadni (od novembra do marta). April i oktobar su meseci između dva monsunska perioda, kada je vreme varljivo . „Severozapadna“ sezona monsuna je toplija i sa više kiše, dok je „jugoistočna“ sezona monsuna obično hladnija i suvlja.

Sejšelska ostrva, Viktorija
Sejšelska ostrva, Viktorija

Šta raditi na Sejšelskim ostrvima

Posetite plaže. Većina plaža je nedirnuta kad je u pitanju ljudski uticaj i, za razliku od većine drugih turističkih mesta, nema velikih gužvi. Na ovim plažama možete uživati u moru, savršeno plavom nebu i miru kakav se retko sreće.

Planinarenje od zaliva Valon do Anse Majora traje oko 1,5-2 sata i nakon toga stižete na malu, pustinjsku plažu koja se slobodno može nazvati kraljevskom. Okolina ovog mesta zaista oduzima dah. Nisu sve plaže pogodne za plivanje, u zavisnosti od doba godine, u zavisnosti od toga koji vetar duva. Dobro obratite pažnju na znake koji govore da li je plaža bezbedna za plivanje, bez obzira na do kako Vam deluje.

Dolina Mai je nacionalni park i pod zaštitom UNESCO-a, u kom se nalazi fantastična flora i fauna, uključujući i najveće semenke na svetu – coco de mer, seme sejšelse parme. Ulaz je besplatan za stanovnike ostrva, dok turisti plaćaju 315 rupija (oko 20 eura).

Aldabra atol je najveći koralni atol na svetu koji se proteže na oko 35 kilometara u pravcu istok-zapad i zatvara ogromnu lagunu sa velikim talasima. Aldabra je mesto porekla ogromnih kopnenih kornjača, tigrastih ajkula i raži manta, koje se ovde takođe mogu videti.

Vodeni sportovi

Topla voda Indijskog okeana čini Sejšelska ostrva savršenim mestom za ljubitelje vodenih sportova. Možete istraživati okolinu ostrva jahtom, gliserom, jedrilicom ili jedrenjakom. Jedrenje je takođe vrlo popularno i najbolje vreme za ovaj sport je obično u maju, a zatim u oktobru, na početku i kraju jugoistočne monsunske sezone.

sejselska ostrva ronjenje

Ronjenje i pecanje su takođe vrlo popularni i možete to raditi bilo gde na Sejšelskim ostrvima. Zaliv Ternaj je najpooznatiji po tome i do njega se lako stiže čamcem sa staklenim dnom koji redovno vozi dovde od plaže u zalivu Valon – odvojte jedan dan i šetajte po plaži. Ukoliko uhvatite jednu od „last minute“ ponuda možete dobiti značajan popust. Ronjenje je besplatno ukoliko imate svoju opremu – mnogi hoteli svojim gostima daju opremu na korišćenje – i na ovde ima mnoštvo fantastičnih mesta za ovaj sport – od malih plaža kod Glacisa, pored ostrva Mous kod Anse Rojala, pored grebena u luci Launej (u blizini odmarališta Efelija). Obično ćete videti mnoštvo raznobojnih tropskih riba, morskih kornjača, raža i još mnogo toga.

Terenski sportovi: golf, tenis, skvoš, badmington, jahanje, vožnja biciklom i planinarenje su neki od ostalih rekreativnih aktivnosti kojima se možete baviti na Sejšelima. Vožnja biciklom ili obične šetnje su odlični načini da istražite ostrvo, i kako su ostrva relativno mala, ovo su verovatno i najbolji načini da uživate u razgledanju ostrva i prelepim prizorima, posebno kad su u pitanju manja ostrva (La Dig, Praslin), dok šetnja glavnim putevima može biti pomalo zastrašujuća, jer su putevi uski, a lokalni autobusi i kola idu prilučno brzo. Na maheu nije preporučljivo voziti bicikl i nemate gde da ga iznajmite. Na ovim ostrvima je takođe popularno razlgedanje ptica i ova ostrva su poznata po tome da na njima žive mnoge ugrožene i retke vrste životinja. Najbolje mesto za ovo je ostrvu Kuzin, koje je prečnika svega kilometar, a na njemu živi više od 300.000 ptica, mada se mnoge jedinstvene vrste nalaze i na Maheu.

Noćni život: ne propustite posetu noćnom klubu „Lovenut“ u centru Viktorije, koji se nalazi na oko 100 metara od centralne taksi stanice. Tu su takođe i diskoteke „Tequila Boom“ u Bel Ombreu i „Katiolio“ u blizini Anse Rojala. „Katiolio“ je jedan od prvih noćnih klubova otvorenih na Maheu i nalazi se zapravo pod vedrim nebom, na plaži.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here