Sunčev breg je idealan za letnji odmor u Bugarskoj, jer nudi čiste, peščane plaže, mirno more i sve što je potrebno za zabavu i odmor.

Sunčev breg je živahan gradić na bugarskoj obali Crnog mora. Ovaj moderni, namenski sagrađeni grad za turiste, je pun odličnih restorana, barova i bučnih noćnih klubova koji se nalaze odmah iznad dokova. U gradu se nalazi i besprekorno čista, dugačka plaža. Međutim, grad nije sagrađen isključivo u turističke svrhe – Nesebar se već nalazi na UNESCO-ovoj listi.

Najveći i najpopularniji grad na bugarskoj obali Crnog mora je Sunčev breg. Obala je dugačka oko 8 kilometara i na njoj se nalazi mnoštvo hotela i kompleksa koji praktično izlaze na plažu i povezani su sa šetalištem na kom su načičkane prodavnice, butici, restorani i barovi gde možete uživati u hrani i piću po veoma povoljnim cenama.

suncev breg

Ovo mesto je odlično i za porodični odmor, jer ima dosta igrališta za decu, terena za mini-golf i dva akva parka. Na plažama ćete naći mnoštvo sportskih aktivnosti u kojima možete uživati, uključujući i paraglajding, odbojku, vožnju vodenim skuterom – ovo su samo neke od stvari zašto je Sunčev breg toliko popularno mesto za odmor na Balkanskom poluostrvu. Kada sunce zađe, Sunčev breg „oživljava“ jer se tada otvaraju noćni klubovi, barovi, mesta na kojima možete uživati u živoj svirci ili tradicionalnoj muzici. U blizini se nalazi i grad Nesebar, koji je pod zaštitom UNESCO-a, i u kom možete uživati u šetnji srednjovekovnim kaldrmisanim ulicama, tradicionalnoj arhitekturi i morskoj hrani u nekom restoranu. U Sunčevom bregu će se za svakoga naći ponešto.

Sunčev breg se nalazi na južnoj obali Crnog mora, u blizini Nesebara, oko 30 km od aerodroma Burgas.

suncev breg letovanje

Sportovi u Sunčevom bregu

Jedrenje, vožnja gliserom, paraglajding, tenis, plovidba čamcem, vožnja biciklom, kuglanje, jahanje konja – samo neki od sportova u kojima možete uživati u Sunčevom bregu. Kursevi ronjenja za decu i odrasle se mogu uzimati u zvaničnom ronilačkom klubu.

Ekskurzije u Sunčevom bregu

Dnevne ekskurzije do starog ribarskog sela Sozopola, čuvenog po svojim drvenim kućama, uključuju i posetu predivnoj reci Ropotamo, obilazak fantastičnih Plavih planina, uzbudljive vožnje džipom po okolini, jednodnevne vožnje brodovima, vožnju do Istanbula koja traje i preko noći, posete tradicionalnim događajima u okolnim bugarskim selima, kabare u renoviranom Kanovom šatoru – ovo su samo neke od opcija koje možete odabrati dok ste u Sunčevom bregu. Ima ih još mnogo, a za detalje se lako možete raspitati kod lokalnog stanovništva.

Sunčev breg noćni provod

suncev breg nocni zivot

Najpopularnija mesta za izlazak u Sunčevom bregu su noćni klub „Lazur“, ukoliko volite živu svirku „Iceberg“, a restoran „Fenix“ je odličan ako želite da probate tradicionalna bugarska jela. Uvek možete uživati u pivu ili koktelu u nekom od brojnih barova ili kafića duž plaže.

Sve ove atrakcije i aktivnosti kojima se možete posvetiti čine Sunčev breg savršenim mestom za svakog turistu.

Plaže označene „plavom zastavom“

Znak „plava zastava“, kojom je označena obala celog Sunčevog brega, znači da je plaža čista, uredna i da se redovno održava, u ovom slučaju – svih 8 kilometara plaže. Pesak je tamnije boje i veoma sitan. Živica odvaja plažu od šetalište, zajedno sa nizom ležaljki sa druge strane. Neke plaže su privatne, ali na samo par minuta hoda možete naći javnu plažu. Kad su u pitanju vodeni sportovi, vrlo lako ćete naći ono što želite i za svaku aktivnost koju platite dobićete potpunu uslugu i opremu.

Posete Nesebaru

Na samo 15 minuta vožnje nalazi se Nesebar. Ovaj grad koji je pod zaštitom UNESCO-a su osnovali Tračani, davno pre nego što su stari Grci i Rimljani sagradili hramove posvećene svojim bogovima i odbrambene zidime. U gradu se nalazi i srednjovekovna bazilika u otomanskom stilu. Sam grad se nalazi na malom poluostrvu koje izgleda kao skoro savršen polukrug.

Poseta Bugarskoj tokom letnjih meseci je garancija dobrog odmora na moru i mnogo sunčanja. Tokom jula i avgusta temperature prelaze 30° Celzijusa, a temperatura vode se kreće preko 20°. Ukoliko Vam smeta vrućina, idite u proleće ili jesen – voda je slične temperature, a klima umerenija i temperature vazduha niže, s tim što s vremena na vreme pada kiša. Uveče obično bude malo hladnije, tako da obavezno ponesite džemper ili tanju jaknu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here