Santorini ostrvo za perfektan odmor – plaže – zalazak sunca

0
3400

Santorini važi za jedno od najluksuznijih i najživopisnijih letovališta na svetu. Verovatno ste u filmovima i na slikama videli bele zaseoke na ostrvu i kristalno čistu vodu, ali da li ste ikada poželeli da odete tamo i iskusite sve to? Ostrvo santorini je čuveno po luksuznom smeštaju, jedinstvenoj kuhinji i kao jedno od najlepših mesta sa kog možete posmatrati zalazak sunca u Egejskom moru.

Plaže na Santoriniju

plaze na santoriniju
Zahvaljujući vulkanskoj aktivnosti, Santorini ima oblik polumeseca, kao i mnoštvo predivnih plaža. Plaža Kamari je možda najposećenija od svih, ali s razlogom – na njoj se nalazi mnogo kafića, restorana i do nje se brzo stiže autobusom ili taksijem.

Plaža Vlihada nije toliko pretrpana turistima, jer se do nje može stići samo kolima. Vulkanske stene kojima je okružena i sitan pesak joj daju čar, a mogućnost da iznajmite ležaljke čini Vlihadu idealnu za parove koji žele malo privatnosti i odmora. Na Vlihadi ima dosta lokalnih taverni, kao i tuševa, tako da oko toga ne morate da brinete.

Crvena plaža je dobila ime po intenzivnoj crvenoj boji stena kojima je okružena. Pošto tamo nema kafića, restorana i sl., popularna je zbog svojih prirodnih lepota. Oni koji se zapute na tu plažu moraju da nose svoje suncobrane, vodu i hranu. Iako je najudaljenija od svih plaža, do nje možete stići brodićem, koji idu veoma često i vrlo su jeftini. Kreću sa puta odmah ispod arheološkog nalazišta Rihidi, ili možete doći kolima do crkve Agiosa Nikolaosa i ostatak puta preći pešice.

ostrvo santorini

 

Posetite „Egejsku Pompeju“

Oko 1650. godine pre nove ere, na Santoriniju se nalazio veliki grad pod imenom Akrotiri, ali ga je uništila vulkanska erupcija negde oko 1614. godine pre nove ere. Iako neki arheolozi smatraju da su žitelji mogli da pobegnu od erupcije, grad je ostao pokriven debelim slojem vulkanske lave (koja je danas ispucala) i tu se zadržala naredne 2000 godina. Drevni Akrotiri je sada najznačajnije arheološko nalazište u istočnom Mediteranu i poznat je pod imenom „Egejska Pompeja“. Ovo mesto je otvoreno za turiste svakog dana osim ponedeljka.

Uživajte u zalascima sunca na Santoriniju

santorini zalazak sunca
Svakako da predivne zalaske sunca možete gledati sa bilo kog mesta na svetu, ali ono što zalaske sunca na Santoriniju čini spektakularnim je to što ih možete posmatrati stojeći u ugašenim vulkanskim kraterima. Takođe, ne morate samo gledati zalazak sunca, već ga i iskusiti! Možete otići na putovanje brodićem i tako posmatrati zalazak sunca, ili prosto večerati u nekom od restorana sa odličnim pogledom.

Kupujte sa stilom

Santorini je poznat po skupim buticima, poznatim umetničkim galerijama i izvanrednim radnjama sa nakitom. Najbolje mesto za kupovinu nakita u Firi je tzv. „Zlatna ulica“ (po čemu je i dobila ime). Za veći izbor odeće bolje je otići u Iu, gde je glavna ulica načičkana radnjama sa poznatim robnim markama, kao i onima gde se prodaju unikatne stvari grčkih krojačica. Ia je odlično mesto da pronađete unikatne ručne radove poput tašni, kaiševa, ešarpi i nakita. Ako ste zainteresovani za originalna umetnička dela, preporučujemo umetničku galeriju MATI u Firi i Blaga Ie.

Restorani – hrana

Odmor na Santoriniju neće biti kompletan ako ne probate neki od mnoštva specijaliteta karaterističnih za ovo ostrvo. Raspitajte se u kojim restoranima je ponuda najbolja.
I naravno – vino. Na Santoriniju se već 2000 godina uzgaja posebna vrsta belog grožđa, asirtiko, od koga se pravi suvo vino koje odlično ide uz svežu ribu ili plodove mora.

Santorini nije jeftino mesto za odmor, ali ako želite da sebi priuštite nezaboravno putovanje, ovo magično ostrvo je prava stvar. U današnje vreme, kada su u pitanju putovanja, dobijate onoliko koliko platite, i ako rešite da odvojite nešto više novca za putovanje, idite na Santorini, jer verovatno nikad više nećete videti tako očaravajuće mesto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here