Moskva se razlikuje od svih ostalih gradova na planeti. To je najveći ekonomski centar jedne od najvećih svetskih zajednica, u kojoj živi preko 120 nacija i etničkih grupa. Ovaj ogroman i pulsirajuć grad je neobična kombinacija tradicionalne ruske arhitekture i skorašnje sovjetske bezličnosti. Međutim, Moskva je grad koji čeka da ga istražite a ovo putovanje će vam zauvek ostati u sećanju!

Ono što je turistima u Moskvi najzanimljivije jeste ogroman broj turističkih atrakcija.Kad krenete na putovanje u Moskvu, prvo što Vam pada na pamet jeste da obiđete crvene zidine Kremlja, slikate čuveni Hram Vasilija Blaženog i posetite poznati Boljšoj teatar. Sva ova mesta se nalaze veoma blizu jedno drugog, oko Crvenog trga, tako da u razgledanje možete ići peške i izbeći katastrofalne saobraćajne gužve.

putovanje u moskvu

 

Špic turističke sezone u Moskvi je od maja do septembra. Ako Vam smeta gužva, na putovanje u Moskvu možete otići i van sezone. Snežni zimski meseci nude isto toliko zabave koliko i letnji. Možete proslaviti Novu godinu ili se klizati na najvećem ruskom klizalištu na Crvenom trgu, probati blinje (ruske palačinke) ili obići neke od najpoznatijih zimskih pijaca. Svaka poznatija tura koja ide od Moskve do Sankt Peterburga nudi mnoštvo nezaboravnih iskustava. Ako planirate putovanje u Moskvu, konsultujte se sa nekim iskusnim turističkim agentom.

U Moskvi je toliko mesta koje treba posetiti, da je ovo definitivno jedna od top-turističkih destinacija za ovakva putovanja. Većina znamenitosti se nalazi na malom području, oko Kremlja. Odavde se vidici šire u fantaziju. Hram Vasilija Blaženog, neo-gotska građevina u kojoj je smeštena prodavnica suvenira i mesto gde se tradicionalno dočekuje Nova godina, Spaska kula sa satom, okružuju predivni Crveni trg. Odmah pored se nalazi Kitaj-gorod, ili „grad-korpa“ (što je verovatno aluzija na oblik gradskih zidina kojima je okružen), koji je zadržao mnogo više tradicionalne ruske kulture, i poznat je kao trgovinski centar. Boljšoj teatar, Lubjanka i hoteli koji se uzdižu oko trga Manjež smešteni su unutar Kružnog Bulevara, urbanog centra načičkanog prepunim putevima, sagrađenog nakon Velikog požara iz 1812. godine, koji je Napoleonovu vojsku ostavio da se smrzne ili umre od gladi u Rusiji. Sva ova mesta su međusobno relativno blizu, što značajno olakšava posetu svakom od njih tokom samo nekoliko dana.

putovanja u moskvu

 

Kao jedna od najvećih evropskih metropola i peti najveći grad na svetu, u Moskvi je jako teško snaći se u saobraćaju. Ponekad se čini da se svi najskuplji crni automobili na svetu nalaze ovde, a većina vozača u Moskvi prosto ne pravi razliku između trotoara i parkinga. Ponekad su saobraćajne gužve toliko velike da čitav put izgleda kao ogromni parking. Međutim, pošto je situacija u saobraćaju takva kakva je, ostaje Vam moskovski metro, koji je veoma savremen. Moskovska podzemna železnica u toku dana preveze oko tri miliona putnika, a vozovi idu na svakih par minuta. Stanica ima kod svakog muzeja i znamenitosti, a i sam metro kao takav je atrakcija za sebe. Provozajte se bar jednom podzemnom železnicom da se uverite da na svetu ne postoji ništa slično.

moskva putovanja

 

Iako je najbolje vreme za putovanje u Moskvu od maja do septembra, zima u ovom gradu je takođe očaravajuća kada sneg prekrije sve. Velike proslave van sezone su proslava godišnjice Oktobarske revolucije (slavi se 7. novembra, razlika u datumima je zbog izmena koje su nastale uvođenjem današnjeg gregorijanskog kalendara) i Nove godine. Sve je stvar ukusa i izbora. Naravno, najbolji način da isplanirate čitavo putovanje jeste da rezervišete aranžman u nekoj turističkoj agenciji.

moskva putovanje

 

10 mesta koja morate posetiti u Moskvi

1. Legendarno drago kamenje i carske krune u Palati oružja u Kremlju

2. Crkvu Hrista Spasitelja, najveću pravoslavnu crkvu na svetu

3. Bar jednom idite da pogledate panoramu Moskve sa tzv. Vrapčevih brežuljaka

4. Kupite babuške dok šetate Starim Arbatom, velikom pešačkom zonom u Moskvi

5. Klizajte se na najvećem gradskom klizalištu u parku Gorki

6. Kupite ukusni crveni kavijar u Moskovskom glavnom tržnom centru, najvećem tržnom centru u istočnoj Evropi, i usput razgledajte fantastično zdanje starog ruskog Boljšoj teatra, ili prošetajte još nekoliko ulica do Crvenog trga i kupujte u podjednako poznatom Državnom tržnom centru

7. Povedite decu u čuveni moskovski cirkus na Cvetnom bulevaru, koji je danas nazvan po ruskom najomiljenijem klovnu, Juriju Nikulinu

8. Potražite tajanstvenog profesora Volanda kod Patrijarških ribnjaka, lika iz najpoznatijeg romana Mihajla Bulkagova „Majstor i Margarita“

9. Uživajte u predivnoj slici Viktora Vaznjecova „Tri bogatira“ na kojoj su naslikani Dobrinja Nikitič, Ilja Muromec i Aljoša Popovič, koja je izložena u Tretjakovskoj galeriji

10. Slikajte se na Crvenom trgu, ispred Hrama Vasilija Blaženog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here