Puket je grad na Tajlandu i savršeno je mesto za one koji bi da se odmore, bilo samo za vikend ili da tu provedu čitav odmor.

Ukoliko želite lud noćni provod po diskotekama i go-go klubovima, Patong Bič je idealno mesto za odmor. Ako više volite mirnija mesta, ako dolazite sa porodicom ili samo želite da se odmorite od gužve, onda je pravo mesto za Vas Karon Bič.

U svakom slučaju, moćićete da obiđete ostrvo Puket, upoznate se sa Tajlandskom kulturom, isprobate lokalne specijalitete i odmorite se na plaži ili pored bazena.

Prvi dan
Ustanite što ranije kako biste doručkovali i zaputite se na plažu Karon. Jedna od stvari u kojima ćete svakako uživate jeste „čas kuvanja“. Postoji nekoliko „škola kuvanja“, gde učite da spremate tradicionalna tajlandska jela – a ne oduzima mnogo vremena. Potrebno je da na lokalnoj pijaci kupite ono što Vam je potrebno za pripremu obroka i uputite se u „školu“, gde ćete prisustvovati „času“ na kom će Vam biti objašnjeno kako se različito povrće, bilje i začini koriste u tradicionalnoj tajlandskoj kuhinji. Ovakav uvod je osnova da napravite ukusno, pravo tajlandsko jelo i da ga razlikujete od tradicionalnih jela drugih azijskih zemalja.

Posetite Vat Čalong i Velikog Budu
Nedaleko od grada nalazi se impresivan Vat Čalong. Od svih hramova u jugoistočnoj Aziji, ovaj svakako ima jedinstven šarm. Verovatno je najbolje da prvo posetite ovaj hram ako ste prvi put došli na Tajland. Velika Pagoda dominira ovim kompleksom – unutra je prilično hladnjikavo i zbog toga je ovaj deo popularan koliko i zbog dela Budine kosti koja se nalazi unutra. Na zidovima pagode oslikani su prizori iz Budinog života i u glavnom holu se nalaze ogromne zlatne statue Bude kako sedi u različitim položajima.
Obratite pažnju na petarde koje se pale u ciglanoj peći ispred ulaznog hola. Tajlanđani ih pale u znak slavlja ako im se tog dana nešto posreći.
Statua Velikog Bude se nalazi na vrhu brda Nakerd, između Čalonga i Kate, i visoka je 45 metara, tako da se može videti iz velike daljine. Ovo mesto ne samo da je mirno i spokojno i prosto osećate božji blagoslov, već imate i pogled od 360 stepeni na ceo Puket. Statua je obložena burmanskim mermerom koji sija na suncu i to ga čini simbolom nade i zaštitnikom.

Odmorite se na bazenu ili plaži
Na Tajlandu ćete morati da donesete mnogo teških odluka, recimo, da li da naručite pivo ili koktel ili da plivate u bazenu sa pogledom na okean ili da odete do tog istog okeana i plivate tamo. Izaberite ono što Vam se više dopada.
Ukoliko imate decu, bazen je svakako bolji izbor. Međutim, ako više volite okean, za samo 200 bahta možete iznajmiti ležaljku i suncobran i uz pivo, koktel ili svež kokos uživati na samoj obali. Završite dan posmatrajući zalazak sunca i razmišljajte o predivnom danu tokom kog ste upoznavali Tajland i njegovu kulturu.

Uživajte u tajlandskoj večeri
Prvo pravilo je: nemojte jesti „zapadnjačku“ hranu. To možete i kod kuće. Drugo pravilo: nemojte prestajati da jedete, koliko god da ste siti. Čak i ako ste se pošteno najeli za ručak, svakako ste imali vremena da ga svarite.

Vreme je da se ponovo najedete!
Tajlandski restorani su poznati po odličnoj usluzi i ljubaznom osoblju. Konobari će Vam uvek biti pri ruci za slučaj da Vam nešto zatreba, a verovatno će Vas i zabavljati pričama o Tajlandu i pričati razne anegdote.
Preporuka za meni: počnite sa kanapeima od morskih plodova i salatom od račića; za glavno jelo uzmite tilapiju barenu u kokosovom mleku i puketske žute knedle. Za dezert možete uzeti mango sa pirinčem ili običan sladoled od kokosa.
Nakon ovoga, kad legnete da spavate, osećaćete se kao da spavate na oblacima.

Drugi dan
Čeka Vas dug dan, zato ustanite ranije, doručkujte (pored bazena, ako ga ima u hotelu) i krenite!

Idite na „Džejms Bond“ turu u Phangnga zaliv
Ostrvo Džejmsa Bonda je postalo poznato jer je na njemu sniman film „Čovek sa zlatnim pištoljem“. Onima koji nisu gledali film ili nisu fanovi to ne znači mnogo, ali ostrvo kao takvo je veoma živopisno i raj za svakog fotografa.
Većina znalaca preporučuje morske kanue kao najbolji način da se uživa u plovidbi kroz krečnjačke tunele i pećini. Ovo je izvodljivo ako ne idete sa decom; u suprotnom, uzmite aranžman koji uključuje obilazak sva četiri ostrva u zalivu.

Iako zbog čestih vožnji voda može biti malo mutnija, ako stignete rano ujutru, kada je Andamansko more još uvek kristalno zelene boje, a monumentalne stene se uzdižu iz njega, od prizora će Vam svakako zastati dah.
Još jedna stvar koju ne smete propustiti jeste muslimansko seoce na vodi, Ko Panji. Sojenice su nabijene jedna uz drugu i nalaze se ispred ogromne krečnjačke stene. Ovo selo je nastalo pre 200 godina, kada su se tu doselile tri indonežanske porodice, a danas tu živi više od 300 porodica i oko 1700 ljudi.
Uživajte u vožnji kajakom kroz pećine i tunele i plivanju na obali nekog od ostrva. Iako je uvek puno turista, svakako ćete uživati.

Uživajte u zalasku sunca na plaži ili u baru na plaži u Kati
Nemojte gubiti vreme, već se po povratku odmah zaputite na neku plažu u Kati. Najpoznatija je plaža Kata Noj sa svojim barovima, poznatim po opuštenoj atmosferi i predivnom pogledu koji se pruža odatle. Zato naručite koktel i uživajte.

Uhvatite popust na lokalnim noćnim pijacama kod hrama Karon
Ako niste previše iscrpljeni, idite na neku od pijaca kod hrama Karon, koje su otvorene noću utorkom i subotom. Šoping nigde nije jeftiniji nego ovde! Ovde možete naći raznu, čudnu odeću koja više služi kao suvernir, sa printovima Bude i sličnih stvari karakterističnih za Tajland.

Za kraj
Ukoliko imate vremena i novca, priuštite sebi piling celog tela i tajlandsku toplu masažu sa biljem. To će Vas potpuno opustiti i osećaćete se kao novi.

Iako nije lako putovati ovim tempom, odlično je ako možete da priuštite sebi bar jedan ovakav odmor na Tajlandu. Hoteli često nude razne popuste, pa zato pratite ponude ukoliko ste zainteresovani. Provod će svakako vredeti svaku paru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here