Gotovo svako ko ide na putovanje u Irsku obiđe Dablin, ali u Irskoj postoji još mnogo toga što treba videti van ovog grada. Šta biste trebali da razgledate tokom putovanja van irske prestonice? Jedete plodove mora? Idete na planinarenje ili šetate plažom? Pijete lokalno pivo? Slušate tradicionalnu irsku muziku? Navodimo još 5 odličnih destinacija koje biste svakako trebali da posetite ukoliko ste odlučili da krenete na putovanje u Irsku.
Najlakši, iako nešto skuplji način da obiđete ova mesta jeste da iznajmite kola, ali trošak će se sigurno isplatiti, jer ćete uštedeti mnogo vremena, a i putovanje po čuvenim irskim uskim putevima je avantura sama po sebi!

1. Dulin

irska putovanje
Odlični koncerti tradicionalne muzike se održavaju u Dulinu, gradiću okruženom farmama koji se nalazi na obali Atlantika. U Dulinu možete ići na surfovanje Atlantikom, planinarenje, jesti fantastičnu morsku hranu i slušati najbolju irsku muziku.

Ako se nađete tamo, obavezno obiđite najpoznatija tri paba u Dulinu: Gas O’Konorov, MekGanov i MekDermotov. Većina počinje sa koncertima oko 21:30, ali svakako idite ranije kako biste uhvatili mesto, popili pivo i eventualno večerali. Dagnje u kremu sa vinom i malo crnog kod O’Konora su izvrsne. Muzika nije preglasna, što znači da možete normalno razgovarati sa društvom.

Kada krenete ka dokovima, ukoliko je dan sunčan, možete videti Moherske litice i Aranska ostrva. Zalasci sunca boje nebo u žuto-ružičastu boju. U rano proleće, možete uživati u zalascima sunca pre večere. Tokom cele godine ih možete posmatrati i uživati u fantastičnom nebu ili sedeti na ivici neke stene i uživati u pogledu na divlje talase koji se odbijaju o nju.

Ako želite da posetite Moherske litice, jednu od najlepših turističkih atrakcija u Irskoj, nabolje je na put krenuti iz Dulina. Možete pešačiti ili voziti bicikl od Dulina do litica duž Burenske staze ili voziti kroz ovaj predeo. Litica se uzdižu oko 200 metara iznad Atlantika i možete sesti na ivicu i slušati talase i galebove, čkiljiti kroz gustu maglu, ili, tokom sunčanih dana, posmatrati Aranska ostrva.

2. Aranska ostrva

putovanje irska
U blizini zapadne obale nalaze se Aranska ostrva, tri mirna ostrva u Atlantiku – Inišmor, Inišir i Inišman. Na ova ostrva se može stići samo trajektom koji kreće iz Galveja tokom cele godine, a leti i iz Dulina. Možete provesti jedan dan u obilasku ovih ostrva ili, što je još bolja varijanta koju preporučuje lokalno stanovništvo, ostati da prenoćite (ili ostati par dana) u nekom mirnom pansionu.

U obilazak je najbolje ići biciklom kako biste videli što više stvari i maksimalno uživali. Najveće ostrivo, Inišmor, je veliko samo 15×3 kilometra, tako da Vam je potreban samo bicikl kako biste obišli celo ostrvo tokom jednog dana. Uživajte u strmim liticama, proćaskajte sa prijateljski nastrojenim lokalnim stanovništvom u nekom od prijatnih lokalnih pabova uz kriglu Ginisa i gledajte kako se ogromni talasi odbijaju o obalu. Obavezno posetite Dun Engus, fantastičnu tvrđavu koja je glavna turistička atrakcija Aranskih ostrva a po njoj možete zapamtiti putovanje u Irsku za ceo život.

Ljubitelji štrikanja mogu uživati u obilasku aranske pijace džempera i muzeja. Ulaz u muzej je slobodan i tamo ćete od kustosa čuti dosta toga o istoriji aranskog načina štrikanja. Na pijaci je izbor praktično preširok i prodaju se samo džemperi štrikani od 100% aranske vune.

3. Enis

putovanje u irsku
Samo 23 kilometra od aerodroma Šanon, gde možete videti ovce kako pasu na livadama pored puta, Enis je mesto odakle možete početi sa putovanjem po zapadnoj obali Irske. Enis pruža sve pogodnosti kao i svaki veći grad – apoteke, tržne centre, bezbroj restorana, ali je ipak zadržao duh malog gradića i kroz njega protiče reka Fergus.
Enis je odlično mesto za razgledanje izloga i celodnevnu šetnju i obilazak restorana. Uđite u neku od lokalnih pekara i pojedite kolač koji je lokalni specijalitet, ili obilazite knjižare. Iako u Enisu nema mnogo prodavnica suvenira, ako tumarate sporednim ulicama, lako ćete naći butike i slične prodavnice u kojima možete kupiti stvari kao suvenire koje obično turisti previde.

U Enisu se tokom čitave godine održava mnoštvo festivala, uključujući Spensil hil vašar konja, Festival knjiga u Enisu, Enišku nedelju mode i Eniški festival tradicionalne muzike.

Ako ostajete u Enisu, odvojte veče za posetu dvorcu Bunrati. Dvorac i narodni park su otvoreni tokom dana, ali se srednjovekovni banketi održavaju u Glavnoj dvorani i zaista su posebno iskustvo. Kostimirani glumci i muzičari prave večernje predstave u srednjovekovnom stilu, uz prijem uz muziku i aperitiv, nakon čega sledi večera i završetak predstave u vidu mjuzikla nakon dezerta.

4. Kinsejl

putovanja u irsku
Konsejl se nalazi na jugu Irske, samo nekoliko kilometara od Korka. To je lučki grad sa plažama, hladnim vetrom i fantastičnom morskom hranom. Kinsejl je stekao reputaciju „gurmanske prestonice Irske“. Strastveni ljubitelji ukusne hrane imaju priliku da putuju u Kinsejl u oktobru, kada se održava Kinsejlški festival ukusne hrane i ta tradicija traje već 35 godina. U svakom slučaju, tamo ćete uvek naći odličnu hranu, bez obzira na to da li ste u običnom pabu, na pijaci ili u nekom restoranu ili pekari koji nude specijalitete.

Kada zadovoljite apetit, posetite Čarlsovu tvrđavu, predivnu tvrđavu iz 17. veka. Ova trvđava, koja se koristila sve do 1922. godine, ima pet bedema („zvezda“) koji su služili za odbranu, dva okrenuta ka luci, a tri ka kopnu. Kinsejlška luka se nalazi u blizini ušća reke Bandon, što čini Kinsejl značajnim pomorskim gradom.

Danas je Kinsejl grad u kom vlada opuštena atmosfera, sa mnogo istorijskih znamenitosti, dobre hrane i ljubaznih žitelja. Kako ga turisti često često previđaju, ovaj grad je „miran“ tokom većeg dela godine. Razmotrite posetu ovom gradu tokom sezone, ili bar provedite ovde dan ili dva na putu za Kork, kao što radi većina turista.

5. Kilkeni

irska putovanja
Kilkeni je mali grad u centralnoj Irskoj i atmosfera u njemu je kombinacija šarma malog gradića sa svim pogodnostima koje nude veći gradovi. Ovde ćete naći jedinstvene prodavnice i porodične pabove, ali i lance supermarketa i restorana brze hrane. Počnite obilazak grada od Kilkenške katedrale, gde se drvenim merdevinama možete popeti na krov kako biste videli panoramu čitavog grada. Obiđite i druge znamenitosti – zamak Kilkeni i pivaru Sv. Frensis Ebi. Užvajte u svemu što nudi ovaj grad (posebno u pivu) u sred irskih farmi i polja.

U Kilkeniju „odmorite“ od Ginisa i pijte pivo Smitvik. U ovom gradu se pravi Smitvik, tako da je odlična destinacija za putovanje za ljubitelje piva i pabova. Iako je Ginis znatno poznatije pivo, Smitvik ima dužu „istoriju“ – Džon Smitvik je počeo sa proizvodnom piva u ovom gradu još 1710. godine, a Artur Ginis je počeo u Dablinu tek 1759. godine. Uživajte u ovom pivu tamno-crvene boje u bilo kom gradskom pabu, ili posetite samu pivaru.

Oni koji vole umetnost i arhitekturu (ili samo da razgledaju zamkove), na putovanju kroz Irsku mogu uživati u obilasku zamka Kilkeni. Ukoliko platite vodiča, možete čuti mnogo o Strogbou, prvom sagrađenom dvorcu na ovom mestu, kao i porodici Batler, koja je živela u njemu više od pet vekova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here