Putovanje u Tunis – zemlju koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

Turističke atrakcije u Tunisu

Iako se obično smatra običnom zemljom sa lepim plažama za odmor, Tunis je prepun iznenađenja i za one koji bi da vide nešto van peščanih obala. Ova severnoafrička zemlja je puna saharskih dina, drevnih antičkih ostataka i egzotičnih gradova punih zanimljivih bazara što je čini odličnom destinacijom za nezaboravno putovanje. Nekada davno, Tunis je bio žitnica Rimskog carstva i bogato rimsko nasleđe može biti i jedini razlog za posetu Tunisu – a sjajno ćete se zabaviti. Međutim, i arapska istorija je ovde veoma važna i u ovom regionu nalaze se neki od najlepših spomenika islamske arhitekture koje svakako vredi posetiti.

Kada završite sa razgledanjem minareta u Keruanu i posetite gladijatorsku arenu u El Džemu (treću po veličini na svetu), krenite u Saharu kako biste iskusili sirovu, netaknutu lepotu pustinje.Bez posete Sahari putovanje u Tunis neće biti potpuno.Suncem okupana mediteranska obala, oivičena palmama i blagim talasima, će vas svakako čekati kad se vratite iz pustinje.

Kada je najbolje putovati u Tunis ?

Period od aprila do juna i od septembra do oktobra je najbolje vreme za putovanje u Tunis, jer ćete tako izbeći letnju vrelinu i previsoke cene i gužve u sezoni. Zime u Tunisu su ponekad iznenađujuće hladne, tako da turisti često krenu južnije u potrazi za toplim vremenom. Temperature, ali i hotelske cene, najviše skaču u julu i avgustu, kada je prosečna temperatura 27°c.Ovo je dobar period za letovanje na plažama ali za putovanje koje bi obuhvatilo posetu znamenitostima i Sahari je najbolje odabrati period od aprila do jula ili od kraja augusta do kraja oktobra.

Ako krećete na putovanje u Tunis sledeće znamenitosti i mesta bi trebalo obavezno videti…

Šta videti u Tunisu

 1. Amfiteatar u El Džemu

tunis putovanjeZidine veličanstvenog rimskog amfiteatra u El Džemu su znamenitost grada. Ovaj odlično očuvan rimski spomenik je jedan od najboljih primera kako su se gradili amfiteatri u to doba, a i podsetnik je da je Rim nekada vladao severom Afrike. Možete šetati koridorima u areni, kao nekada gladijatori; ili se možete popeti na vrh i sesti gde je nekada sedela publika i zamisliti kako su nekada izgledale borbe gladijatora.

 1. Đerba

tunis odmorAko želite letovanje na mestu kao sa razglednice, onda je ostrvo Đerba pravi izbor. Naveći grad na ostrvu je Houmt El Souk, u kom se nalazi stari deo grada sa kućama okrečenim u belo i on je atrakcija sam po sebi, sa mnoštvom mesta za šoping za one koji žele da se maknu s plaže. Peščane plaže na obalama van grada su ipak najveća atrakcija ovog ostrva. Predivne urmine palme okružuju netaknute plaže i ovo je sjajno mesto za odmor iz snova.

 1. Sidi Bou Said

putovanje u tunisNeverovatno lepi, Sidi Bou Said je zapravo selo na vrhu litica i ovaj prizor deluje kao da je sa slikarskog platna. Zato i nije iznenađujuće što je ovo mesto već decenijama svetsko okupljalište umetnika. Bele kuće u uskim ulicama, gvozdeni prozorski okviri i plava vrata su savršen primer tuniske arhitekture, ali je zato pozadina kuća klasičan mediteranski stil.

 1. Kartagina

putovanje kartaginaNekada velik neprijatelj Rima, Kargagina je bila grad Feničana mornara, koje iz istorije najbolje pamtimo po Punskim ratovima. Živopisni ostaci drevnog grada se nalaze tik pored mora, a nadomak predgrađa grada Tunisa, kao podsetnik da i najveći i najmoćniji gradovi mogu ostati samo istorija.Putovanje u Tunis neće biti kompletno bez posete Kartagini.

 1. Muzej Bardo

putovanje muzejČak i ljudi koji nisu ljubitelji muzeja će ostati zadivljeni očaravajućim mozaicima u muzeju Bardo. Ovo je jedan od najpoznatijih muzeja u čitavoj severnoj Africi i u njemu se nalaze neke od najznačajnijih svetskih kolekcija mozaika. U muzeju možete videti umetnička dela iz drevnog doba, u kojima Tunis ne oskudeva.

 1. Veliki orijentalni Erg – „Vrata Sahare“

tunis saharaDivlja Sahara zahvata veliki teo teritorije Tunisa, a najlepši deo ove pustinje su velike peščane dine, poznate kao Veliki orijentalni Erg. Ove prelepe dine su nadrealni prizor. Za mnoge posetioce, ovo je najbolje mesto da jašu kamile, ali većina posetilaca tvrdi da se ništa ne može meriti sa sedenjem na vrhu neke od ovih peščanih planina i posmatranjem zalaska sunca.

 1. Bula Regija

tunis sta obiciVeć je rečeno da Tunis ne oskudeva u spomenicima iz doba Rima, ali je Bula Regija, nadomak Tabarke, najinteresantnije mesto u ovoj državi. Ovde su stari Rimljani morali da se bore protiv vrele klime tako što su svoje domove gradili pod zemljom, i zahvaljujući tome su ove nekadašnje kuće još uvek odlično očuvane. Za ljubitelje istorije, ovo je jedinstvena prilika da posete prave rimske kuće, gde su njihove prvobitne zidine još uvek netaknute. Ovo je bio drevni stil života i tako nešto verovatno nećete videti opet.

 1. Keruan

tunis sta posetitiSa mnoštvom džamija, medresa i grobnica, Keruan ima mnogo toga da ponudi znatiželjnim turistima, jer je ovo četvrti najvažniji grad kada je u pitanju muslimanska vera. Arapska arhitektura je ovde zaista impresivna, a visoki minareti i kupole gotovo da paraju nebo. Sa uskim uličicama koje nalikuju lavirintu i kućama okrečenim u živopisne boje, Stari grad u Keruanu je gotovo kao iz nekog drugog perioda i kada dođete ovde, osetićete se kao da ste upali u vremeplov.

 1. Sus

sta videti u tunisuNepravedno manje poznat od Ribata i Kaze, Sus je grad koji tek treba istražiti. Predivna stara gradska četvrt je pravi raj za šoping, sa širokom ponudom keramike, kože i metala. Nešto dalje od glavnih ulica nalaze se mirne uličice, koje su odlično mesto ukoliko želite da osetite pravu atmosferu mirnog tuniskog mesta.Za svaku preporuku ako planirate putovanje u Tunis pokušajte da isplanirate i posetu ovom mestu.

 1. Šot el Džerid

tunisŠot el Džerid svojom panoramom podseća na površinu Meseca, jer deluje kao posut čudesima i delićima slaglice po zaslepljujuće beloj, ispucaloj podlozi. Ovo nalazište soli nalazi se u blizini Tosura i izolovano je podučje netaknute, vanzemaljske lepote. Poseta ovom mestu će vas uveriti da na našoj planeti ipak postoje i neobičnija mesta nego što ste mogli da zamislite.

 1. Hamamet

tunis letovanjeHamamet je najpoznatiji po plažama. Ovo je najpoznatije letovalište u Tunisu, grad iz mašte pun belih kuća nadomak mora. Opuštajuća atmosfera ovog grada uvek iznova oduševljava turiste koji dolaze ovde da se sunčaju na belom pesku ili šetaju restauriranim Starim gradom. Ovo je sasvim opušteno mesto gde ćete i pored mnoštva turista iskusiti duh Tunisa.Ako vaš cilj nije letovanje  već samo putovanje kroz Tunis i tada nećete pogrešiti ako izdvojite dan za ovo mesto.

 1. Manastir Ribat

tunis za putovanjeJedna od najslikanijih građevina u Tunisu, sa glomaznim zidinama, je manastir Ribat koji gleda na luku. Nekada sastavni deo obalnog utvrđenja, Ribat je danas samo jedan od ostataka tog utvrđenja i najbolje je očuvan. Ovo je sada najveća turistička atrakcija ovog grada. Ova predivna relikvija će ostaviti bez daha svakoga ko voli istoriju i ako odlučite da krenete na putovanje po Tunisu, nemojte propustiti da posetite ovo mesto.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment