meteori manastiri

U Tesalijskoj ravnici u Grčkoj možete videti neobičnu grupu velikih stena, visokih i do 300 metara, koje su bile zahvaćene erozijom i tako su formirale ove čudne oblike. Na ovim stenama nalaze se manastiri Meteori i sasvim je jasno i odakle ime – „manastiri koji vise u vazduhu“. Nekada se do njih moglo doći samo uz pomoć merdevina ili čekrka, a sada uz pomoć modernih puteva i stepenica posetioci mogu lako doći do njih; naravno, ne treba zaboraviti da su to mesta mira, molitve i meditacije.

Ovi manastiri su građeni od 1356. godine i kasnije. Nekada je bilo 24 manastira, ali sada postoji samo šest.Ako letujete u blizini a ne odete na izlet do Meteora propuštate slike koje ćete pamtiti celog života.

1. Manastir Veliki Meteori

manastir veliki meteori
Najveći i najposećeniji manastir, sa veličanstvenim pogledom na okolinu, Veliki Meteori, osnovao je Atanasije u Meteorima 1356. godine i dograđen je u drugoj polovini 14. veka. U crkvi sa freskama nalazi se Atanasijeva grobnica. Ako stojite iza manastira, možete videti nekadašnje stepenice u steni, a na vrhu malu kulu nalik na drveni krov, u kojoj se još uvek nalazi čekrk koji je nekada „donosio“ posetioce u mreži, a sada služi za prevoz namirnica. U muzeju se, osim religijskih knjiga i ikona, može videti i istorijat značaja Pravoslavne crkve u grčkoj borbi za oslobođenje od Turaka, kao i grčki Pokret otpora u II svetskom ratu. Do manastira se lako stiže kolima i u manastiru se organizuju obilasci, tako da je ovde tokom sezone velika gužva.

2. Manastir Varlam

meteori grckaNa steni visokoj 373 metra, do koje se stiže preko 195 stepenika, nalazi se drugi po veličini meteorski manastir, Varlam. Ovaj manastir je sagrađen 1517. godine na mestu isposničke ćelije pustinjaka Varlama, po kome je i dobio ime. Ovde možete posetiti mirnu crkvu iz 16. veka, oslikanu freskama i nekadašnju trpezariju u kojoj se sada nalazi mali muzej.Pogled na okolinu je fantastičan, Grčka mnogim turistima po manastirima Meteora zauvek ostaje u sećanju.

3. Manastir sv. Trojice

grcka meteoriKad su u pitanju manastiri Meteori ovaj je jedan od najpoznatijih.Do manastir Svete Trojice se stiže preko 140 stepenika. Ovaj manastir se pominje u Bondovom filmu Samo za tvoje oči. Osnovan je 1438. godine, ali je glavna crkva mnogo novija – sagrađena je 1798. godine. Iz velikog dvorišta iza crkve, na ivici stene, pruža se nezaboravan pogled na Tesalijsku ravnicu.

4. Manastir Svetog Nikole

grcka meteoraU blizini spomenika prirode Meteora nalazi se selo Kastraki.Manastir najbliži selu Kastraki, na jedan kilometar, je manastir Svetog Nikole, do kog se dolazi strmom uzbrdicom i velikim stepenicama. Osnovan 1368. godine i uvećan 1628. godine, ovaj manastir je omiljen među posetiocima zbog male crkve oslikane neverovatnim freskama, koje je naslikao kritski umetnik Teofan 1527. godine, a najpoznatija je Adam daje imena životinjama.

5. Manastir sv. Varvare

meteori manastiriMeteori su čudo prirode koje možda ne bi bilo toliko poznato da na njemu nisu izgađeni svi ovi manastiri.Manastir sv. Varvare se izdiže iz velike stene nalik na šišarku. Posvećen je Preobraženju, ali ipak slavi sv. Varvaru, ovaj manastir je verovatno sagrađen još 1288. godine, a renoviran u manastir 1545. godine. Postao je opatija 1988. godine i sada u njemu žive kaluđerice, koje neguju čuvenu manastirsku baštu.

6. Manastir sv. Stefana

manastiri meteori grckaMeteori su ponos turističke sile kakva je Grčka, zato ako ste u blizini izdvojte malo vremena za izlet.U najpristupačniji od svih meteorskih manastira, manastir Svetog Stefana, stiže se peške i ne morate se peti stepenicama. Sa spektakularnim pogledima na dolinu, ovaj manastir se nalazi u blizini manastira sv. Trojice. Opatice koje žive ovde su ljubazne i sve održavaju u savršenom redu, posebno malu kapelu ukrašenu freskama i zlatnim detaljima.

7. Kalambaka

meteori obilazakU obilazak Meteora najbolje je krenuti iz Kalambake, u kojoj ćete naći mnoštvo hotela, taverni i restorana. Kalambaka je odlična za grupe turista i hodočasnika i primarni izvor prihoda ovog grada je, naravno, turizam. Nalazi se na mestu gde reka Pinios izvire iz planine Pindos, koja se nalazi u Tesalijskoj ravnici. Kalambaka je povezana i železničkom i autobuskim linijama sa Atinom i Solunom.

8. Kastraki

meteori izletMnogo autentičnije od Kalambake (koja se nalazi na samo dva kilometra), netaknuto selo Kastraki je sagrađeno na padini između dve masivne stene i atrakcija je samo po sebi. Kolibe sa crepovima i drvenim prozorima sagrađene su u 19. veku i Kastraki je zaštićeno selo, tako da je gradnja novih kuća zabranjena. U ovom selu možete naći sobe za izdavanje i dosta tradicionalnih taverni. Odavde obeležene staze vode do manastira Meteori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here