ostrvo barbados

Ostrvska  država na granici Karipskog mora i Atlanskog okeana Barbados, ubraja se u  najpopularnije turističke destinacije sveta, a takođe je i jedna od država sa najvišim standardom.  Ostrvo vulkanskog porekla poznato je po svojoj očaravajućoj koralnoj obali i egzotičnoj prirodi, bistrom plavom moru i suncu koje greje čitav dan, neverovatnoj lepoti, nestvarno lepim plažeama i bogatoj istoriji i kulturi.

Unutrašnjost ostrva krase i prostrane plantaže šećerne trske, zahvaljujući kojima se boje ostrva menjaju od zelene do zlatno žute tokom cele godine.

Glavni grad ostrva je Bridžtaun, smešten na  jugozapadnom delu obale.

ostrvo barbadosNa zapadnoj obali prepunoj peskovitih prostranstava i lepih litica nalaze se luksuzni hoteli i najbolji restorani, u kojima odmor provode turisti većih platežnih sposobnosti,dok je  južna obala dosta jevtinija, može se  pronaći  smeštaj po vrlo pristupačnoj ceni,što   pogoduje  letovanju mlađe populacije. U centralnom delu ostrva nalaze se brdoviti predeli, bujnog pejzaža, sa fascinantnim ostacima kolonijalne prošlosti,o čemu svedoče brojni muzeji  koji čuvaju ovu istoriju od zaborava. Za turiste kojima je uvek potreban andrenalin, pogodna je divlja istočna obala na kojoj mogu  surfovati, jedriti na dasci, roniti, planinariti i još dosta toga.Svaka obala je sama po sebi posebna.

Temperatura vazduha u zimskim mesecima  retko pada ispod 24 stepena. Turistička sezona traje od sredine decembra do sredine aprila i tada su cene najviše.

Barbados nudi  divne tropske vrtove koje vredi posetiti i bezbroj divnih peščanih plaža na kojima možete uživati. Pesak na plažama ne može se porediti sa onim sa Jadranskog mora. Dok koračate kroz vodu  more se ne muti, ostaje bistro, a pesak vam ne ulazi u sve moguće delove tela, već ostaje na dnu.

Boatyard plaža, je odličan izbor za potpun doživljaj nečega što ste samo na razglednicama videli.  More sa bezbroj nijansi tirkizne boje, kome kontrast  daje  beli pesak, koji nije potpuno beo,  već je pomešan sa malim  roze kristalima koji svetlucaju na suncu

Na plaži se nalaze  barovi, restorani, sportsko avanturističke zanimacije.Ukoliko krenete u istraživanje morskog dna piratskim brodom možete roniti sa kornjačama i posmatrati prelep podvodni svet koji će vas ostaviti bez daha. Saka plaža na  Barbadosu je javna i uglavnom izgleda kao sa razglednica iz raja.

Najpopularnije plaže za vodene sportove, koji su na Barbadosu popularni su Silver Sands, Long Beach i Silver Rock.

Noćni život na ovom ostrvu je nešto što ne treba propustiti, jer se neki od najboljih restorana na svetu nalaze  baš ovde. Sve do zore možete se zabavljati u nekom od brojnih klubova na plaži, u kojima su svi došli da se zabave i uživaju u muzici i društvu. Svaki turista može naći zabavu  po svojoj meri.Ne propustite  večernji šou Bajan Roots & Rhythms at the Plantation, koji prikazuje  istoriju Barbadosa, njihove susede i sadašnje stanje.

S obzirom da se propagira elitni turizam na celom ostrvu nalaze se golf tereni.

Mahagoni je ovde zaštićeno drvo. Šume mahagonija, čije ogromne razgranate grane, prekrivaju nebeski svod koji se jedva i nazire, prepune su životinja, od kojih su najzanimljiviji  majmuni, koje lokalni stanovnici dresiraju, kako bi zabavljali turiste, a njima priuštili blo kakvu zaradu. Kornjače su takođe jedna od atrakcija Barbadosa.

Najviši vrh ostrva je Mount Hillaby, sa koga se pruža spektakularan pogled.

Poseta Barbadosu ne bi bila potpuna bez obilaska glavnog grada Bridžtaun.

Ono što predstavlja najveću atrakciju glavnog  grada je marina Karinejdža , u kojoj možete  videti usidrene jahte, skupe restorane, a sa druge strane, preko mosta Čamberlein, upoznaćete istoriju grada i ostrva. U samom centru grada nalazi se vrhunsko delo gotičke arhitekture, Zgrada parlamenta, sagrađena od lokalnih korala, koja je ponos Barbadosa.

Šta još posetiti na Barbadosu?

Muzej Barbadosa

U muzeju smeštenom u vojnom zatvoru iz ranog XIX veka, prikazana je istorija ostrva u svim aspektima. Takođe u muzeju se nalazi i galerija afričke kulture i galerija za decu.

Plantažna kuća Sunbury

Kuća je sagrađena između 1660. i 1670. godine, od lokalnih koralnih blokova i balastnog kamena, koji su uzeti iz starih brodova koji su vršili prevoz šećera iz Barbadosa u Englesku. Kuća  je zadržala ambijent iz plantažne ere i opremljena je antikvitetima. Iza kuće možete videti  kolekciju kočija.

Rezervat divljih životinja Barbados

Šuma mahagonija u kojoj žive zeleni majmuni, kornjače, jeleni, rakuni, ptice i vidre. U velikom ograđenom prostoru  slobodno se šetaju paunovi, ćurke, papagaji, tukani, are,  flamingosi, pelikani. Karakterističnu floru i faunu ovoga prostora otkrićete u Nacionalnom parku Farley Hill i u Rezervatu divljih životinja.

Tyrol Cot

Bivši dom prvog premijera Barbadosa, je divan primer lokalnoh arhitektonskog stila.

Animal Flower pećina

U mestu Sent Lusi nalazi se pećina  pokrivena cvetovima morske anemone, po kojoj je i dobila naziv.

Harrison pećina

Spektakularna pećina geološka istorijaBarbadosa, prepuna je stalaktita, stalagmita, dubokih smaragdnih bazena i prekrasnih vodenih slapova.. Ne smete propustiti vožnju tramvajem kroz Harrisonovu pećinu.

Botanička bašta

Bašta ima izraženu faunu, što je čini jedinstvenom u odnosu na ostale botaničke bašte na Svetu.

Barbados je idealno  ostrvo za odmor, bogato divnim tropskim vrtovima, dugim peščanim plažama, ljubaznim štanovništvom koje  je ponosno na svoju zemlju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here