Torino je centar italijanske regije Pijemonte i grad automobila, čokolade, filma, muzeja, sporta, knjige, kraljevskih palata, barokne arhitekture, bogate istorije… Da li vam je još nešto potrebno uživanje u životu?
Zato krenite na putovanje u Torino!

DVORSKI TRG U TORINU
Centar torina je šarmantan srednjovekovni dvorski trg (Piazza stello), koji je okružen divnim palatama, nekadašnjim kraljevskim rezidencijama dinastije Savoja. Glavno je sastajalište meštana i turista, koji šetaju, odmaraju na klupama ili kraj fontana i uživaju u pogledu na okolne istorijske građevine.

putovanje u torino

 

MOLE ANTONELIJANA
Simbol Torina je kula visoka 167 metara iz 1889. godine. Nalazi se u centru grada služi kao orijentacija i danju i noću, pošto je potpuno osvetljena. Danas se u njoj nalazi Nacionalni muzej filma, Kula ima panoramski lift koji vozi do terase na njenom vrhu, odakle možete i uživate u pogledu na ceo Torino.

ČOKOLADA
Torino je poznat u svetu po čokoladicama “djandujoto”. Prave se po ceptu starom preko dva veka, od mešavine crne i mlečne čokolade, kojoj se dodaje specijalna pasta od lešnika koji se gaje u ovom kraju. Sve imaju isti oblik, koji podseća na čamac okrenut naopačke i uvijaju se u zlatni papir na koji se ispisuje naziv proizvođača.

MUZEJ FILMA
Nacionalni muzej filma smešten je u zgradi Mole Antonelijana, na pet sprava. U njemu možete da gledate filmske klipove iz udobnih stolica koje liče na krevete, da vidite filmske plakate kojih ta nekoliko stotina hiljada, slike sa snianja filmova, kao i razne predmete i odeću koju su se korstili u italijanskim fimovima.

STADION JUVENTUSA
Ponos Torina, ali i cele Italije je fudbalski klub Juventus, koji je osnovan 1897. godine. Novi stadion je napravljen 2011. godine i može da primi 41.000 gledalaca. U okviru stadiona, nalazi se muzej u kome semože saznati sve o razvoju kluba. Klub organizuje obilazak stadiona, kada se posećuju svlačionice igrača i tunel koji vodi do terena.

juventus putovanje u torino

 

PALATA MADAMA
Nalazi se na Dvorskom trgu i jedna je od nekadašnjih kraljevskih rezidencija.Danas se u ovoj zgradi nalazi muzej
u kome se mogu videti slike, statue, porcelan i drugi umetnički radovi iz perioda od srednjeg do XVIII veka. U ovoj
palati se, takođe, nalaze jedne od najspektakularnijih baroknih stepenica na svetu.

torino putovanje

 

ISTORIJSKI CENTAR FIJATA
U ovom centru je izloženo oko 70 prevoznih sredstava koji govore o razvoju najpoznatijeg italijanskog proizvođača automobila. Može se videti i prvi model auta, proizveden 1900. godine, kao i prvi traktor koji je
Fijat proizveo, kamion koji je prevozio italijanske vojnike u Prvom svetskom ratu i još mnogo toga.

IZLET DO VENARIJE

putovanje torino

Posetite mesto Venarija Reale, udaljeno nekoliko kilometara od Torina, i obiđite kompleks nekadašnje kraljevske dinastije Savoj iz XVII veka, koji se sastoji od ogromne barokne palate i predivnog parka. Sve je pod zaštitom UNESCO. Ova kraljevska rezidencija se smatra jednom od najlepših u Evropi. U njoj su danas muzeji, galerije i kulturni centri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here