Da li osećate gađenje svaki put kada putujete, bez obzira na prevozno sredstvo? Ako je odgovor potvrdan, onda definitivno patite od bolesti kretanja.

Bolest kretanja je veoma uobičajen problem i može predstavljati veliku smetnju osobama koje često putuju, kao i onima koji žele da uživaju u pošteno zasluženom odmoru.

Bolest kretanja dovodi do brojnih fizičkih simptoma, tako da vam kao iznenađenje može delovati činjenica da je njeno mesto porekla zapravo mozak.

U normalnim uslovima, oči, unutrašnje uho, koža i mišići šalju senzorne informacije mozgu. Koristeći te informacije, mozak utvrđuje da se telo kreće u određenom pravcu. Bolest kretanja nastaje kada telesni organi šalju oprečne informacije, koje mozak ne može protumačiti na odgovarajući način.

Uobičajeni simptomi bolesti kretanja su mučnina, bledilo kože, preznojavanje, povraćanje, vrtoglavica, glavobolja, pojačano lučenje pljuvačke i zamaranje. Simptomi obično prestaju nakon što se kretanje završi.

Postoje brojni lekovi koji se mogu kupiti bez recepta, kao i akupunkturni terapijski zahvati koji vam mogu pomoći da se izborite sa tom neprijatnom situacijom. Međutim, ta rešenja nisu uvek zgodna i jeftina. Umesto njih možete probati neke jednostavne kućne lekove kojima možete osujetiti nastanak gađenja pre nego što ono nastane.

1. Đumbir

Đumbir je popularan i efikasan kućni lek za bolest kretanja što duguje svom anti-emetičkom (sprečava gađenje, povraćanje) dejstvu. Đumbir pomaže varenju, što zauzvrat zaustavlja mučninu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu AmericanJournalofPhysiology – GastrointestinalandLiverPhysiology, 2003. godine, osobe koje su uzele suplement đumbira prenamerne stimulacije senzornih sistema vožnjom u zabavnom parku, su ispoljavale manje simptoma mučnine nego oni koji to nisu uzeli. Đumbir se može uzeti u puno oblika kako bi se sprečila bolest kretanja.
Napravite čaj od đumbira tako što ćete staviti nekoliko kriškica svežeg đumbira u lonče sa dve čaše vode. Kuvajte to 10 minuta, ocedite i dodajte kafenu kašičicu meda. Pijte ovaj čaj oko pola sata pre nego što krenete na put da bi sprečili pojavu simptoma bolesti kretanja.
Možete pomešati kafenu kašičicu soka od đumbira i soka od limuna i popiti pre putovanja. Ovu mešavinu možete uzeti ponovo kada osetite nelagodnost.
Alternativno, progutajte pola kafene kašičice fino iseckanog svežeg đumbira, sa ili bez meda, pola sata pre kretanja na put.

Napomena: Ako imate bolest srca ili ste trudni, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete sa uzimanjem đumbira.

2. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima alkalan i pH balansirajući efekat na organizam, koji vam može pomoći da obuzdate bolest kretanja.

Dodajte 2 kafene kašičice jabukovog sirćeta i 1 kašičicu meda u šolju mlake vode. Sve to dobro promešajte i pijuckajte polako pola sata pre polaska na put. Ovaj rastvor će vam umiriti stomak i staviti mučninu pod kontrolu.
Ako ste već dobili bolest kretanja, možete osvežiti svoj dah i sprečiti dalje povraćanje ispirajući usta rastvorom od pola čaše vode i kašičice jabukovog sirćeta.

3. Nana

Nana može puno pomoći kada se borite protiv simptoma bolesti kretanja. Mentol u sastavu nane smiruje stomačne mišiće i umanjuje mučninu, olakšavajući na taj način bolest kretanja.

Ispijanje šolje jakog čaja od nane pre polaska na put je vrlo efikasan lek protiv bolesti kretanja. Samo dodajte jednu supenu kašiku suvih listića nane u šolju ključale vode, ostavite da se natapa pola sata, procedite, dodajte kašičicu meda u to i vaš čaj je spreman.
Otapajte polako pepermint bombonu u ustima. Ovaj jednostavan trik će biti vrlo efikasan, čak i ako je mučnina već počela.
Takođe možete kanuti nekoliko kapi esencijalnog ulja nane na maramicu i to mirisati svaki put kada osetite potrebu da se odbranite od mučnine i povraćanja.

Primedba: Nana može inter-reagovati sa nekim lekovima, pa se zato posavetujte sa svojim lekarom pre nego što počnete sa korišćenjem lekova od nane.

4. Limun

Svež limun i svež sok od limuna sadrže limunsku kiselinu koja može smiriti mučninu u stomaku i smanjiti povraćanje tokom putovanja. Čak i miris limuna može doneti olakšanje, pošto on stimuliše više centre u mozgu koji onda blokiraju problem.

Pomešajte sok od jednog limuna sa čašom mlake vode. Dodajte supenu kašiku meda i dobro promešajte. Polako ispijajte pre polaska na put i za vreme putovanja.
Takođe možete povremeno sisati krišku limuna ili koru od limuna prilikom putovanja.
Iscedite sok iz jednog limuna u šolju tople pirinčane vode. Dodajte malo soli i ispijte mešavinu pre polaska na put.

5. Zelena jabuka

Pektin iz zelenih jabuka pomaže u neutralisanju kiseline u želucu, što ga čini vrlo efikasnim u sprečavanju bolesti kretanja. Takođe, prirodni šećer iz zelenih jabuka umiruje stomak.

Iscedite sok iz 2 zelene jabuke.
Dodajte u to sok od pola limuna i prstohvat crne soli, poznate i pod nazivom crna indijska so.
Pomešajte sastojke dobro i ispijte pre nego što pođete na put.

Ako za vreme putovanja počnete da se osećate loše, pijuckanje soka od zelene jabuke će pomoći da se stanje popravi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here