Poluostrvo Bodrum se nalazi na zapadnoj obali Turske i širom Bodruma dominira evropski uticaj.
Oivičeno je kristalnom vodom Egejskog mora i nalazi se na 20 minuta od najbližeg grčkog ostrva Kos. Bodrum je veoma šarenolik i zanimljiv u svakom pogledu; potrebno je dosta strpljenja da ga potpuno istražite i iskusite sve što on pruža.

Sam Bodrum ima izuzetno bogatu istoriju – i „otac istorije“, Herodot, rođen je ovde. Na Bodrumu se nalazilo jedno od antičkih sedam svetskih čuda (Mauzolej u Halikarnasu), a sada se u njemu nalazi čuveni Muzej podvodne arheologije, smešten u renoviranoj Bodrumskoj tvrđavi (Tvrđava Sv. Petra).

Šta sve razgledati i raditi u Bodrumu ?

odmor u bodrumu
Najbolje je da na samom početku odmora u Bodrumu isplanirate šta ćete raditi kako biste se lakše prilagodili na tamošnji tempo i način života.

Mini krstarenje brodićem

Svako mesto na bodrumskom poluostrvo nudi niz ponuda za jednodnevnu plovidbu čamcem ili brodićem. To svakako treba da isprobate, pitanje je samo šta tačno želite. Zato se raspitajte pre nego što krenete. Izbegavajte jeftine aranžmane koje nude turistički vodiči jer to obično podrazumeva mlaku „zabavu“ i loš ručak na brodu. Umesto toga, idite direktno u luku (najbolje pre 10 ujutru ili posle 6 popodne) i raspitajte se direktno kod vlasnika nekog brodića. Izaberite manji brod, koji prima najviše 10-12 putnika, jer to podrazumeva najbolji provod – opuštajuću plovidbu, uživanje u vetru i jedrenju Egejskim morem. Usput ćete verovatno čuti i dosta drugih korisnih saveta i preporuka od kapetana i ostalih putnika.

Tursko kupatilo

Skoro svi veći hoteli imaju svoje hamame u okviru spa centara. Takođe, postoje i izdvojena, gradska kupatila, poput Bodrumskog i Rajola hamama. Za one manje pitajte meštane.

Bardakči hamam je najstarije tursko kupatilo, sagrađeno sredinom 18. veka, u ovom regionu i nalazi se u zabačenijem delu Bodruma. Posetite ga bar da biste videli skroman, starinski izgled i iskusili pravi ugođaj kupanja u hamamu. To nije iskustvo poput posete spa centru. Samo kupatilo je malo i neugledno, a u „vrućoj sobi“ nalaze se i muškarci i žene. Nema preterano ljubaznog osoblja kao u hotelu i svega što ide uz to, ali kada stignete do masiranja, to će biti izvedeno snažno, vešto i stručno. Dosta ljudi se slaže da je od svih hamama u Istambulu i u ovom području Bardakči najbolji.

Bodrumska tvrđava

Pre 40 godina, tvrđava je bila u ruševinama; međutim, danas je potpuno renovirana i predstavlja ponos Bodrumskog zaliva. Sem što je u njoj smešten Muzej podvodne arheologije, veoma je visoka i sa nje se pruža fantastičan vidik na širu okolinu.

Okolina Bodruma

bodrum odmor
Iako većina turista ostaje u samom gradu jer u njemu postoji čitav spektar turističkih atrakcija (da ne pominjemo restorane i noćni život), malo duža šetnja kaldrmisanim ulicama odvešće Vas u potpuno drugi svet – tamo ćete naći manje restorane u kojima se služi tradicionalna turska hrana uglavnom lokalnom stanovništvu. Ovde ćete potrošiti manje novca, opustiti se i, što je najbitnije, osetiti pravu atmosferu u turskom restoranu. Nekoliko najbližih mesta, dalje od glavnih turističkih centara, koja zaista vredi posetiti su Gundogan, Kudžukbuk, Kadikalesi, Gumušluk i Akijarlar. Još dalje se nalaze mesta Derekoj i Dagbelen, gde ćete teško naći osobu koja govori engleski i teško ćete se sporazumeti oko onoga što želite da poručite, ali iskustvo je svakako dobro – osetićete turski način života, gde nema „zapadnjačke“ žurbe na kakvu ste verovatno navikli.

Nacionalna kuhinja

Ono što svakako morate probati na odmoru u Bodrumu jeste kebab – meso čiji će Vam se sokovi slivati niz ruku dok ga jedete. Pravi turski kebab je daleko ukusniji nego njegove „kopije“ širom sveta, pravi se od piletine i u Bodrumu ga možete kupiti na gotovo svakom ćošku.

Doručak

U većini restorana služi se tradicionalni turski doručak koji uključuje slani sir i masline uz dodatak ukusnog svežeg paradajza ili nekog drugog sezonskog povrća, sa svežim hlebom i domaćim džemom ili nekom drugom poslasticom.

Ručak

Ako želite jeftin i brz ručak, posetite neku od obližnjih lokanti kako biste probali „seljački“ turski ručak, činiju belog pasulja sa sezonskom salatom. U lokantama obično ni nema menija i retko ko govori engleski jezik, ali hrana je domaća i sveža, jeftina i ukusna.

Meze za večeru

Tradicionalna turska večera u ovom delu države počinje hladnim predjelom (meze) nakon čega ide toplo predjelo, a zatim riba po izboru i salata.

Ne idite iz Bodruma dok ne probate…

Gozleme (vrsta kolača ili pite, slična palačinkama). U mnogim lokantama ćete u ponudi naći gozleme, ali su ukusnije one koje se prodaju na uličnim kioscima i pijacama. Gozleme su obično punjene mešavinom sira, povrća i mesa. Ovo je najčešća hrana u Turskoj koja se može kupiti na ulici.

Putovanje po okolini Bodruma

Najjeftiniji vid međugradski vid transporta po poluostrvu su dolmuši (mini-busevi). Ovi mali kombiji su brzi i red vožnje je prilično dobar. Iako su često pretrpani meštanima i u njih jedva možete ući – sve je to deo zabave. Tokom letnje sezone dolmuši idu gotovo celog dana. U svakom gradu postoji centralna stanica, kao i niz stanica po celom gradu. Iako na ekranu imate istaknutu rutu i cenu karte, uobičajeno je da kartu kupujete tako što ćete „poslati“ novac vozaču preko drugih putnika, a kartu i kusur dobijate nazad istim „putem“.

Najbolje vreme za posetu Bodrumu

Iako je jek turističke sezone u julu i avgustu, temperature dostižu i do 38° Celzijusa, a u većim gradovima poput Bodruma vlada užasna gužva, pogotovo u pešačkim zonama namenjenim šopingu. Zato je preporučljivo ići pred ili posle sezone, u junu ili septembru, kada je još uvek toplo, javni prevoz čest i redovan, a gužve daleko manje.

Standardne ekskurzije

bodrum letovanje
Čim stignete, turistički vodiči će Vas obasuti ponudama za turističke ekskurzije. Jedna od najpopularnijih je jednodnevni odlazak u Efes. Put u jednom pravcu traje oko tri sata, što Vam ostavlja oko pola dana da obiđete ovaj poznat antički grčki grad. Međutim, mnogo je bolje da iznajmite kola i sami odete u Efes. U nekom obližnjih mesta možete prespavati, a usput se i okupati se na nekoj od plaža u poznatom letovalištu Kušadasi.
Ako ste ljubitelj antičkih mesta, u blizini poluostrva, na suprotnoj strani od aerodroma u Bodrumu nalazi se drevni grčki grad Lasos, a na planinama iznad Bodruma Pedesa. Iako nijedan od njih nije popularan kao Efes, svakako ih vredi videti. Do Pedese možete i planinariti od samog Bodruma, a do Lasosa možete stići kolima za sat i po vremena.

Za kraj…

Poluostrvo Bodrum je naizgled skupo letovalište koje mami bogate turiste da troše novac na skupe ture brodovimai i all inclusive hotele. Međutim, uz malo truda i raspitivanja kod lokalnog stanovništva možete tamo naći jeftin smeštaj, restorane i provesti divan odmor. Kada su u pitanju turistički obilasci, slobodno možete zanemariti ono što Vam pričaju turistički agenti – u svaki obilazak možete sami otići dolmušem, što će verovatno još više doprineti avanturi. Ne samo da ćete uštedeti novac, već sami pravite raspored kakav Vama odgovara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here