Transilvanija. Srce Rumunije. Domovina Brem Stokerovog grofa Drakule. Da, Transilvanija se najčešće povezuje sa grofom Drakulom, ali putovanjem kroz srce Rumunije ćete otkriti da je Transilvanija zapravo jedan od najlepših evropskih neotkrivenih turističkih bisera. Od predivnih vidikovaca Karpata, sve do gradova i sela bogatih istorijom, Transilvanija je zaista jedinstveno mesto na svetu.

Navodimo 5 najlepših mesta u Transilvaniji.

1. Zamak Peleš

putovanje u transilvaniju
Smatra se da je „daleki rođak“ svetski poznatog nemačkog zamka Nojšvanštajn; Peleš je jedan od najlepših zamaka evrope. Sagrađen kao letnja rezidencija za rumunskog kralja Karola I, Peleš je prizor kao sa razglednice – zaista oduzima dah, sa koje god strane da ga posmatrate.
Peleš i ostatak kompleksa zamka su otvoreni za posetioce koji uživaju u neorenesansnom arhitektonskom stilu, gotskim skulpturama i baštama kao iz praistorije. Kompleks se nalazi na 20 minuta hoda od grada Sinaja. Odatle možete polako krenuti, razgledati okolinu, platiti vodiča koji će Vas odvesti u obilazak kompleksa zamka i opustiti se u predivnim predelima kojima je dvorac okružen.

2. Planinarenje na Karpatima

transilvanija putovanje
Iako je Transilvanija možda nepoznata običnim turistima, mnogo je poznatija među ljubiteljima planinarenja. Postoji na desetine različitih destinacija za planinare – od Postavuruja do Moldoveanua, uključujući sve planine i vrhove između, ali za one koji idu prvi put postoji nekoliko mesta od kojih treba početi.
Započnite od spomenika Krst heroja, koji se nalazi na vrhu planine Karajman. Sagrađen je kao spomenik žrtvama u Prvom svetskom rata i sa njega se pruža jedinstven pogled, što privlači sve planinare koji su krenuli na planinarenje južnim Karpatima. Ovo je zaista nezaboravan vidikovac koji nećete naći nigde više na svetu, zato ako idete na planinarenje u Transilvaniju, odvojte vreme da se popnete i do ovog čudesnog spomenika.
Još jedno nezaobilazno mesto u ovom delu jeste nacionalni park Pjatra Krajuluj, poznat i kao Kraljeva stena. Ovo je dom stotina različitih vrsta biljaka i životima i u parku cveta „divljina“ gde god da se okrene. Ovaj park je zapravo Veliki karpatski projekat za razmnožavanje i očuvanje ugroženih vrsta mesojeda i u njemu živi hiljade medveda, vukova i risova (srećom, ne blizu mesta za posetioce).

3. Zamak Bran

dvorac grofa drakule
Naravno, poseta Transilvaniji ne bi bila potpuna ako ne bismo uključili i grofa Drakulu. Iako je knez Vlad Cepeš III, inspiracija za lik grofa Drakule – ovde provodio relativno malo vremena, zamak Bran je postao nezaobilazna turistička atrakcija za sve ljubitelje ovog lika koji žele da bliže „upoznaju“ grofa Drakulu. Predivan spoj arhitekture, kulture i umetnosti, „Drakulin zamak“ je još jedan rumunski zamak u kom ćete se osećati kao u snu.
Nalazi se u blizini grada Brašova, koji takođe vredi posetiti ako ste već u poseti zamku Bran. U Brašovu se nalaze neka najlepša zdanja u Rumuniji, vedrih boja koje „osvetljavaju“ grad. Ovo je definitivno jedan od najlepših evropskih gradova – odande se pruža takav pogled na Karpate da ni najbolji holivudski scenografi ne bi mogli da osmisle ovako živopisnu scenu. Obavezno ga posetite nakon obilaska zamka Bran.

4. Sibinj i Singišvar

putovanje transilvanija
Manje poznati od nekih većih gradova u Transilvaniji, ali podjednako lepi, Sibinj i Singišvar su gradovi za koje sigurno nećete zažaliti ako ih posetite. Izabran za evropsku kulturnu prestonicu za 2007. godinu, Sibinj je svakako san svakog strastvenog turiste. Iako još uvek relativno nepoznat, Sibinj sve brže postaje poznat kao jedan od najlepših gradova Evrope. Nalazi se na kraju Transfagaraškog autoputa koji ga spaja sa Brašovom, a predeli oko autoputa su takođe kao sa razglednice.

Navodno rodno mesto Vlada Drakule, Singišvar je grad u srednjovekovnom stilu u kom najbolje možete videti kako izgleda život u ruralnoj Rumuniji. Ovo je prava slika života u Transilvaniji, posebno kad su u pitanju kulinarski specijaliteti i tradicionalna rumunska kuhinja.

5. Kluž Napoka

Za razliku od prethodnih gradova o kojima smo pisali, koji se nalaze u središtu Transilvanije, Kluž se nalazi na granici Transilvanije. Ovo je jedan od većih gradova u Rumuniji i najveći je studentski centar. Zbog velikog broja studenata koji tu žive, Kluž je postao moderniji grad, ali je ipak zadržao mnogo transilvanskog šarma. Prošetajte gradom i naićićete na bezbroj kafića, muzeja, crkvi i fešti. U kombinaciji sa fantastičnom arhitekturom i gužvom na ulicama, šetnja Klužom je avantura sama po sebi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here