putovanje na island

Iako putovanje na Island nije nešto o čemu mašta apsolutna većina naših turista, ova zemlja leda i vatre, je odavno jedna od najprimamljivijih turističkih destinacija na svetu, ne samo za avanturiste željne uzbuđenja, već i za ljubitelje prirode koji žele da vide nešto drugačije.

Putovanje na Island je specifično i nezaboravno iskustvo.Ovde ćete otkriti aktivne vulkane, gejzere, tople izvore, glečere, ledena polja i fjordove – sve na samo ovakom malom ostrvu koje leži na ivici Arktičkog kruga i koje je jedna od najaktivnijih vuklanskih područja na svetu.

Vulkani i ostale seizmičke aktivnosti redovno uništavaju delove ove zemlje. Nedavno, 1963. godine, iz mora na jugu ostrva pojavilo se novo ostrvo Surtsni. Međutim, Islanđani su ovo okrenuli u svoju korist i iskoristili geotermalnu energiju za grejanje. Rezultat svega ovoga jeste da je vazduh neverovato čist, a ovi iskonski pejzaži ostali su netaknuti i daleko od moderne eksploatacije.Ako želite putovanje za pravi doživljaj prirode bez za turiste našminkanih gradova i predela Island je prava destinacija!

Gledanje kitova u Rejkjaviku

Island putovanjeBez obzira na to za kada planirate putovanje na Island, možete gledati kitove tokom cele godine, iako je najlepše leti posmatrati ove nežne divove. Tokom toplijih meseci, i danju i noću možete gledati kitove, a pravi je doživljaj posmatrati ih na ponoćnom suncu. Postoji 80-95% šanse da ćete videti ova veličanstvena bića, u zavisnosti od doba godine. Što je najbolje od svega, kitovi se obično pojavljuju u blizini čamaca, tako da u potpunosti možete uživati u ovom prirodnom spektaklu. Možete uživati i u drugim turama na okeanu – posmatranju ptica i posetama okolnim ostrvcima.

Plava laguna, Grindavik

putovanje na islandNa samo 40 minuta vožnje od Rejkjavika nalazi se ovo prirodno čudo – geotermalna banja koja je nezaobilazna ako posetite Island. Ovde možete da se kupate u ovoj čudesnoj, svetloplavoj vodi. Čitava industrija Plave lagune vrti se oko ove atrakcije, koja je postala popularna 1976. godine. Podzemne vode koje izlaze na zemlju u vidu termalnih izvora su tople oko 37-39°C, i izvrsne su za zdravlje i za kožu. Osim kupanja u ovom čudesnom okruženju, tu su i prodavnice koje prodaju raznovrsne proizvode za kožu, spa centri i restorani. Ako se nađete na Islandu, ne propustite da posetite ovo mesto.

Spektakularni gejzeri

island gejzeriNa 50 minuta vožnje od Rejkjavika, nalazi se gejzer Stroker (po kom su nazvani i ostali gejzeri), najpopularniji gejzer u celoj državi i poznat u čitavom svetu. Ovo područje sa aktivnim termalnim izvorima nalazi se na jugozapadu Islanda, u blizini reke Hvitau, i veoma je popularno među turistima a mnogi kreću na putovanje na Island baš zbog ovih atrakcija. Bazeni sa ključalim blatom i oko 100 ostalih, manjih gejzera su velika atrakcija. Na svakih nekoliko minuta, Stroker izbacuje vodu i do 30 metara u vazduh.Vredi posetiti nedavno otvoreni Gejzerski centar kako biste videli izložbe i informativne prezentacije. Interesantno je iskustvo i probati „gejzerski hleb“, koji se pravi od ražanog brašna i peče se pod zemljom 24 sata. Posetioci mogu jesti i barena jaja koja se kuvaju u gejzerskoj vodi.

Polarna svetlost – Aurora Borealis

ostrvo islandPolarna svetlost, ili Aurora Borealis, je među najpopularnijim turističkim atrakcijama na Islandu. Polarna svetlost je vezana za solarni vetar, nalet jona koji se šire od sunca. Ove čestice „zarobljava“ zemljino magnetno polje i one se mešaju sa atmosferskim česticama, što dovodi do pojave velikih krugova oko polova. Ovo spektakularno prirodno svetlo se najbolje vidi sa usamljenih mesta i posebno je impresivno tokom pojačane sunčeve aktivnosti. Naravno, nema garancije da ćete videti ovo svetlo. Potrebni su adekvatni atmosferski i vremenski uslovi, kao i sasvim čisto nebo. Ako imate sreće, možete videti polarnu svetlost. Vidljiva je uglavnom sa celog Islanda od sredine septembra do početka aprila ako vas zanima ova atrakcija najbolje je da svoje putovanje na Island isplanirate za taj period.

Nacionalni park Landmanaligar

kada ici na putovanje na islandNa jugu Islanda, 180 kilometara od Rejkjavika, nalazi se nacionalni park Landmanaligar, jedna od najposećenijih turističkih destinacija na Islandu. Glavne atrakcije ovog mističnog pejzaža koje vredi posetiti su raznobojne riolitne planine, vulkan Hekla i ogromna polja lave. Šetnje i jahanje konja su popularne aktivnosti i možete ići u šetnju koja traje nekoliko sati, ali i nekoliko dana. Put je otvoren u periodu od juna do septembra pa ako vam se sviđa nešto poput ovoga opredelite se za putovanje na Island u tom periodu. Planinska loža može da primi do 75 ljudi. Uživajte u netaknutoj prirodi i spektakularnim pejzažima.

Vulkan Maelifel i glečeri Mirdalsjokul

island vulkaniJužno od Landmanaligara nalazi se glečerski park Mirdasjokul, koji, iz bezbednosnih razloga, možete posetiti samo leti. U ovom području pada mnogo kiše, posebno tokom zime kada su putevi dosta loši. Vulkan Maelifel je dragulj u kruni ovog divnog, glečerskog predela. Savršen oblik šišarke daje Maelifelu izgled klasičnog vulkana, a tokom toplih meseci, bujno zelenilo prekriva ovaj vulkan, dajući mu gotovo nadrealni izgled. Ovaj park je pun vulkana, toplih izvora i sličnih prirodnih čuda. Zapadno od Mirdasjokula nalazi se manji glečer, Eijafjalakul. Najbolji i najuzbuljiviji način da doživite ovo područje je vožnja snoumobilom.

Ledena pećina u nacionalnom parku Vatnajekul

island ledena pecinaNa jugu Islanda nalazi se nacionalni park Vatnajekul, zemlja glečera i očaravajućih ledenih pećina, koja privlači avanturiste sa svih meridijana. Ovaj veliki nacionalni park je podeljen u četiri dela i glavna atrakcija je glečer Vatnajokul. Ovde ćete naći mnoštvo turističkih centara, od kojih su ledena pećina Skaftafel i Hefn otvorene tokom cele godine, a Skriduklastur i Jekulsaurgufur zatvorene tokom zime. Najbolje vreme da posetite ledenu pećinu Skaftafel je tokom zime, kada jake kiše speru gornji sloj sa glečera. Ako dođete u pravo vreme, zateći ćete pećinu okupanu čudesnim, plavim svetlom. I van sezone se organizuju turistički obilasci.

Vulkanski krater Askja

island zanimljivostiU severnom delu nacionalnog parka Vatnajekul, nalazi se geotermalno jezero u vulkanskom krateru Askja. Ako ste dovoljno hrabri da uronite u aktivan vulkan, ovo je pravo mesto za vas. Askja je velika ček 50 kvadratnih kilometara. Okolni planinski masiv nastao je vulkanskom aktivnošću i jezero je nastalo delimično zbog erupcije vrelog pepela koji je pao u glavni krater vulkana. Voda u Vitiju, geotermalnom jezeru i vulkanskom krateru, je topla oko 30°C. Obale mogu biti veoma klizave, posebno kada je toplo.

Vodopad Detifos

island putovanjaDetifos se nalazi u severnom delu nacionalnog parka Vatnajekul i ovaj živopisni pejzaž će vas ostaviti bez daha. Visok 45 metara i širok oko 100 metara, ovaj vodopad se smatra jednim od najmoćnijih u Evropi. Najbolje je do njega doći sa istočne strane reke Jekulsa, gde je put bolji. Tu je i manji vodopad Selfos, sa padom od oko 10 metara. Ispod Detifosa nalazi se vodopad Hafragilsfos, visok 27 metara. Najbolje je voziti, a ne ići peške, ako želite da vidite Hafragilsfos.

Vodopad Gulfos

island slikeVeličanstveni vodopad Gulfos nalazi se na sat i po vremena vožnja zapadno od rejkjavika. Reka Hvitau ulazi u kanjon i preko tri stepenaste terase stvara ogromnu bujicu. Gulfos ima dve kaskade, od kojih je gornja visok 11, a donja 21 metar. U proseku, preko ovih kaskada padne 109 kubnih metara vode u sekundi, a zabeležene su i teže poplave sa količinom vode dvadeset puta više od proseka. Upozorenje: ovde nema puteva i barijera, samo ovaj spektakl u kome možete uživati u prirodnom okruženju.

Akurejri

island turisticke atrakcijeNa severu zemlje, Akurejri leži između planina u najvećem frojdu na Islandu, oko 40 kilometara južno od Arktičkog kruga. Ovo naselje ima 18.000 stanovnika. Leti temperatura obično dostiže oko 25°C, a zimi pada mnogo snega i dosta je gladno, ali ipak preovlađuje mirno vreme. Zbog izolovanosti ovog grada, ovde cveta kulturni život i zabava, a ima i dosta prodavnica sa firmiranom robom. Ovo je najbolje skijalište u zemlji. Turističke atrakcije su muzej, Avijatičarski muzej i aerodrom.Mali broj ljudi kojima putovanje na Island organizuju agencije posećuje ovo mesto.Ali ako sami organizujete svoje putovanje obavezno posetite ovo mesto.

Prirodni rezervat i jezero Mivatn

island sta videtiAko krenete na istok iz Akurejrija, nakon nešto od sat vremena vožnje stižete u područje puno jezera, poznato po bogatoj fauni, mnoštvu ptica i ogromnim, plitkim jezerima. Po nekim procenama, ova jezera su nastala pre oko 2.500 godina nakon teže vulkanske erupcije. Danas ovde i dalje ima aktivnih vulkana, a poslednja erupcija se dogodila tokom osamdesetih godina prošlog veka. Sumporna pena, bazeni sa blatom i formacije od lave čine ovaj pejzaž jedinstvenim. Ime „Mivatn“ doslovno znači „voda sa mušicama“, što je asocijacija na mnoštvo mušica, posebno tokom leta, tako da ako se zaputite ovde, ponesite sa sobom kremu protiv ujeda insekata. Ovaj deo Islanda je raj za ljubitelje ptica.

Perlan (opservatorija)

sta posetiti na islanduNekada mesto divovskih tankova za termalnu vodu, Perlan je jedna od značajnijih turističkih atrakcija u Rejkjaviku. Ova zgrada se nalazi na brdu Oskjuhi i okružuje je žak 176.000 stabala. Ovo brdašce je predivno, puno biciklističkih i staza za šetanje. Iz opservatorije se pruža fantastičan pogled na grad. Ovde možete ručati u nekom od restorana i kupovati stvari u suveninicama. U Perlanu se redovno održavaju koncerti i izložbe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here