Malo ostrvo Patmos se nalazi u Egejskom moru, odmah južno od ostrva Samos, a severno od Lerosa, u blizini turske obale. Jedno od najsevernijih ostrva arhipelaga Dodekanez, se može smatrati gotovo elitnim, poput susednog Samosa, još jednog ostrva u Egejskom moru. Patmos je dovoljno malo ostrvo da turisti mogu boraviti u centralnom, brdovitom delu Hori, a da ipak mogu videti gotovo celo ostrvo, pogotovo poznate zalive.

ostrvo

Patmos je poznat i po istoriji – ovde je prognan Sveti Jovan i u jednoj od pećina je pred smrt napisao „Otkrivenje Jovanovo“. Ova pećina je sada na neki način vrlo popularno mesto za hodočasnike.
Iako je malo, ovo ostrvo ima vrlo primamljive pejzaže, i više odličnih plaža, ali na samo nekoliko možete stići bez problema.

Glavna luka se nalazi u Skali, tik ispod Hore, i gotovo da spaja severni i južni deo ostrva. Kombinacija duboke vode u luci u Skali i religijske turističke atrakcije na brdu u Hori čini Patmos jednom od glavnih „stanica“ mnogih kruzera koji često stanu u Skali i zaustave se da bi putnici sa broda mogli da obiđu ostrvo.

luka patmos

Glavne plaže na Patmosu se nalaze na istočnoj obali, i severno i južno od Skale, i većina je smeštena u zavučenim lagunama sa malim ostrvcima duž obale, što im daje još veću romantičnu čar.

Samo 12 kilometara dugačak put koji ide od glavne luke u Skali je prohodan svuda. Kolima možete stići do skoro svake plaže na ostrvu i ići skoro svakim putem, koji su, iako uski, generalno u dobrom stanju.

Patmos je „otkrovenje“ na više načina, ali je ipak najpoznatije kao „sveto ostrvo“ na kom je Sveti Jovan napisao poslednju biblijsku knjigu

Manastir Sv. Jovana dominira ovim ostrvom i pećina u kojoj je ovaj svetac živeo se ograđeni su kao značajna religijska zdanja

manastir patmos

Patmos ima nekoliko vrlo popularnih plaža i predivne pejzaže koji mogu parirati onima na mnogo većim i popularnijim ostrvima

Iako do ostrva redovno stižu trajekti, Patmos delimično ostaje „zabačen“ kad je u pitanju masovni turizam, tako da je zadržao dosta tradicionalnog grčkog „šarma“ i kulture

Plaže na Patmosu

Patmos je „u zapećku“ u poređenju sa većim turističkim centrima; ovo je malo, predivno ostrvo sa odličnom mrežom puteva, živopisnom lukom i nekoliko dobrih plaža sa finim peskom. Duboke, zaklonjene pećine čine da ostrvo deluje poput velike slagalice, gde je Sveti Jovan, u izgonu, napisao biblijsku „Knjigu otkrovenja“. Kruzeri se često zaustavljaju u luci u Skali kako bi turisti mogli da posete manastir na brdu i pećinu gde je ovaj svetac živeo. Oni koji ostaju duže na ostrvu mogu uživati u mirnim, peščanim lagunama, laganim šetnjama i miru i tišini ostrvu.

plaze

Plaže na severnom delu Patmosa

Tanka „traka“ zemlje u Skali razdvaja ostrvo na severni i južni deo. Oba dela su brdovita i na oba dela se nalazi dosta lepih plaža. Najbolje plaže na severnom delu ostrva se nalaze na istočnoj obali, sa poznate tri plaže u zalivu odmah severno od skale, dok se neke manje posećene, ali svakako fantastične plaže, nalaze u Geranosu. Nešto manje popularne i manje posećene plaže se nalaze na severnoj i zapadnoj obali Patmosa.

Luka Skala

Glavna luka na Patmosu je Skala, gde je vazduh prilično čist i odatle se širi po celom ostrvu. Pošto je u zalivu, dovoljno je velika da ovde mogu da pristaju i veliki kruzeri, kao i drugi brodovi, trajekti i ribarski čamci.

Trajekti pristaju na betonske dokove, što je gotovo nezamislivo, jer glavni trg u Skali uopšte ne deluje tako – prekriven je baštama kafića u kojima vise kavezi sa pticama koje cvrkuću ispod velikih, belih suncobrana.

patmos ostrvo luka skala

Ispod trga kreće lavirint uskih ulica koje idu u svim pravcima i u njima se nalazi mnoštvo malih prodavnica u kojima možete kupiti sve – od turističkih suvenira i nakita do posebno izrađenih religijskih predmeta čija su tematika Hora i sveta pećina Svetog Jovana (ovde uglavnom kupuju turisti koji dolaze sa kruzera).

Mnoštvo prodavnica sa rafovima punim odeća, naočara za sunce i rukotvorina se nalaze među gomilom kafića na dokovima na kojima pristaju kruzeri i ceo prizor deluje magično. Prazne, bele ulice najednom postaju pune gužve u kojoj se turisti guraju.

Kratka šetnja ka unutrašnjosti ostrva otkriva mali lavirint belih kuća koje idu ka brdu. Izgledaju fantastično izdaleka, ali kada im se približite vidite da su to ipak kuće od cigala okrečene u belo.

patmos ulica

Uska, ali izdužena peščana obala na severu luke deluje dosta življe sa gomilom kafića sa baštama u senkama tamarisa, ali se manja plaža nalazi iza bučnog glavnog puta. U blizini se nalazi dosta boljih plaža.

Selo Hora

Hora je lavirint krivudavih, srednjovekovnih uličica koje okružuju impozantan manastir Sv. Jovana, poput tvrđave, koji se nalazi iznad Skale i dominira čitavim ostrvom Patmos. Na neki način sablastan, jer je neobojen, svuda je beo, a vrata su obojena u sivu ili crnu boju i okružen je drvećem, cvećem i prirodnom, divljom vegetacijom.

Ulice u kojima su zabranjena motorna vozila su uske, ponekad deluju klaustrofobično i okružuju strmo brdo u ovom haotičnom lavirintu – što je podsetnik na vremena kada su morem i ostrvima harali pirati – i lako je potpuno se izgubiti u ovim ulicama. Pogled na čitavo ostrvo će vam oduzeti dah kada sednete da se odmorite u nekom od malih kafea ispod manastirskih zidima, dok se nešto romantičnije taverne „kriju“ ispod, na malim trgovima.

patmos letovanje putovanje

Mali, ali impresivan manastir Svetog Jovana Krstitelja se nalazi na vrhu Hore i u njemu se nalaze odlično očuvane freske i ikone. Bitno je samo da izbegnete gomile turista sa kruzera koji dolaze ovde, kada je mesto prepuno i jedva šta možete videti.

Na pola puta ka manastiru, na strmom i vetrovitom brdu na putu prema Hori je Pećina Apokalipse, za koju se smatra da je Sveti Jovan ovde napisao „Knjigu otkrovenja“.
Posetioci mogu ući u pećinu gde se smatra da je Sv. Jovan pisao svoja religiozna predskazanja. Iz Skale i okoline ima dosta taksija koji voze do pećine, a svakodnevno postoje i polasci autobusom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here