ohridsko jezero putovanje

Ohridsko jezero je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Evropi, i smatra se da je staro tri miliona godina. Dugačko je oko 30, a široko oko 15 kilometara, i delimično pripada i Albaniji. Pošto pokriva 358 kvadratnih kilometara, mnogo više izgleda kao more nego kao jezero. Ohridsko jezero je svakako najlepše posmatrati iz čamca. Odatle ćete videti crvene crepove na kućama, crkvene tornjeve (smatra se da je ovde nekada bilo 365 crkava – po jedna za svaki dan u godini) i predivni zamak cara Samuila.

Ohrid je polako od makedonskog religioznog centra postao najveće turističko mesto u zemlji. Ako želite da posetite Ohridsko jezero, učinite to što pre, jer se planira preuređenje obala, što će verovatno zauvek promeniti ovaj miran i tih grad.

ohridsko jezero putovanjeTokom jeseni, zime i proleća, Ohrid izgleda kao običan uspavan, provincijski gradić, i zapravo je to srž njegovog šarma: zamršen splet ulica i tradicionalne kuće prave lavirint, koji vas vodi na brdo do Gornje Porte, gde se iz Starog grada izlazi na drevni amfiteatar i tvrđavu. Ovde još uvek možete videti žene obučene u crno kako nose namirnice sa pijace ili stoje na ulici i ćeretaju.

Svake večeri možete otići na organizovanu turu sa vodičem (besplatna je, ali morate se najaviti), gde ćete saznati sve najvažnije činjenice o jezeru, a tura ide i do starog amfiteatra i gradskih zidina. Ovaj deo Makedonije je odličan ako ste ljubitelj vina – u blizini se nalazi vinska regija Tikveš.

Manastir svetog Nauma

Ovaj pravoslavni manastir je osnovao sveti Naum 905. godine, a kasnije je u njemu i sahranjen. Kada se ulazi u manastir, prolazi se ispod kamenog luka, preko male rečice – i pored jata paunova. Manastir je predivan, ali kada se uđe u crkvu, sa koje se pruža divan pogled na planine i jezero, sigurno ćete ostati bez teksta.Ovo je nezaobilazno mesto za sve turiste koji pođu na putovanje na Ohridsko jezero a ako dolazite na letovanje zbog kupanja ne propustite da ga posetite.

U ovom manastiru se nalaze odlično očuvane freske na hzivodima i plafonima, kao i mošti svetog Nauma. Legenda kaže da ako kleknete ispred krište i naslonite uvo na nju, moći ćete da čujete kako mu kuca srce.

Manastir se nalazi na tridesetak kilometara južno od grada, i do tamo možete otići kolima, taksijem ili čamcem.

Manastir sv. Jovana

Ovaj pravoslavni manastir nalazi se na plaži Kaneo, nadomak Ohrida. Pogled odavde je takođe čaroban, a ako želite da nađete mirno mesto gde ćete se opustiti, ovaj manastir je savršen za to.Jedna od najlepših znamenitosti kad je u pitanju Ohridsko jezero i njegova okolina.

I sam dolazak do manastira predstavlja divno iskustvo. Možete lutati kroz stari grad Ohrid, a zatim uz obalu jezera. Ako želite da „zatvorite krug“, nakon posete crkvi krenite ka brdu, putićem kroz šumu. Na kraju ćete izaći na tvrđavu.

Samuilova tvrđavaohridsko jezero putovanje

Tokom vladavine bugarskog cara Samuila u 10. veku, ovo je bila prestonica prvog bugatskog carstva. Danas je ovo popularna turistička atrakcija. Tvrđava je odlično očuvana i služi kao vidikovac.Mesto koje treba posetiti da bi uživali u predivnom pogledu.

Crkva svete Sofijeohrid putovanje

Ova crkva se smatra jednim od najznačajnijih spomenika u čitavoj Makedoniji. Od 850. godine, kada je sagrađena, služila je kao bogomolja za mnoštvo različitih religija – hrišćansku, bugarsku pravoslavnu i muslimansku. Sigurno će vas oduševiti i arhitektura i unutrašnjost, a posebno freske iz Srednjeg veka. Ulaz se plaća 100 makedonskih denara a akokrenete na putovanje u Ohrid obavezno je posetite.

Antički amfiteatarohrid letovanje

Ovaj amfiteatar je sagrađen 200 godine pre nove ere, i danas je preostao samo donji njegov deo, ali je svakako impresivan. Tokom vladavine Rimljana, ovaj amfiteatar se koristio za borbe gladijatora. Najlepša stvar: ulaz je besplatan.

Šetnja

Oko starog grada u Ohridu postoji nekoliko staza, ali ako volite šetnju – zašto ne biste obišli celo jezero? Međutim, ako nemate nedelju dana koje biste proveli u šetnji i kampovanju duž obale, a želite da se prošetate po okolini, najbolje je da krenete iz Elšanija na istočnoj obali. Ovo je odlično mesto za početak duže šetnje, jer iz njega kreće najviše uređenih staza u čitavoj okolini, i lako stižete do mesta Konjsko i Peštani.ohridsko jezero letoanje

Ohridsko jezero plaže

Turiste koji planiraju letovanje na Ohridskom jezeru pre svega zanima kakve su plaže i voda za kupanje.Ima više plaža na Ohridu a ako dolazite svojim automobilom možete obići nekoliko i odabrati onu koja vam se sviđa.

Plaža Gradište

Ovo je verovatno najpoznatija plaža na Ohridskom jezeru. Leti je ovde ogromna gužva, i pošto se ovde najčešće okupljaju mladi, obično se pušta glasna muzika i sve je nalik na veliku žurku. Međutim, dolazak na ovu plažu van sezone je sasvim drugačije iskustvo – mir i spokoj će začarati svakog posetioca. Ova plaža je pretrpana leti iz još jednog razloga – nalazi se najbliže centru grada, tako da je dobra stvar to što lako možete stići do nje.ohridsko jezero plaza

Plaža Labino

Ova mala, kamenita plaža često ostaje zaboravljena. Ako volite svežu i čistu vodu, obavezno posetite ovu plažu. Rano ujutru i kasnije uveče plaža je gotovo sasvim pusta, tako da možete uživati u miru. Nalazi se u blizini Kanea, i lako možete doći ovde pešice iz Plaošnika putićem kroz šumu. I ova plaža se nalazi u blizini centra Ohrida.

Plaža Ljubanista

Ova plaža se smatra najlepšom. Dugačka je i peskovita, voda je čista, a plaža je okružena bujnim zelenilom. Posmatranje zalaska sunca na ovoj plaži je nešto što sigurno nikada nećete zaboraviti. Preko dana je na plaži obično gužva, a uveče postaje okupljalište ljubavnih parova. Do plaže se obično dolazi kolima, jer je udaljena oko 25 kilometara od centra Ohrida.Ohrid plaze

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here