Bora bora je ostrvo iz snova, i sigurno nema osobe koja ne bi želela da sebi priušti putovanje tamo. Od mladenaca do slavnih osoba, ko nije bar jednom maštao o tome kako se budi u jednom od onih luksuznih bungalova na vodi, zaštitnom znaku čuvenog tropskog ostrva Bora Bora ?

Putovanje Bora Bora cena

Ono što mnoge sprečava da kenu na ovo putovanje je cena, pre svega avio karte.Direktni letovi za ostrvo Tahiti postoje iz nekoliko većih evropskih gradova.A kad stignete na Tahiti potreban je još jedan lokalni let do ovog ostrva.Cena avio karte može biti značajno manja ako se rezerviše 6 meseci unapred (može se naći i za 1700 do 2000 E po osobi sa taksama iz Pariza).Na ovu cenu dodajte i cenu karte do Pariza.

Smeštaj Na samom ostrvu Bora Bora je uglavnom u hotelima sa 4 i 5 zvezdica i čuvenim bungalovima na vodi.

bora bora cenaCena noćenja sa doručkom zavisi od doba godine i kreće se po osobi od 300 do 500 E što znači da je potrebno od 2100 do 3500 E za 7 dana.Za prosečno putovanje sa 7 noćenja za dve osobe uz ostale troškove je potrebno izdvojiti oko 15000 E.

Evo i šta sve treba da obiđete ako budete imali priliku da krenete na putovanje ovo rajsko ostrvo.

Pogledajte kako zaista živi lokalno stanovništvo u Vajtapeu

Daleko od glamuroznih hotela nalazi se malo mesto Vajtape, gde možete videti kakav je pravi duh života lokalnog stanovništva na ovom ostrvu. Dan je rezervisan za nabavku namirnica i vođenje dece u školu, dok su večeri rezervisane za porodični provod – večeru kupljenu kod uličnih prodavaca na glavnom trgu i šetnju po luci.

Posetite stare topove iz Drugog svetskog rata

Bora Bora je bila važna strategijska tačka Savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Na ovom egzotičnom ostrvu bilo je stacionirano par hiljada američkih vojnika, sa dovoljno namirnica i strategijskom utvrdom. Da bi se zaštitili, podignuti su ogromni topovi na brdima koja gledaju na lagunu, kako bi se zaštitili od potencijalnog napada Japanaca (koji se nikada nije dogodio). I danas na tim brdima stoje neki od tih topova. Malo ih je teže naći, ali je veoma interesantno videti ih iz blizine – deluju baš kao pali s Marsa na ovakav raj na zemlji.

Prošetajte po dolinama i brdima Bora Bore

Mnogi kreću na ovo putovanje ili letovanje da bi se izležavali na plaži.Ako uspete da ubedite sebe da izađete iz luksuznog bungalova i maknete se sa veličanstvene plaže, krenite u šetnju – na Bora Bori postoji nekoliko izvanrednih staza za pešačenje. Po potrebi, uzmite vodiča i popnite se na jedan od ostrvskih vrhova kako biste pogledali celu lagunu odatle – taj prizor sigurno nikada nećete zaboraviti.

Obiđite ostrvo biciklom

Šteta je da odete na ovakvo putovanje a da ne vidite celo ostrvo.Bora Bora je dovoljno malo ostrvo da se može lako obići na dva točka. Iznajmite bicikl i obiđite sva 32 kilometra priobalnog puta, zastanite u mirnim seocima, razgledajte drevne polinežanske hramove i posmatrajte panoramu sa vidikovaca. Zaljubićete se u ovo mesto i shvatiti da je Bora Bora mnogo više od gomile luksuznih bungalova.

Pogled sa vrha Paoaoa

Ovo mesto nije lako naći, ali pogled sa vrha ovog naseljenog brdašceta je „klasična“ slika Bora Bore. Odavde možete videti mnoštvo čamaca kako hitaju ka bungalovima i čarobnu lagunu kako se sija ispod planine Otemanu.Fantastičan vidikovac po kome se putovanje na ostrvo Bora Bora pamti za ceo život.

Opuštanje na plaži Matira

Jedna od najlepših plaža u celoj Polineziji nalazi se na Bora Bori. Plaža Matira je savršen, dugačak pojas zlatnog peska, koji se nalazi između ogromne lagune i niza palminog drveća. Na pojedinim delovima plaže često ni nema turista, pa vam se lako može desiti da dođete i šetate okolo sasvim sami, i osetite se kao u svom privatnom raju.Ovo je jedan od razloga zbog koga mnogi žele sebi da priušte putovanje na Bora Bora ostrvo.

Hranite ajkule i raže

Ovo je jedna od najpopularnijih aktivnosti na Bora Bori i nemojte nikako otići sa ostrva ako to ne uradite bar jednom.

Hranjenje raža i ajkula jeste upravo to što mu ime kaže. Međutim, te divne životinje u ovom zalivu su se već navikle na ljude, tako da vas sigurno neće napasti.

Ako hranite raže, stajaćete u vodi do struka, a raže će doći u određeno doba dana, očešaće vam se o noge i dozvoliti vam da ih dodirnete. U teoriji, one mogu da vas ubodu, ali to ipak ne rade – veoma su dobroćudne i lokalno stanovništvo ih često drži u rukama. Možda će zvučati neverovatno, ali mnoge od ovih riba prepoznaju neke ljude koji ih redovno hrane.

U jednom kraju lagune možete videti na desetine malih crnorepih ajkula, koje su relativno male, a na nešto većoj dubini žive i limun ajkule, koje su nešto veće (dugačke oko 2-3 metra) i više vole da ostanu na većoj dubini. Koju god vrstu da hranite, ulazite u vodu sa ronilačkim odelom i plivate među njima. Međutim, ljudi tvrde da je iskustvo nezaboravno – ajkule vam se približe i bukvalno vas gledaju. Čak i ako se plašite ajkula, krenite na ovu ekskurziju sa vodičima. I sa čamca možete videti ovaj prirodni šou u punom sjaju, i zaista je veličanstven.

Farme bisera

Tahiti i Bora Bora su poznati po crnim biserima. Dok ste na ostrvu, možete otići na neku farmu bisera i naučiti više o tome kako se gaje školjke, kako se dobijaju crni biseri i videti nakit napravljen od ovih retkih bisera.

Ronjenje

Donekle je iznenađujuće to što se na Bora Bori nalazi samo pet mesta za ronjenje. Voda je topla i lepa, vidljivost je odlična, a morski život veoma bogat, ali se Bora Bora ipak ne može nazvati Mekom za ljubitelje ronjenja. Ako idete na putovanje zbog ronjenja ovo je skup ali ne i najbolji izbor.Postoji mesto na kom se okupljaju manta raže, i tamo je zaista divno roniti jer možete da vidite izbliza ova čudesna bića, ali mimo toga nema ničeg što bi ovo ostrvce učinilo najboljim mestom za ronjenje na Pacifiku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here