Mauricijus će Vas opčiniti, uvući Vam se pod kožu i naterati Vas da se osećate potpuno posebnim. Svakom posetiocu se ukazuje pozebna pažnja. Svaki čovek kog sretnete je prilika da steknete prijatelja. Svaki osmeh doprinosi jedinstvenosti odmora na ovom ostrvu. Zahvaljujuju kontrastu mnoštva boja i ukusa, ostrvo Mauricijus, smešteno u tirkiznom moru, je mirna i spokojna oaza. Mauricijus je poput lonca gde se stapaju prošlost i sadašnjost i nudi neviđene lepote koje će Vas navoditi da se kad-tad vratite na ovo ostrvo. Čak i ako ga posetite samo jednom, lepe uspomene će ostati neizbrisive iz sećanja.

mauricijus karta

Klima

Temperatura u priobalnim područjima se kređe oko 22° Celzijusa zimi, a leti oko 34° Celzijusa. Temperatura vode se kreće između 22° i 27° Celzijusa. U centralnom delu ostrva maksimalne dnevne temperature se kreću oko 19° C u avgustu, a u februaru oko 26°. U zapadnim i severnim delovima je toplija i relativno suvlja klima nego na istoku i jugu.

Godišnja doba na Mauricijusu:

Leto: novembar – april
Tokom ovih meseci, veoma je toplo i vlažno, a temperature su najviše u decembru, januaru i februaru. Često pada kiša, posebno u centralnom delu ostrva. Najviše kiše pada tokom februara i marta. Obično sviće oko 5:30, a mrak pada oko 19 h.

Ovo je najbolje vreme za ronjenje i odlazak na pecanje na otvorenom moru, pogotovo od decembra do marta.
Sezona ciklona traje od novembra do aprila. Cikloni uglavnom ne pogađaju Mauricijus, jer je ostrvo relativno male veličine. Ako se ipak dovoljno približe, loši vremenski uslovi uglavnom pogađaju vegetaciju i građevine od drveta na ostrvu. Imajte na umu da su sva odmarališta i hoteli odlično obezbeđeni i sagrađeni tako da „budu otporni“ na jake vetrove.

Zima: maj – oktobar
Tokom ovog perioda vreme je hladnije i na ostrvu duvaju jači vetrovi, posebno na istoku i jugoistoku. Najniže temperature u avgustu na obali su oko 20° Celzijusa. Obično sviće oko 6:30, a mrak se spušta oko 17:30 h. Ipak, ovo je najbolje vreme za surfovanje (u periodu od juna do avgusta).
U centralnom delu ostrva, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 600 metara, prosečne dnevne temperature su oko 20° u avgustu i 26° u februaru. Na obali su temperature obično više za 3-5 stepeni. Na severnom i zapadnom delu ostrva je toplije i ima manje vlage nego na istočnom i jugoistočnom delu.

mauricijus letovanje

Kreditne kartice
U svim bankama i većini hotela, restorana i turističkih prodavnica se prihvataju sve važeće kreditne kartice.

Kultura
Mauricijus je neverovatan sklop različitih kultura i religija. Stanovništvo se sastoji od Indusa, Kreola, Kineza, Muslimana i Evropljana.

mauricijus plaze

Severni deo ostrva Mauricijus

Veliki zaliv
Veliki zaliv je prvo područje na ostrvu gde ćete sresti najviše turista i atrakcija. Ovo je pravi raj za šoping, kao i sva ostala zadovoljstva. U Velikom Zalivu se takođe nalazi najviše noćne zabave (restorana, barova, diskoteka). Nedavno preuređena, plaža La Kuvet je svakako vredna posete.

Perejber
Predivna javna plaža Perejber je popularna zbog mnoštva prodavnica, restorana i kafića.

Ruševine Balaklava
Na samo nekoliko metara od Zaliva kornjača, koje su u 17. veku mornari tako nazvali zbog toga što se u tom području nalazilo mnogo kornjača, mogu se videti ruševine starog imanja Balaklava. Turisti mogu videti morske zidine, čije je temelje postavio Bertran Fransoa Mae de Laburdon.

Triolet Šivala
U najdužem selu na ostrvu, Triolet, turisti mogu posetiti najveći indijski hram, Mahesvarnt, sagrađen 1819. godine, u čast indijskih bogova Šive, Krišne, Viršuna, Muruge, Brame i Ganeše.

Laburdonovi voćnjaci
Istražite širok spektar neverovatnih tropskih voćki, drveća, raznobojnog i mirisnog cveća. Moguće je otići i na planinarenje peške ili biciklom.

mauricijus letovanje plaze

Istočni deo ostrva Mauricijus

Pijaca u Flaku
Flak je jedno od najznačajnijih naselja na Mauricijusu. Ovo je glavno naselje kad su u pitanju stanovnici istočnog dela ostrva, jer se u njemu nalazi najveća pijaca na otvorenom na ostrvu. Na ovu veoma živopisnu pijacu svakodnevno dolazi veliki broj ljudi.

Vodeni park
Uživajte u nezaboravnim momentima dok se ljuljuškate na dušecima u ogromnim bazenima ili plivate u njima sa porodicom ili prijateljima. U svakom slučaju, dobar provod i zabava su zagarantovani.

„Ostrvo jelena“
Ostrvo jelena je raj za ljubitelje vodenih sportova i na njemu se nalazi najlepša plaža na Mauricijusu. Nikako ne smete zaobići ovo malo ostrvo, koje je priroda „strateški“ smestila u okean tako da je pravi biser pejzaža Mauricijusa.

Kule Martelo
Kule martelo predstavljaju reprodukciju drevnog rivalstva između starih kolonijalnih sila i genijalnosti čovečanstva u celini. One su veoma značajne za istoriju ovog ostrva, jer su simbol kraja ropstva i početka indijske imigracije.

Kamarel
Zavojiti put vodi od mesta Kase Nojal do raznobojnog tla Karamela – valovitog pejzaša različitih i kontrastnih senki različitih boja. Razne nijanse plave, zelene, crvene i žute boje su očigledno rezultat erozije vulkanskog pepela. Obližnji vodopadi Kamarela koji izviru iz vresišta su stanište raznovrsnog biljnog sveta. Ovo mesto zaista poseduje jedinstvenu lepotu. U naselju Kamarel je nedavno otvoreno nekoliko restorana gde se služe tradicionalna jela sa Mauricijusa.

Solane
Kako se nalazi na sunčanom i toplom delu ostrva, Tamarin je glavno mesto za preradu morske soli na Mauricijusu.

Kasela
Smeštena u pokrajini Rivijer Noar, ovaj rezervat za ptice se prostire na više od 25 hektara i unjemu živi više od 140 različitih vrsta ptica, sa svih pet kontinenata. Druge „atrakcije“ uključuju ribnjake, tigrove, kornjače, majmune, jelene i predivne orhideje.

Lagune tipične za tropske krajeve, pune tropskog drveća i sa beskonačnim belim plažama – Mauricijus je zaista pravi raj za one koji vole da uživaju u moru i sunčanju. Ovde navodimo spisak najlepših javnih plaža na ostrvu.

ostrvo mauricijus

Plaže na Mauricijusu

Veliki zaliv
Jedno od najboljih područja za surfovanje, jedrenje i skijanje na vodi. Plaža La Kuvet je nedavno potpuno uređena.

Perejber
Ova mala, ali upečatljiva uvala se nalazi na pola puta između Velikog zalova i Rta Mahleroa i jedno je od najlepših mesta za kupanje na celom ostrvu.

Bel Mar
Kilometri i kilometri belih, besprekorno čistih plaža od Bel Mara do Tro d’u Dusea.

Plavi zaliv
Plavi zaliv je jedna od najpoznatijih plaža na jutoistočnom delu ostrva. Ovo je idealno mesto za jedrenje i survofanje.

Le Morn i Tamarin
Kilometri plaža popularnih kako zbog mora predivnog za plivanje, tako i za surfovanje i jedrenje.

Flik i Flak
Krivudave bele plaže na kojima možete videti drveće kazuarina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here