Neos Marmaras je najkosmopolitskije mesto u Sitoniji. Ovo mesto je kombinacija mora i planina, lude zabave i romantičkih šetnji, tradicionalne grčke i internacionalne kuhinje – sve to na jedinstven način.

Duga šetnja stazom koja vodi pravo do mora daje osobi jedinstven pogled, kao iz amfiteatra, na ceo Neos Marmaras i nenaseljeno ostrvo Kelifos (u prevodu – školjka) koje se nalazi preko puta, u obliku kornjače.

Sunce se ogleda u moru, u suton se bezbroj boja smenjuje na nebu, pesak svetluca na plažama nakvašen tamnoplavom vodom, a rasuti kamenčići blještavo sijaju kako ih talasi izbacuju na obalu i zatim vraćaju u more.
Sve ovo može prizvati u maštu samo vizije poetike i romantike i niko ne ostaje ravnodušan nakon pogleda na veličanstvenu prirodu kojom je Neos Marmaras okružen.

Tradicija i običaji koje su izbeglice davno donele na Neos Marmaras daju ovom mestu specifičan izgled, koji je još intenzivniji tokom letnjih meseci, kada se održava najviše lokalnih festivala.

Neos Marmaras je kombinacije opuštanja i zabava, potpunog lenčarenja i intenzivnih aktivnosti, što privlači turiste svih životnih dobi i ličnih preferencija kad je u pitanju letovanje.

Gradska plaža

neos marmaras gradska plaza
Gradska plaža u Neos Marmarasu će Vas sigurno iznenaditi. Ima „plavu zastavu“, što znači da grad vodi računa o njoj. Obično se od gradskih plaža ne očekuje previše, ali na ovoj plaži se nalazi mekan pesak i voda je plitka, što je čini odličnim za porodice sa malom decom. Na odličnoj je lokaciji i u blizini je sve što Vam je potrebno. Plaža je dugačka i na jugu se nastavlja u Porto Karas. Sa plaže se pruža odličan pogled na mesto i brda koja se uzdižu nad morem.

Kako stići do gradske plaže?
Plaža se nalazi na južnoj strani grada i ne možete je promašiti.

Plaža Paradisos

Plaža Paradisos jedruga plaža u Neos Marmarasu koja je takođe nedavno označena „plavom zastavom“. Smeštena na severu naselja, to je uska i dugačka plaža (oko kilometar). Što se ide južnije, tako se sužava i za završava kamenitim delom u čijoj se blizini nalazi mnoštvo hotela. Severni deo je širi i manje kamenit. Na samom severu plaže se nalazi hotel koji je uredio taj deo plaže. Ova plaža je dobra ako ste odseli u nekom od obližnjih hotela i nemate želju da se previše udaljavate, ali u naselju i okolini ima mnogo boljih izbora kad su u pitanju plaže i provod.

Kako stići do plaže Paradisos?
Krenite na sever iz Neos Marmarasa sitonijskim putem – pun je putokaza koji će Vas usmeriti levo ka obali, na Paradisos. Nalazi se u blizini glavnog sitonijskog puta.

Plaže u Spalatronisiji
Na obali Spalatronisije se nalazi mnoštvo manjih plaža i sve zajedno se zovu „Spalatronisija“. Ove plaže su uske peščane „trake“ u senci drveća koje raste na samo nekoliko metara od mora. Voda je kristalno čista, posebno na severnijim delovima – kako je okružena stenama, deluje kao bazen.

Ovaj deo Sitonije je najmanje poznat, ali predivan i svakako vredan posete. Na ovim plažama se nalaze uglavnom kampovi i plaža je javna, ali su kampovi u privatnom vlasništvu i vlasnici nisu blagonakloni prema posetiocima koji dođu da kampuju samostalno. Zato, da biste došli do plaže, ne možete ići kroz kamp (sem, naravno, ako ste gost).

Kako stići do spalatronisijskih plaža?

Kada se prođe Porto Karas, na putu ka Toroniju, skrenite sa glavnog sitonijskog puta kod znaka za hotel „St. Džordž“, a zatim idite putem duž obale. Skrenite levo i vozite dok ne stignete do kampa.

Idite u Neos Marmaras ako:

– Niste došli na odmor kako biste se provodili po klubovima, već se odmorili na peščanoj plaži
– Volite šume, planine, planinarenje, more i vožnju čamcem
– Planirate putovanje u periodu od kraja maja do kraja avgusta

Nemojte ići u Neos Marmaras ako:
– Ste mladi i očekujete lude žurke, mislite da ćete imati najbolje letovanje u životu u Grčkoj provodeći se po diskotekama, noćnim klubovima i barovima, jesti brzu hranu u 4 h ujutru i voziti se do smeštaja taksijem
– Planirate putovanje u rano proleće ili od početka septembra pa nadalje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here