Među turistima sa našeg prostora Jordan nije naročito poznata destinacija za letovanje ali poslednjih nekoliko godina broj ljudi koji se odlučuju za odmor u ovoj zemlji polako raste.

Ako ste već posetili sva tradicionalna mesta za letovanje poput Grčke, Turske, Egipta, Tunisa, Italije i želite nešto sasvim novo i drugačije letovanje u Jordanu može biti pravo osveženje.Ljubaznost domaćina je prema iskustvima izuzetna, more čisto a smeštaj je isključivo u dobrim hotelima.Jedine zamerke za letovanje u Akabi su po nekima pretopla voda i previsoke temperature ali opet se drugima dopada baš letovanje u ovakvom ambijentu.Akaba ne spada u jeftina letovališta pa možete da očekujete troškove kao za letovanje u Španiji ali s obzirom na hotele od 5 zvezdica koji baš svaku i opravdavaju i izuzetnu uslugu i ljubaznost domaćina cena je opravdana.

akaba

8 stvari koje treba videti na letovanju u Akabi

MORSKI PARK
U Akaba morskom parku upoznaćete biljni i životinjski svet koji živi u moru, po kome je Jordan poznat. Možete da vidite oko 300 vrsta korala, više od 500 vrsta riba, mekušce alge, a redovno dolazi i kit-ajkula, najveća riba na svetu. U okviru Morskog parka, koji zauzima sedam kilometara obale, ima 21 mesto za ronjenje i pet plaža.

IZLET DO PETRE
jordan letovanje
Na dva sata vožnje od Akabe je spomenik nabatejske civilizacije od pre 2.000 godina. Petra je jedno od svetskih čuda i najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu. Videćete građevinu široku 30 i visoku 43 metra, uklesanu u crvenu stenu, zatim ostatke amfiteatra, nekoliko hramova i ulica sa kolonadama. Petra je pod zaštitom UNESCO.

KUPANJE I SUNČANJE
letovanje jordan
Odmorite od ekskurzija na nekoj od divnih peščanih plaža. Gradske plaže u centru su idealne za kupanje i sunčanje, a ulaz se ne plaća. Južna plaža Akabe je takođe gradska, desetak kilometara od centra, a na njoj može da se gnjura i roni, jer ima koralnih grebena. Plaže koje pripadaju hotelima su opremljene svim rekvizitima za uživanje i zabavu.

AKTIVNOSTI ZA AVANTURISTE
letovanje akaba
Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i avantura, Akaba je pravo mesto za vas. Toplo, mirno more je savršeno za gnjuranje i ronjenje tokom čitave godine. Možete da se bavite i raznim sportovima na vodi, kao što su jedrenje na dasci, skijanje na vodi, parasejling vožnja pedolina, skutera, na banana čamcu, ali i da letite balonom iznad pustinje.

TVRĐAVA AKABE
akaba letovanje
Upoznajte istoriju i kulturu Jordana obilazeći tvrđavu ili dvorac Akabe, kako je još zovu. Sagrađena je u XIV veku i jedan je od najstariji spomenika u gradu. Nekada se koristila za predah putnika i karavana, ali i kao vojno utvrđenje. Pored nje je Arheološki muzej Akabe, u kome se mogu videti predmeti iz bronzanog doba.

TRADICIONALNA JELA
Nacionalno jordansko jelo je mansaf.To je jagnjetina koja se kuva u sosu od sira, sa lokalnim začinima, i služi se na pirinču. Popularno jelo je i sayadieh, koje se pravi od ribe, povrća ipirinča. Zasladite se baklavom i kadaifom, a uz njih popijte kafu iz malih šolja, ili čaj od nane ili žalfije koji su ovde najpopularniji.

PUSTINJA VADI RAM
letovanje akaba jordan
Poznata je i kao Dolina Meseca. To je, u stvari, najveća dolina u Jordanu sa stenama koje je presecaju.
U njoj žive beduini koji organizuju obilazak pustinje i penjanje uz stene, kao i noćenje u njihovim šatorima, uz beduinsku večeru, što je nezaboravno iskustvo. Vadi Ram možete da obiđete na kamili ili u džipovima.

POSMATRANJE PTICA
Akaba je odlično mesto i za ljubitelje ptica, jer ovde postoji opservatorija koja održava mesto na kome se okuplja oko 350 vrsta ptica selica tokom prolećne i jesenje seobe.Medju njima su i vodene ptice, jastrebovi i vrapci. Opservatorija se nalazi na vrhu zaliva Akaba, uz glavni migracioni put ptica između Evroazije i Afrike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here