hanija

Hanija je veliki grad, mesto na kom su različite civilizacije vekovima cvetale. Šetanje ulicama Starog grada, pogled na predivne venecijanske vile, fontane i predivne crkve će Vam dočarati bogatu istoriju ovog grada.
Grad Hanija je sagrađen u području minojske Kidonije, na kraju zaliva koji spaja polustrva Akrotiri i Onika. Ovo je nekada bila prestonica Krita (1847-1972 godine). Sada je drugi po veličini grad na Kritu, posle Herakliona, i glavni grad istoimene prefekture.

hanija

Hanija se sastoji od novog i starog grada. Ovo je jedan od najlepših i najživopisnijih gradova u čitavoj Grčkoj, a za gurmane je pravi raj.

Haniju možete bolje upoznati šetnjom, posetom muzejima i razgledanjem arhitektonskih zdanja iz različitih istorijskih perioda koji oslikavaju bogatu istoriju ovog grada.

Hania Krit Grcka

Nakon što Arapa i Vizantijaca, grad su zauzeli Venecijanci 1252. godine, a zatim Turci 1669. godine; kasnije je pripojena Grčkoj u decembru 1913. godine, pod nadzorom Elefteriosa Vnizelosa i kralja Konstantina Prvog. Stari grad je naseljen, ali su granice vidljive, jer su Venecijanci oko njega podigli odbrambene zidine.

Do Hanije svakodnevno ide brod iz Pireja, do luke Suda, udaljene 7 km. Do Hanije se može stići i iz Atine avionom – aerodrom se nalazi oko 15 km istočno od samog grada.

krit hanija

Stari grad je sagrađen oko venecijanske luke i takođe je okružen zidinama koje su sagradili Venecijanci, a Turci ih kasnije popravili i na zidinama se jasno vide elementi njihovog građevinskog stila, što ove zidine zaista čini unikatnim. Zahvaljujući tome što je istorijski centar Hanije odvojen od ostatka grada ovim zidinama i bedemima, grad se smatra prilično očuvanim. Sastoji se od pet povezanih područja koje okružuju venecijansku luku.
Luku je osmislio venecijanski inženjer Mikele Samikeli. Svetionik se nalazi na steni i štiti luku sa severne strane. Sagrađen je 1570. godine i restaurirali su ga Egipćani 1830. godine i od tada je u stanju u kom se nalazi i sada.
Na istoku je Palea Poli (Stari grad) i tamošnji trg, deo grada koji je nekada bio turski. Ovde se, između ostalog, može viteti i crkva Agi Anargiri, jedina pravoslavna crkva koja je mogla da postoji u vreme venecijanske i turske vladavine. U ovom delu grada je svakako vredan posete i trg Santrivani.

hanija grcka

Deo grada po imenu Neorija (ili Hirones) se nalazi na severoistočnoj strani i nalazi se u području starog venecijanskog brodogradilišta, po kome je i dobio ime.

Deo grada po imenu Kasteli je centar starog grada i nalazi se zapadno od Neorije. Ovde se nalazi vizantijski bedem i palata venecijanskog vladara u kojoj su kasnije živele (i nadograđivale je) turske paše koje su vladale Hanijom.

Venecijanci su ovaj deo grada zvali Kastelo Vekio.

hanija plaža

Na jugoistoku starog grada se nalazi jevrejska četvrt. Ona je podsetnik na vremena kada se jevrejska zajednica razvijala u Haniji i kad su je Venecijanci prisilili da se premesti nešto dalje, o čemu svedoče i dve sinagoge koje još uvek postoje.

hanija letovanje

Na obodu ove četvrti, u ulici Kalidis, nalazi se Folklorni muzej Hanije i crkva Agiosa Fragiskosa iz 14. veka, u kojoj se nalazi arheološki muzej Hanije. Na severnoj strani se nalazi turski hamam. Južno od ove četvrdi, u ulici Skridolf se nalazi takozvana Stivanadika (od reči „stivani“, što znači kritski čamac). Tu ima i dosta radnji gde možete kupiti kožne stvari i suvenire, kao i zanatske radionice u kojima se pravi obuća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here