Sa svojim predavnim obalama i vrhovima planina prekrivenim snegom, Korzika opravdava svoje ime – „Ostrvo lepote“. Stari Grci su je zvali Kaliste, što znači „Vedro“ ili „Lepo“. Duž obale se nalazi mnoštvo predivnih lučkih gradova i padina po kojima su rasuta živopisna sela. Korzika je raj za ljubitelje plaža i sportova na otvorenom. Na ostrvu se nalazi više od 2.000 kilometara prirodnih puteva i 1.000 kilometara obale. Neravan reljef je izazov za planinare, dok su peščane plaže savršene za ljubitelje sunca i plivanja i idealne za ronjenje.Dakle pravo mesto za fantastično letovanje.

Iako je Korizka pripala Francuskoj tek 1769. godine, ovo ostrvo ima specifičnu kulturu. Možete videti magarce i svinje kako lunjaju po ruralnim oblastima, muzika je unikatna, a kulinarski specijaliti su nezaobilazni – od jela od divlje svinjetine do ukusnih kolačića od kestenja. Najpoznatiji čovek sa Korzike je Napoleon, rođen u glavnom gradu Korzike, Ajaču, koji je odlično mesto da započnete obilazak.

1. Ajačo

korzika
Prirodne lepote Ajača uvek oduševe posetioce. Grad je smešten na obali i odande možete videti kako obližnju peščanu obalu, tako i planinske vrhove prekrivene snegom u daljini. Ajačo je najveći i glavni grad Korzike, mada u njemu vlada potpuno opuštena atmosfera. Najpoznatija turističla atrakcija je Kuća Bonaparte u ulici San Šarla, kuća u kojoj je rođen Napoleon. Kuća je pretvorena u muzej koji je opremljen nameštajem iz tog perioda (16. vek), oružjem, portretima i porodičnim dokumentima. U gradu postoji i galerija posvećena Napoleonu u Muzeju lepih umetnosti u Ajaču. U galeriji se nalaze artefakti vezani za porodicu Bonaparte, uključujući slike i kolekciju odlikovanja i medalja. Sam grad ima zanimljivo kulturno zasleđe koje datira još od kraja 13. veka, kada su ga otkrili Đenovljani. U starom gradu se nalazi glavna, ogromna luka i istorijski deo grada sa šarmantnim uskim uličicama. U katedrali Naše Gospe Milostive nalazi se slika Ežena Delakroe, Sveto srce. U centru Ajača nalazi se De Golov trg, veliki trg na kom se nalazi statua Napoleona na konju, koju je osmislio Ežen Viole le Dik 1865. godine. Sa vrha trga se pruža predivan pogled na ostatak grada.

2. Bonifačo

korzika letovanje
Na živopisnoj lokaciji na litici, okružen drevnim zidovima, nalazi se Bonifačo, odlično očuvan grad-tvrđava koji je sagrađen još u 9. veku kada ga je osnovao Bonifasio, markiz od Toskane. Bonifačo je zadržao starinsku amosferu; grad je šarmatni lavirint srednjovekovnih ulica načičkanim kućama građenim u starom stilu. Crkva Svete Marije Velike se nalazi u srcu ovog istorijsko grada. Građena tokom 12. i 13. veka, crkva je jednostavne spoljašnjosti i karakteristična je po svojoj ulaznoj lođi, natkrivenim tremom sa pregradama, klasičnih linija. Unutrašnjost crkve oduševi posetioce svojom vedrom romanskom arhitekturom koju čine stubovi i lukovi. Crkva je poznata i po tome što se u njoj nalazi mermerni tabernakl iz 15. veka. Druga poznata turistička atrakcija u Bonifaču je Crkva Sv. Dominika, koja datira iz istog perioda. Ova gotska crkva je u 15. veku nadograđena impresivnim tornjem i u njoj se nalazi grupa zanimljivih izrezbarenih drvenih figura, koje su donošene u grad tokom religioznih obreda. U blizini grada se nalaze brojne lepe plaže. Bonifačo se nalazi na samo 11 kilometara od Sardinije, odnosno 30 minuta vožnje trajektom od luke. Bonifačo se takođe nalazi u blizini najvećeg prirodnog rezervata na Korzici, moreuza Bonifačo.

3. Kalvi

letovanje korzika
Ovaj veseli grad se nalazi na odličnoj lokaciji, u zalivu Kalvi.
Sa živopisnom marinom i pet kilometara predivnih plaža duž zaliva, Kalvi je popularna turistička destinacija za odmor. Sunčanje i plivanje su omiljene aktivnosti posetilaca. U gradu se nalazi i mnoštvo mesta od kulturnog značaja, poput stare tvrđave koja ima zadivljujuće zaštitne zidove koji se pružaju sve do mora. Tokom Srednjeg veka, Kalvi je bio zasebna republika i dok je ostrvo bilo pod upravom Đenove, ovaj grad je bio najznačajniji na ostrvu. Gornji deo grada su obezbedili Đenovljani tokom kasnijeg dela 15. veka i u ovom delu se nalazi Katedrala Sv. Žan Baptiste, sagrađene u 13. veku i srestaurirane u 1553. godine. U katedrali se nalazi poznato raspeće i još mnogi primerci drvenih rezbarija. Još jedna od gradskih istorijskih atrakcija je Crkva Svete Marije u blizini luke, sagrađena tokom 17. veka. Kolumbova kuća u Kolumbovoj ulici je navodno kuća u kojoj se rodio Kolumbo, iako ovo nije dokazano. Kalvi je takođe poznat po letnjem džez festivalu. Koncerti se održavaju na raznim mestima širom grada i u njegovoj okolini.

4. Zaliv Porto

Predivni zaliv Porto je prirodni rezervat pod zaštitom UNESCO-a. Gradić Porto leži na obali u zalivu, nadomak rta na kom se nalazi stara đenovljanska osmatračnica. Između Porta i seoca Pjana nalazi se predivni priobalni put kroz uvale Pjane (Calanques de Piana), koji su deo regionalnog prirodnog parka. Uvale su spektakularne i nalaze se među crvenim granitnim stenama čiji vrhovi se uzdižu i do 300 metara iznad nivoa mora. Ovaj prizor odražava tipičnu mediteransku vegetaciju i u njemu živi mnoštvo vrsta ptica. Litice se spuštaju do iskričave plave vode koja se vidi u daljini. Još jedan prirodni rezervat pod zaštitom UNESCO-a u ovom području je prirodni rezervat Skandola. Poluostrvo Skandola je planinski region strmih litica sa kojih se pruža zadivljujuć pogled na more i obližnja ostrvca. Kristalno čista tirkizna voda zapljuskuje litice i skrivene pećine. Do ovog dela se može doći jedino čamcem i atmosfera u marini je jedinstvena upravo zbog osamljenosti. Ovaj prirodni rezervat je verovatno najbolje mesto za ronjenje na Korzici.

5. Bastija

korzika bastia
Glavna korzikanska luka, Bastija, nalazi se na ivici poluostrva Kap Korso. Sagradili su je Đenovljani u 14. veku i zaštitili jakim bedemima; Bastija je bila glavni grad Korzike do 1811. godine, kad je Napoleon proglasio svoj rodni grad prestonicom. Bastija se širi oko predivnog glavnog trga, trga Svetog Nikole, koji se nalazi u senci ogromnog drveća i palmi, a na njemu se nalazi i Napoleonova statua. Grad ima predivnu staru luku i staromodan stari deo grada, koji je nekada bio obično ribarsko naselje, Tera Vekia, sa lavirintom uskih uličica i zbijenih kućica. Katedrala Sv. Jovana Krstitelja iz 16. veka dominira trgom na kom se nalazi i gradska većnica. Još dve barokne crkve vredne pomena su Kapela bezgrešnog začeća i Kapela Sv. Roša, obe sagrađene početkom 17. veka i raskošno ukrašene. Na ivici stene na jugu stare luke nalazi se Đenovljanska tvrđava, sagrađena još 1378. godine. U tvrđavi se nalaze Palata đenovljanskog guvernera, Crkva Svete Marije i Kapela Svetog krsta, posvećena Hristovom raspeću i uskrsnuću.

6. Prirodni rezervat Moreuz Bonifačo

Kako pokriva i veliki komad zemlje, rezervat Moreuz Bonifačo je najveći prirodni rezervat u francuskoj. Ova netaknuta divljina se nalazi na južnom delu Korzike i na zemlji se oseća znatan uticaj severne afrike. Na Korzici se nalazi najraznovrsnija vegetacija od svih sredozemnih odstva, a ovaj rezervat se ističe neverovatnim biodiverzitetom sa više od 300 vrsta biljaka, zajedno sa neverovatnim brojem različitih vrsta ptica i vodenih životinja. Mnoge retke i zaštićene vrste ptica i riba žive i razmnožavaju se u ovom rezervatu.
Jedna od glavnih atrakcija rezervata je Marinski rezervat ostrva Lavici, ubedljivo najbolje mesto za ronjenje na Korzici. Praktično praistorijska prirodna sredina u Sredozemnom moru nalazi se pod obalom Bonifačo. Proglašen prirodnim rezervatom još 1982. godine, ovaj morski rezervat je mesto na kom se vrše i mnoga naučna istraživanja zbog bogate podvodne flore i faune. Ispod prozračne tirkizne vode nalazi se magični podvodni svet koji čeka na ljubitelje dubokog ronjenja. Ove podvodne lepote uključuju raznobojne i egzotične ribe i razne vrste drugih morskih životinja. Ostrva Laveci su stenovita i udaljena; tamo turisti ne odlaze jer nema nikakvog smeštaja. Ronioci do tamo mogu stići čamcem i preporučljivo je unapred rezervisati kartu.

7. Sarten

korzika putovanje
Na predivnom mestu iznad doline reke Ricaneze, u ovom plodnom regionu nalazi se Sarten, koji ponosno nosi svoj nadimak „najkorzikanskiji grad“ od svih starih gradova na Korzici. Ovaj grad je najbolji primer klasičnog korzikanskog grada i poznat je kao „grad umetnosti i istorije“, a istorija mu je dugačka i bogata. U stari deo grada se ulazi kroz lukom natkrivljenu, srednjovekovnu kapiju i tamo se još uvek nalaze ostaci bedema iz 15. veka. Nezaobilazne atrakcije uključuju Crkvu Svete Marije, Gradsku većnicu smeštenu u nekadašnjoj palati guvernera Đenove i Muzej praistorije. Svakog maja u Sartenu se slavi Korzikanski karneval. Četvorodnevni festival uključuje koncerte narodne korzikanske muzike kako u zatvorenim halama tako i na ulicama, pijacama i trgovima. U Sartenu se takođe svake godine održava religiozna litija na Veliki petak pod imenom Katenaču, koja je jedna od najstarijih i najpoznatijih religioznih obreda na Korzici. Tokom obreda se oponašaju događaji tokom Hristovog stradanja. Jedan od „pokajnika“ nosi težak krst i lanac i sam obred traje oko tri sata. Ovaj događaj uvek privlači mnoge posetioce iz svih krajeva Korzike.

8. Plaže u blizini Porto Vekija

Neke od najpoznatijih korzikanskih plaža nalaze se u blizini Porto Vekija, lučkog grada u prijatnom zalivu. Grad su osnovali Đenovljani i još uvek se u njemu nalaze zaštitne zidine i tvrđava iz 18. veka. Većina turista dolazi u Porto Vekio da uživa u obližnjim predivnim peščanim plažama. Najpoznatija je plaža Palombađa, uređena i poznata po širokoj, peščanoj obali i mirnoj, kristalno čistoj vodi. Još jedna odlična plaža je plaža Svete Đulije sa sitnim belim peskom i tirkizno-plavom vodom. Obe plaže se nalaze u malim lagunama, što ih čini donekle zaklonjenim i idealnim za plivanje.

9. Regija Kastanjaća

Oko 20 kilometara južno od Bastije nalazi se planinska regija Kastanjaća, koja je dobila ime po bujnim kestenovim šumama koje rastu ovde. Tradicionalne kuće sa kamenim krovovima obavezno imaju i prostorije za sušenje kestena. Ovaj mirni predeo pun gustih šuma je tu i tamo „raskrčen“ starinskim seocima na vrhu brda, malim zaseocima i veličanstvenim crkvama. Mnoge od tih crkava, poput Crkve Sv. Petra i Sv. Pavla u Pjedikročeu i Crkva Gospe Karmelske u Stopija Novi su predivno ukrašene unutrašnjosti i smatraju se istorijskim spomenicija. Manastir Alesani je takođe vredan posete. Glavni grad regije je Pjedikroče d’Oreca, koji je takođe najbolje mesto da započnete planinarenje na planini San Pjetro. Samo planinarenje traje oko dva i po sata.

10. Pustinja Agriate

Pustinja Agriate je ogromna, zaštićena divljina, površine 15.000 hektara sa raznovrsnim pejzažima. Mikro-regioni uključuju žbunasta područja i stenovitu obalu; sušni predeo se pruža do plodnih njiva i beličastih peščanih obala. Na području se nalaze i livade i pašnjaci za ispašu stoke. Mnogi turisti dolaze ovde zbog netaknutih peščanih plaža. Dve najpoznatije su Lotu i Saleća, čuvene po svom mekom pesku i bistroj vodi – idealne za sunčanje i plivanje. Još dve živopisne plaže Ostrikoni i Malfalku. Prizor u ovom području je divlji i predivan. Planinarenje, šetnja prirodom i pecanje su takođe popularne aktivnosti u ovom području.

11. Planinska staza GR20

Ekstremna avantura za sve entuzijaste i strastvene planinare je izdržati put celom ovom stazom koja zahteva dosta kondicije i odlučnosti. Ova staza ide preko cele Korzike, od severa do juga, i duž puta se pružaju fantastični pogledi na okolne stene, brda i divlje klisure. Ova staza se smatra najtežom dugom planinskom rutom u Evropi. Ne samo da je veoma dugačka, već je i sam teren stenovit, udaljen od civilizacije i, u određenom smislu, dramatičan. Oni koji su uspeli da izdrže put čitavom stazom na kraju su kao nagradu dobili izuzetne poglede i panoramske vidike na prirodne lepote Korzike od kojih zastaje dah.

12. Pjana

Idilično planinsko naselje, malo selo Pjana definitivno zaslužuje titulu jednog od najlepših francuskih sela. Selo se nalazu u ulazu u predivnu ružičastu granitnu stenu; područje je proglašeno UNESCO-ovom svetskom kulturnom baštinom jer je pejzaž uistinu karakterističan. Sa tog spektakularnog položaja, Pjana gleda na očaravajuću plavu vodu u zalivu Porto. Istraživanjem grada ćete otkriti niz starih, uskih uličica koje vode do gradskog trga. Grad je načičkan ljupkim kućicama pastelnih boja, a Crkva Svete marije je sagrađena u italijanskom baroknom stilu.

13. Sant Antonino

Sagrađen u obliku orlovskog gnezda na živopisnoj planinskoj zaravni, grad sa drevnim zidinama iz Sant Antonina, sa skoro 500 metara nadmorske visine, pruža se senzacionalan pogled na širu okolinu i more. Ovo istorijsko naselje spada u najlepša francuska sela zbog svoje odlične lokacije, kao i šarmantne arhitekture koja deluje kao da je usađena u granitne stene u pozadini. Sant Antonino posetiocima pruža fantastičnu atmosferu koju čine starovremenske kuće, staromodne ulice i natkriljeni prolazi. Iz starog zamka se pruža neverovatan panoramski pogled. Na severu grada se nalazi dominikanski manastir Korbara iz 15. veka.

14. Kapo Korso

putovanje korzika
Najseverniji deo Korzike, poluostrvo Kapo Korso je najživopisniji predeo na celom ostrvu. Ovo poluostrvo je prekriveno podnožjima planina i plodnim dolinama gde rastu grožđe, voće i masline. Jedna od glavnih atrakcija poluostrva je plaža Farinole. Ova fantastična peščana plaža se pruža na oko 100 metara i ima sasvim dovoljno mesta za sve posetioce. Plaža je takođe popularna među surferima zbog velikih talasa. Daske za surfovanje se mogu iznajmiti, a u ponudi su i kursevi i instruktori surfovanja. Na plaži se nalazi odličan, poznati restoran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here