Ukoliko još uvek niste rezervisali aranžman za letovanje, sigurno se neće rezervisati sam. I ako ste slučajno razmišljali o letovanju u Maroku, postoji mnoštvo dobrih razloga za to. Ne govorimo o jednoj noći u peščanim dinama Sahare, gde temperature skaču u nebesa u ovo doba godine. Srećom, Maroko je mnogo više od peščanih dina i za letovanje nudi mnoštvo toga – magične plaže, fantastičnu morsku hranu, gradove prepune tajanstvenih palata i bezvremenske islamske arhitekture, a tu su i Atlaske planine, raj za planinare i dom izvorne berberske kulture.

Zamislite letovanje u Maroku koje kombinuje posetu čuvenom kraljevskom gradu Marakešu, nekoliko dana na Atlaskim planinama, gde su šetnje planinom i čaj sa Berberima obavezni, i na kraju opuštanje na atlantskoj obali uz uživanje u ukusnim ostrigama, ili jednostavno prepuštanje zvucima talasa na divljim plažama u okolini Esaouire i Ouladie. Kultura, avanture i mnogo vremena za odmor. Ne neophodno tim redosledom – odluka je na Vama. Ako na letovanje u Maroku idete sa decom, ne zaboravite da mnogi hoteli nude besplatan smeštaj deci, a neki nude i čuvanje dece ukoliko želite malo odmora uz večeru uz sveće negde u gradu.

Marakeš

Dok ste u Marakešu, hladnije je u senci palmi, pogotovo ako ima i bazen, u pravim marokanskim rijadima, kućama ili palatama sa unutrašnjim baštama, dok je na drugim, komercijalnijim rijadima toplija. Dovoljno su blizu grada da se brzo odvezete u stari grad i dobro provedete, nakupujete suvenira i razgledate grad i njegovu predivnu kulturu. „Crveni grad“ ima mnogo toga da ponudi i možda je najbolje poći iz Ben Jusufove medrese, islamske škole, zadivljujuće kombinacije terakote, mermenrnih podova i najbolje kedrovine. U blizini se nalazi marakeški Muzej, koji je još lepši zbog svojih proporcija, gipsanih košnica i neobičnih, sitnih mozaika, kao i po kolekciji berberskih ćilima i ostalih stvari, koji su svakako bolji nego oni kje možete videti po marakeškim pijacama.
Mala, ali prelepa „Kuća fotografija“ sadrži niz vitrina sa unikatnom klekcijom fotografija iz celog Maroka slikanih u periodu 1870-1950. godine. Na krovu se nalazi terasa sa restoranom gde možete popiti sveže ceđeni sok od narandže i jesti ukusne tagine (severnoafričko tradicionalno jelo) i odatle se pruža verovatno najbolji pogled u svim pravcima sa ove strane medine.
maroko marakes
U sumrak obavezno idite na trg Džema El Fna, poznat po tome da je neverovatna „mešavina“ neke vrste vašara i svih vrsta ljudi i aktivnosti… naravno, u pravoj marokanskoj atmosferi. Trg je uglavnom pust tokom dana, a po zalasku sunca počinje da „oživljava“ kada na njega počnu da dolaze muzičari, akrobate, krotitelji zmija, kao i lekari i tezge sa hranom, koje deluju kao da nikada nisu ni pomaknute odatle. Zatim, tu je palata Bahija iz 19. veka, ovaploćenje islamske umetnosti tog doba i nekadašnja rezidencija velikog vezira. U blizini se nalaze grobnice u kojima počivaju sultani iz dinastije Sadi, tokom čije vladavine u 16. i 17. veku je ovaj grad doživeo svoje „zlatno doba“. Mermer iz Karare, na kom se nije štedelo, govori o tome koliko je ova dinastija bila bogata, kao i obližnji ostaci palate Badi, naneobičnijeg zdanja tog vremena u severnoj Africi.
maroko putovanje

Atlaske planine

Na Atlaskim planinama možete šetati ili planinariti u pravom smislu te reči, upoznati se sa Berberima i lako se „sprijateljiti“ sa lokalnim životinjama. Neka mesta su i predviđena upravo za to, poput hotela Kasbah Tamadot gde možete (kao i deca) jahati mule, krenuti u avanturu po okolini ili učiti kako da kuvate tradicionalne lokalne specijalitete ili se kupati u ogromnom bazenu. Jedva sat vremena od grada, ulazite u potpuno novi svet bujnih šuma, jezera i vodopada i kada stignete do smeštaja i počnete da pijuckate svoj čaj dobrodošlice, bukvalno ćete zinuti od čuda koliko su okolni prizori prelepi.
?????????????????
Na Imlilu, visokom 1.800 metara, nalazi se jedan od najboljih vidikovaca i planinarskih staza južno od Marakeša. Možete krenuti i u obilazak pešice do obližnih vodopada i zaustaviti se da popijete kafu i uz nju se diviti dolinama koje se nalaze ispod. Ili, ako ste baš krenuli na planinarenje, možete unajmiti lokalnog vodiča i mulu, koji će uskladiti put sa Vašom kondicijom, kao i prtljagom koji nosite. Štaviše, možete provesti noć u kolibi na više od 3.000 metara nadmorske visine i sledećeg jutra se vratiti u selo.
Takođe možete odabrati i vodiča koji će Vas voziti po okolini i pokazivati atrakcije, što podrazumeva i pijenje čaja sa berberskom porodicom, osvežiti se pod vodopadom u dolini reke Ourika ili posetiti džamiju Tinmel, sagrađenu u 12. veku.
maroko letovanje

Atlantska obala

Esaouira na atlantskoj obali je najbolje mesto ukoliko želite opuštenu atmosferu, medinu kojom odiše marokanska atmosfera, gde možete jahati kamile ili ići na kraće vožnje biciklom u blizini peščanih dina. Iako je leti velika gužva i među turistima ima dosta lokalnog stanovnihštva, ipak možete naći mnoštvo divljih plaža – bitno je samo znati gde da tražite. Jevreji, Arapi, Berberi i Englezi su za sobom ostavili zaista kosmopolitski, a ipak starovremenski grad sa velikim tvrđavama i čvrstim zidinama, belim kućama i desetinama umetničkih galerija. Vekovima je ovo bila glavna marokanska luka odakle su zlato, perje, slonovača, nojevi i robovi u punim karavanima brodovima slati širom celog sveta.
letovanje u maroku
Nedavno dodata na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine, Esaouira još uvek odaje utisak kao da ste se vratili nekoliko decenija unazad, kao, recimo na Mikonos ili Ibicu tokom 1970ih godina. Obližnje peščane dine su savršene za jahanje kamila ili vožnju bicikla, dok jak vetar koji duva na moru tokom cele godine privlači gomile ljubitelja surfovanja.
letovanje maroko
Ouliadia je najbolja alternativa ukoliko želite da se samo izdvojite iz mase turista, plivate i odmarate izležavajući se na plaži, jer je najglasniji zvuk koji ćete tamo čuti zvuk talasa koji zapljuskuju obalu. Na putu za Mazagan, ovo osamljeno ribarsko mesto je sagrađeno oko široke lagune na sredini marokanskog dela atlantske obale. Toliko je tiho da ćete izgubiti pojam o vremenu i mestu. Tokom druge polovine 20. veka, bogatiji Marokanci su počeli da leti dolaze ovde da provedu vikend i pobegnu od užasne gradske gužve u svoje belo-plave vikendice. Danas i oni lošijeg materijalnog stanja mogu doći ovde kolima da uživaju u čistom vazduhu, miru i tišini i gledaju najlepše nojeve u zemlji, ili ih jedu servirane na tanjiru, pripremljene na različite načine. Sem što ovde možete zaboraviti da ostatak sveta uopšte postoji, možete lunjati naokolo, šetati predivnim plažama i uživati u pogledu ili ići u obilazak lagune čamcem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here