Od neobičnih prirodnih lepota do crkava i freski naslikanih na stenama, otrkriti sve čari Kapadokije je kao da pokušavate da pojedete celu picu u jednom zalogaju. Sigurno nećete stići da u jednom cugu otkrijete šta sve Kapadokija nudi, jer jedno putovanje po Kapadokiji jednostavno nije dovoljno.Bezbrojne istorijske i geografske znamenitosti čine ovaj nacionalni park ogromnim i prilikom samo jedne posete nećete stići da ga obiđete.

Kapadokija ima dugačku istoriju. 1800 godina pre nove ere pleme Hetiti su u još uvek mekim zidovima vulkanskih stena probijali pećine kako bi se tamo nastanili; te pećine su danas hotelske sobe. Mislite da je moguće za nekoliko dana putovanja videti svu zaostavštinu koja se gomilala hiljadama godinama? Nije moguće.

Ako zamislimo obilazak Kapadokije kao jedenje velike pice, onda uživajte u nekoliko manjih parčadi. I ako je ne pojedete celu, svakako će biti ukusna.

Pet stvari koje treba posetiti/uraditi na putovanju po Kapadokiji

Muzej na otvorenom u Goremeu

kapadokija putovanje
Grupa neobičnih crkava nastalih udubljivanjem stena, uključujući Kapelu sv. Barbare i Kapelu sv. Katarine, poznatiju kao Tamna crkva, će svakoga zadiviti fantastičnim slikama i freskama. Jedna od najlepših je crkva Tokali Kilise, oko 50 metara od ulaza niz brdo. U njoj se nalazi predivna, odlično očuvana mala freska Device Marije sa Isusom.

Kako doći do tamo? Pešice, udaljen je oko 1,5 km od Goremea
Na šta obratiti pažnju? Na Tamnu crkvu, koja se tako zove jer nema prozora. Ulaz se dodatno plaća, ali vredi platiti. Ova dodatna ulaznica se plaća kako bi se smanjio broj posetilaca i očuvala unutrašnjost crkve.

Putovanje dolinama Kapadokije

kapadokija putovanja
Bilo da idete pešice odnosno planinarite, vozite bicikl, skuter ili jašete na konju kroz doline Goremea, videćete sve prirodne lepote ovih planina i dolina iako naizgled zvuče obično: pečurke, stene, planinski vrhovi. Međutim, osećaj je kao da šetate kroz ogroman prirodni muzej.

Ako ste ljubitelj fotografisanja, ovde ćete imati dosta materijala za slikanje. Priča se da je Džordž Lukas hteo da snima neke scene „Ratova zvezda“ u ovim dolinama, ali je odustao zato što nije hteo da se u filmu pojave falusni simboli. Ako posetite Ljubavnu dolinu shvatićete o čemu pričamo.

Kako stići tamo? U okolini glavnog grada Kapadokije nalazi se mnogo dolina. Najbolje je da u hotelu zatražite mapu ili se raspitate o grupnom obilasku sa turističkim vodičem koji će Vas odvesti na najpoznatija mesta.
Na šta obratiti pažnju? Najpoznatije doline su Crvena dolina, Dolina Ruža, Ljubavna doliza i Zemi dolina. Sve se nalaze u krugu od 10 km od Goremea

Čavušin

putovanje u kapadokiju
Ovo nije jedno od najboljih mesta koje će Vam preporučiti u turističkim agencijama kada planirate putovanje u Kapadokiju, ali je odlično iskustvo otići tamo, možda upravo zato što je manje poznato. U blizini ovog grada (oko 5 km severno od Goremea), u pustinji se nalazi kameni grad koji je nekada bio naseljen. Zato nije neuobičajeno što mnoge planinarske i ture na konjima kreću upravo odavde. Ovde se nalazi i najstarija crkva u pećini, posvećena Sv. Jovanu Krstitelju, sagrađena u petom veku.

Kako stići tamo? Dugačkom, ali divnom planinskom stazom od oko 4 km od Goremea.

Derinkuju

Ovaj podzemni grad je jedan od najpoznatijih destinacija u Kapadokiji i odlično je da shvatite koliko je teško živeti u izgnanstvu, a posebno pod zemljom, bez sunčeve svetlosti. Ovde je navodno živelo oko 10.000 hrišćana u šestom i sedmom veku kada su persijska i arapska vojska napale Vizantiju.
U dubinama ovog grada možete videti kapele, sobe, vinske podrume, čak i škole. Otvori za vazduh su napravljeni tako da ne samo da omoguće protok vazduha, već su bili dovoljno veliki da se kroz njih iz „spoljnog sveta“ doture hrana i voda iz različitih delova grada. Danas se može videti samo sedam takvih otvora.

Kako stići tamo? Postoje redovne linije, mini busevi, koji voze od Goremea do Nevsehira, a zatim do Derinkujua
Na šta obratiti pažnju? Preporučljivo je da idete na putovanje idete sa turističkim vodičem. Iako je mesto veoma zanimljivo, možete se lako izgubiti u tunelima i sobama, pa je zato dobro imati pored sebe nekoga ko zna put nazad.

Vožnja balonom iznad Kapadokije

putovanja u kapadokiju
Ovo je jedna od najpoznatijih i,verovatno je bespotrebno naglasiti, najskupljih aktivnosti na putovanju po Kapadokiji. Iako ovu vožnju ne može svako da priušti, oni koji su isprobali kažu da je fantastična. Čak i ljudi iz drugih krajeva Turske dolaze da isprobaju ovo „životno iskustvo“. Zato, ako imate dovoljno novca – ne oklevajte i raspitajte se gde i kako možete da rezervišete vožnju kako bi ste se ovog putovanja zauvek sećali.

Kako stići tamo? Većina turističkih agencija se takmiči u tome ko će dati povoljniju ponudu, zato dobro razmotrite sve uslove i sami odaberite.

Na šta obratiti pažnju? Najbolje je pitati meštane za savete. Ako niste izabrali aranžman sa popustom koji podrazumeva neka ograničenja, dođite na samo mesto odakle se kreće ranije i gledajte u kom balonu je ostalo mesta – obično se dešava da u balonu ostane jedno ili dva slobodna mesta, tako da možda dobijete popust ako „popunite“ to mesto.

Prema tome, bez obzira na to da li Vam je cilj putovanja da obilazite crkve, šetate po dolinama ili se samo odmarate u nekom od „pećinskih“ hotela, bitno je da se zabavite i uživate u magiji kojom će Vas Kapadokija opčiniti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here