Uglavnom svi volimo putovanja, ali nam finansije retko dozvoljavaju da obiđemo baš svaku destinaciju koju poželimo. Obilasci zemlje i inostranstva obično zahtevaju ozbiljnije ulaganje, pa ih sve više ljudi svesno izbegava. Kada se spoje troškovi turističkog aranžmana, hrane i džeparca, obično dođemo do cifre koju je retko ko u stanju da izdvoji za nešto što se kod nas i dalje smatra luksuzom.

Ipak, kada su u pitanju putovanja, definitivno najviše novca ostavimo turističkoj agenciji. Ovo i nije naročito dobra praksa, imajući u vidu da turističke agencije u svoje usluge uračunavaju i svoju zaradu, te nas na kraju putovanje košta više nego što zaista neophodno. Da biste izbegli ove dodatne troškove, što će vas i motivisati da češće putujete, primenite neki od ovih saveta za putovanja sa ograničenim budžetom.

Sami organizujte prevoz

Bez obzira za koji tip prevoza se odlučite, najbolje je da rezervaciju i kupovinu karte izvršite sami. Postoji bezbroj sajtova na internetu koji se bave ovom tematikom, te dobro istražite koje su vam najpovoljnije opcije. Danas, više nego ikada, dostupni su nam i low cost letovi do različitih destinacija u regionu i svetu, pa imajte u vidu i tu informaciju. Ako do vaše željene destinacije nema direktnih letova, ili su oni previše skupi, pokušajte da pretražite ponudu u gradovima do kojih je lako stići iz Srbije. Za pretragu možete koristiti aplikaciju Skyscanner koja će vam u samo nekoliko klikova prikazati sve dostupne letove, ali grafikon njihovih cena iz dana u dan. Kada na aplikaciji pronađete onaj let koji vam najviše odgovara, dovoljno je samo da odete na sajt te aviokompanije i sami izvršite rezervaciju. Za ovu uslugu u nekim agencijama platićete i više stotina evra, pa zašto onda to ne biste uradili sami.

Rezervišite povoljan smeštaj

Verovatno najveću stavku u budžetu za putovanja igra sam smeštaj na željenoj lokaciji. Turističke agencije će vam i u tom slučaju naplatiti više nego što je potrebno, pa je najbolje da se rezervacija smeštaja obavi samostalno. I ovog puta internet je vaš prijatelj koji vam nudi nekolicinu sajtova namenjenih upravo pronalaženju i rezervaciji smeštaja. Tom prilikom možete koristiti neki od sajtova za rezervaciju stanova ili one koji nude smeštaj u hotelu ili hostelu.

Dobro se informišite

Da biste uštedeli na putovanju, potrebno je da se dobro informišete o destinaciji na koju ste krenuli. Proverite gde možete jesti za malo novca, koje znamenitosti možete obići besplatno, kao i koje su vam aktivnosti i sadržaji dostupni i po kojoj ceni. U tu svrhu možete koristiti savete koje nude blogovi o putovanjima, gde blogeri u svojim putopisima prenose sve zanimljive informacije o destinacijama koje su lično posetili.

Suzdržite se od bespotrebnih troškova

Šoping i večera u ekskluzivnom restoranu zvuče zaista primamljivo, ali ovakvu vrstu zabave i uživanja najbolje je preskočiti kada ste na proputovanju. Rezultat je previše potrošenog novca za veoma kratak period, te umesto ovih aktivnosti odaberite one koje su besplatne ili manje koštaju. Takođe, izbegavajte vožnju taksijem, već umesto toga koristite javni prevoz. I naravno, ako zaista želite da uštedite na putovanju, potrudite se da potpuno zanemarite provod i izlaske. Za tih nekoliko sati uživanja uštedećete veliku količinu novca, koju je bolje da potrošite na prave stvari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here