Da li ste imali prilike da probate neke od japanskih specijaliteta? Ukoliko jeste, znate da se japanska kuhinja ne sastoji samo od ribe i plodova mora. Suši jeste njihovo najpoznatije jelo, ali je meso podjednako zastupljeno u japanskoj kuhinji.

Svinjetina je na prvom mestu po popularnosti, a nešto manje se konzumiraju piletina i govedina. Meso koje Japanci pripremaju je totalno drugačijeg ukusa od onog na koji smo navikli. Ono se topi u ustima, sočno je i mekano.

japanska kuhinja

Ovog puta rešili smo da odaberemo pet najukusnijih japanskih jela koja obavezno morate probati ukoliko se nađete u Japanu.

Ramen supa

Tradicionalna ramen supa priprema se sa nudlama i komadićima mesa. Najčešće ima ukus soja sosa, a može da sadrži razne dodatke kao na primer, jaje, rotkvu, mladi luk, pečurke ili alge. Ukus ovog zanimljivog jela varira od regije do regije. Koliko je ovo jelo popularno govori i činjenica da u Japanu postoji Raumen Museum – muzej posvećen ramen supi.

Tokatsu svinjetina

Ovo izuzetno ukusno jelo podrazumeva svinjski kare pohovan u dubokom ulju, a služi se sa sitno seckanim svežim kupusom. Meso je preliveno tokatsu sosom, po kom je i dobilo naziv. Ovo jelo je jako popularno u Japanu i dostupno je u gotovo svim većim restoranima.

Katsudon – jelo pobednika

Jelo se sastoji od svinjskog karea, koji se pohuje sa prezlama, a služi se sa japanskim omletom. Kao podloga se koristi pirinač. Ovo jelo je veoma ukusno i popularno u Japanu, a posebno među studentima. Oni obavezno večeraju katsudon noć pre nego što izađu na ispit. Naime „Katsu“ znači „Biti pobednik“ pa studenti veruju da će im pomoći da polože ispit. Postoji mnogo varijanti ovog jela i može da se priprema sa soja sosom, sa govedinom ili piletinom, a može da se koristi kari umesto jajeta. Za koju god varijantu da se odlučite sigurno nećete pogrešiti.

Iakitori ražnjići

Ovo jelo je japanska varijanta ražnjića koji se premazuju posebnim sosom. Mogu da variraju od slatko-slanih do potpuno slanih. Komadići mesa se nižu na štapić i premazuju sosom koji daje poseban šmek ovom jelu. Ovaj specijalitet se još može pripremati od piletine, svinjetine ili junetine. U Japanu postoje posebni restorani koji pripremaju isključivo ovu vrstu jela. Oni služe različite varijante ovog specijaliteta i smatra se da su u ovim restoranima ražnjići najukusniji.

Terijaki

Ovo je posebna vrsta pripremanja hrane, koja podrazumeva da se hrana peče ili griluje uz dodatak soja sosa, šećera i posebnog japanskog začina. U Japanu se najčešće pripremaju terijaki riba, tuna, losos i skuša. Piletina, govedina i teletina terijaki su jela koja su više popularna na Zapadu. Ovi specijaliteti su nastali još u 17. veku od strane vrsnih japanskih kuvara. Terijaki je dobio ime od „Teri“ što znači sjaj i „Yaki“ što predstavlja metod grilovanja, prženja ili kuvanja.

Koje jelo se vama čini najukusnije i za koje biste se prvo odlučili?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here