Makrigalos plaza

Ukoliko ste u potrazi za letovalištem koje je, na prvom mestu mirno, a onda i u kome neće sresti puno turista iz naše zemlje, onda je definitivno Makrigialos Grčka za vas idealna destinacija.

Grčka Makrigalos za letovanje

Smešteno na teritoriji grčke pokrajine Makedonija, ovo letovalište je od njenog glavnog grada, Soluna udaljenost tek oko 50 kilometara, pa se Makrigialos za letovanje svakako preporučuje turistima iz naše zemlje, jer se do njega i prilično brzo stiže.

Sa svojom peščanom plažom, nagrađenom evropskom “Plavom zastavom”, ovo primorsko mesto nalazi se u blizini neolitskog naselja Makrigialos. Ovo naselje postojalo je 5000 godina pre nove ere i jedno je od najvećih u Evropi.

makrigalos utisciPoznato je po izuzetno dugoj plaži, a od drugog čuvenog grčkog letovališta, Paralija, u kome odmara veliki broj turista iz naše zemlje je udaljeno tek oko 20 kilometara. Nalazi se u neposrednoj blizini planine Olimp, tako da je klima vrlo povoljno.

Makrigalos GrckaPetkom se u ovom letovalištu može posetiti i pijaca, na kojoj je bogata ponuda domaćih proizvoda. Takođe postoji i veliki broj terena za različite sportove, kako u samom mestu, tako i na plaži, a svega oko 1 500 stanovnika u njemu živi.

makrigalosSnabdevanje je takođe odlično, a prilično je bogata i kulturna ponuda, kada se uzme u obzir veličina ovog mesta. Ulice Makrigialosa su, za razliku od onih u mnogim drugim letovalištima, prilično široke, tako da ni u jeku sezone nema preterane gužve, te postoji veliki broj prodavnica i svega onoga što je potrebno za kvalitetan odmor.

Samo mesto se nalazi na obali mora, blizu čuvenog neolitskog naselja Makrigialos, a krasi ga prelepa peščana plaža, na kojoj se vijori plava zastava (koja se dodeljuje samo onim plažama koje ispunjavaju stroge međunarodne kriterijume).

Neolitsko naselje je najveće u Evropi i nalazi se tu od 5.000 godine pre Nove ere.

Brdovito područje poznato je po lepim pogledima na Termajski zaliv, a kombinacija mora i mirnog pejzaža pruža zaista idiličnu sliku okruženja.

Makrigialos je poznat po farmama dagnji, i u njemu se proizvodi najveća količina najkvalitetnijih školjki u celoj Grčkoj.

U Makrigialosu ćete naći najviše ribljih restorana, načičkanih uz obalu mora, koji svakodnevno nude sveže lokalne specijalitete poput ostriga i dagnji. A zbog velikog turističkog potencijala, lako ćete naći i smeštaj, pošto u ovom mestu postoji sve više hotela i soba za izdavanje.

Makrigialos se nalazi 22 kilometra od Katerinija, glavnog grada ove pokrajine, a do njega se dolazi sa autoputa E75 (pratite skretanje za Nea Agathoupoli), ili sa starog puta od Soluna do Katerinija (ako idete tuda, videćete znak za Makrigialos) i, sa nedavno završenog obalskog puta koji vodi od Olimpik plaže (Katerinoskala) do Nea Agatoupolija.

Makrigalos plaža

Ono po čemu je svakako poznat Makrigialos jeste njegova izuzetno duga plaža, koja je prostrana i lepo uređena.

Makrigalos plazaPostoji veliki broj lokala celom njenom dužinom, a ležaljke i suncobrani su u njima dostupni prema istom principu kao i u brojnim drugim grčkim letovalištima. Obično je potrebno naručiti dva pića, da bi se na korišćenje dobio jedan suncobran i dve ležaljke.
Postoje i brojne plaže u okolini, a najpoznatija je Bora – Bora, koja je udaljena svega par minuta laganog hoda od glavne gradske plaže.

Makrigialos plaža poseduje i tuševe, a ulazak u vodu je postepen, pa se ona smatra idealnom za neplivače i za mlađu decu.

makrigalos ceneMakrigalos cene

Pored toga što je reč o o manjem letovalištu, u kome se zaista može lepo odmoriti, činjenica je da su i cene u njemu vrlo povoljne.

Izuzev manjih, lokalnih marketa, dostupna je i trgovina “Lidl”, koja se nalazi u obližnjem mestu, Paralija.

Vila Elektra Makrigalos

Na svega 250 metara od glavne plaže je smeštena vila Elektra Makrigalos, te se tretira kao smeštaj koji je odličan izbor za porodice.

vila elektra makrigialosPored dvokrevetnih, tu su i trokrevetni i četvorokrevetni studiji, ali i apartmani koji su namenjeni boravku četiri ili pet osoba. U okviru svake smeštajne jedinice, osim odlično opremljene kuhinje, se nalazi i kupatilo, kao i televizijski prijemnik i terasa, dok se samo u određenom broju apartmana i studija nalazi i klima uređaji. Princip njegovog korišćenja je takav da gosti treba da izvrše doplatu na licu mesta, a o ceni će biti takođe tom prilikom informisani.

U sklopu vile se nalazi i dvorište, koje je lepo uređeno, a ispred nje je dostupan i parking, čije korišćenje se ne naplaćuje gostima.

makrigalos iskustvaMakrigalos utisci i iskustva

Kako prilično mali broj turista iz Srbije posećuje ovo letovalište, ali se i prethodno informiše o njegovim osnovnim karakteristikama, to su i utisci i iskustva apsolutno pozitivni.

Ako ste posetili ovo letovalište ispod se nalazi deo komentari gde možete da napišete kakvi su vaši utisci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here