portofino

Drevno, čudesno selo koje gleda na more neizrecive lepote: sve to je Portofino, italijanski dragulj koji obožavaju mnoge zvezde iz sveta zabave i kulture.

Svetlo obojene kuće su načičkane jedna uz drugu, kao delovi nekog mozaika. Ovo selo se nalazi u podnožju brda obraslog bujnom, zelenom vegetacijom. Čuvena Pjaceta se nalazi nadomak obale, u srcu ovog gradića , sa predivnim pogledom na luku punu malih ribarskih čamaca i luksuznih jahti.

More oko Portofina je proglašeno zaštićenim morskim rezervatom kako bi se očuvale retke vrste (oktokoralije, sunđeri, korali, morska trava i dragoceni crveni koral). Nepravilno morsko dno je dom za mnogobrojna različita mikrostaništa, a svako od njih krije stotine različitih biljaka i životinja. I na kraju, tu je statua Isusa Hrista – Hrista iz Bezdana, koja se nalazi u zalivu San Frutouso.


Portofino je kao ulazak u vremeplov

Većina mesta u Italiji je kao vremeplov koji će vas vratiti u doba renesanse, ili čak i u antički rim.

U Portofinu ćete se osetiti kao da ste u pedesetim ili šezdesetim godinama dvadesetog veka. Tada je Portofino postao popularan među najvećim svetskim zvezdama. Slavne osobe koje su posećivale ovo mesto su, između ostalih, Elizabet Tejlor, Ingrid Bergman, Ernest Hemingvej, Frenk Sinatra i Brižit Bardo.

Bogati i slavni su ovde dolazili jahtama i provodili vreme uživajući u luksuznim hotelima i privatnim vilama. To je bilo mesto na koje se dolazilo da se vide zvezde i da se bude viđen.

Nije čudo što Portofino i danas privlači mnogo bogatih ljudi.

portofino jahteOvo mesto je predivno i ovde ćete videti da gotovo svako neprestano slika mesto. Portofino je veoma fotogeničan, s obzirom na to da se nalazi na steni i da je okružen morem. Mala, živopisna luka je uvek pretrpana lukama i čamcima.


Šta sve raditi u Portofinu?

portofinoPortofino možete relativno brzo obići.

Najbolje je da u šetnju krenete stepenicama koje vode iz luke do crkve Svetog Đorđa. Odatle se pruža fantastičan pogled na luku i zaliv. Ako želite, možete nastaviti do svetionika, odakle ćete imati još bolji pogled na čitavu okolinu.

Oko luke postoji dosta malih i skupih kafića gde možete uživati u espresu ili čaši vina dok posmatrate luku i čamce.

Pošto je gradić toliko mali (ukupna površina mesta nije veća od dva i po kvadratna kilometra), Pjaceta u Portofinu je proglašena najlepšim malim trgom na svetu.

Ipak, Portofino ne nudi nikakvu netaknutu i još neotkrivenu lepotu. Gužve su tokom leta neverovatne. Lepotu ovog seoca ni to ne ruži. Ipak, mnogo je lepše doći ovde u proleće, jesen ili čak i zimu ako niste ljubitelji gužvi.


Gde odsesti i uštedeti?

portofino hoteliPortofino je toliko lep da gotovo da nema osobe zaljubljene u Italiju koja ne želi da ga (još jednom) poseti. Za neke od nas, to zadovoljstvo može biti skupo.

Zato je možda isplativije da u Portofino dođete kolima ako se nekada nađete u Đenovi. Nema potrebe da odsedate u luksuznim hotelima i vilama.

Duž ligurske obale postoji mnoštvo varošica i gradića sa znatno jeftinijim, a sasvim pristojnim smeštajem.

Većina posetilaca preporučuje Santa Margeritu, obližnji grad sa mnogo više hotela nego što ih ima Portofino.


Kako stići do Portofina?

Iz Santa Margerite možete doći peške do Portofina, a možete doći i autobusom ili čamcem. Do Portofina saobraćaju autobusi na svakih pola sata.

U Portofinu ne staje nijedan voz. Ako rešite da ovde dođete tokom leta, možda ćete veći deo dana provesti u saobraćajnoj gužvi. Srećom, pogled je predivan, tako da ćete ponešto i videti dok sedite u kolima.


Najlepše plaže u blizini Portofina

Portofino je jedno od najčuvenijih mesta na italijanskoj rivijeri, ali moramo naglasiti da se u samom mestu ne nalazi nijedna plaža. Tu je samo predivna luka.

Ako želite da odete i na neku plažu, evo nekoliko predloga.

Parađi

portofino plazaNa samo par minuta od Portofina nalazi se mala plaža Parađi. Reč je o lepom zalivu sa vodom smaragdne boje, iza kog se pruža divan pejzaž. Ovo je savršeno mesto za opuštanje pored mora tokom sunčanog popodneva. U zalivu se nalazi očuvani crveni koral.

Ova plaža je peskovita i čuvena po romatničnoj atmosferi, tako da ćete ovde uvek naći mnoštvo zaljubljenih parova.

San Frutuozo

portofino plazeAko se nekada nađete u Protofinu, nemojte propustiti da odete do predivnog zaliva San Frutuozo di Kamolji. To je jedan od najlepših delova Ligurije. Do njega se može stići samo pešice utabanim stazama, ili čamcem. Voda u zalivu je divne, smaragdne boje. Opatija i Saracenska kula koje se uzdižu nad zalivom ga čine zaista bajkovitim.

Kamolji

portofino plažeNekoliko kilometra od luke Prtofino se nalazi plaža Kamolji. Ako vam ne smetaju sitni kamenčići, obavezno prošetajte ovim pitoresknim ribarskim selom i divnom plažom. Ipak, u julu i avgustu je najbolje da zaobiđete ovo mesto ako mrzite gužve i masu turista.

Sestri Levante

plaže portofinoI na kraju, malo dalje od Portofina (oko pola sata vožnje vozom) se nalazi zaliv Sestri Levante. Plaža u Zalivu tišine je veoma romantična (kada nije turistička sezona) i ovde možete videti prizor kao sa slika: lokalni čamci po imenu goci izvučeni na obalu nakon noći provedene na moru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here